Salı, Mart 31, 2026
Ana SayfaEkonomiİran saldırıları alüminyumu vurdu, fiyatlar yükseldi

İran saldırıları alüminyumu vurdu, fiyatlar yükseldi

Yükleniyor...
Takip et Gazete Banka Google Haberler Düğmesi

İran’ın bölgede üretim tesislerini vurması sonrası alüminyuma olan talep şoklandı. LME’deki üç ay vadeli kontrat hızlı yükseldi; yatırımcılar tedarik zinciri endişelerini fiyatlara yansıtırken, hisseler de ön plana çıktı.

İran’ın bölgede vurduğu üretim tesisleri, Orta Doğu‘daki tedarik zincirinin baskı altına gireceğini gösteriyor. Londra Metal Borsası’ndaki (LME) üç aylık alüminyum kontratı bugün yüzde 3.85 artışla ton başına 3,420.00 dolar seviyesine çıktı; gün içindeki en yüksek seviye ise 3,492 dolara yükseldi ve fiyatlar dört yılın en yüksek noktalarına yakın işlem gördü.

Piyasa dengelerini etkileyen gelişmeler

Bu arz kesintileri, metalin maliyet yapısını ve lojistik akışını etkileyerek küresel sahiplenmeyi değiştirebilir. Üretim zinciri üzerinde baskı sürerse, tüketici ülkelerin maliyet baskıları ve imalat faaliyetleri için ek yükler ortaya çıkabilir.

Hisse tepkileri ve gelecek riskler

Ön pazarda Alcoa yüzde 10 yükseldi, Century Aluminum ise yüzde 11 artış kaydetti. Yatırımcılar, İran kaynaklı gelişmeleri izlemeye devam ederken, piyasa katılımcıları ek maliyetler ve lojistik kısıtlamaları için riskleri fiyatlara yansıtıyor. Bu durum, kısa vadede rafinaj ve üretici kârlılık göstergelerini de etkileyebilir.

Gazetebanka Haber Merkezihttps://www.gazetebanka.com
Gazetebanka Haber Merkezi, ekonomi, finans, piyasalar, borsa, döviz, altın ve kripto para alanlarında hızlı, doğru ve tarafsız haber akışı sunan profesyonel yayın ekibidir. Ekonomiye dair tüm gelişmeleri anlık ve güvenilir kaynaklardan takip ederek okuyucularımıza ulaştırmayı amaçlar.
İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz