Pazar, Şubat 1, 2026
Ana SayfaEkonomiYen düşüşe geçti; Japonya enflasyon verileri etkili oldu

Yen düşüşe geçti; Japonya enflasyon verileri etkili oldu

Yükleniyor...
Takip et Gazete Banka Google Haberler Düğmesi

Japon Yeni, Tokyo’nun enflasyon verilerinin zayıflamasıyla baskılanıyor; dolar karşısında yükseliş sınırlanıyor. BoJ politikasında opsiyonlar değişirken piyasalarda koordinasyon ve müdahale tartışmaları devam ediyor.

Asya ticaretinde cuma günkü işlemler sırasında yen, ABD doları karşısında negatif bölgeye geçerek kur sepetinde geriledi. Dolar/yen paritesi 153.99’a tırmanırken açılış 153.08, seansın en düşük seviyesi 152.86 olarak kaydedildi. Yen’in Perşembe günkü dayanışıyla yaklaşık %0.2 kazanç elde ettiği görülürken Tokyo’dan gelen enflasyon verileri, Bank of Japan (BoJ) için politika baskılarının hafiflediğine işaret etti ve Mart ayında bir faiz artışına gidilme olasılığını törpüledi. Uluslararası müdahale beklentileri ise hâlâ piyasalarda konuşuluyor.

Tokyo core enflasyonu ve BoJ’ın politika ihtimali

Bugün açıklanan Tokyo’nun çekirdek tüketici fiyat endeksi, Ocak’ta yıllık %2,0 artış kaydetti; bu, Ekim 2024’ten beri görülen en yavaş ivme ve piyasa beklentisi olan %2,2’nin altında kaldı. Aralık ayındaki %2,3 artışına kıyasla düşüş, BoJ karar vericilerinin bu yıl için ilave bir faiz artışı ihtimalini sınırlayabilir ve enflasyon baskısını hafifletebilir.

Ocak ayı performansı ve olası politika yolu

Ocak ayında yen, ABD doları karşısında yaklaşık %2’lik bir yükseliş kaydederek aylık bazda güçlü bir performans gösterdi ve bu durum, geçen yılın Ağustos ayından bu yana görülen ilk aylık kazanç yönündeki beklentileri destekliyor. 14 Ocak 2026’da yen, 159.45’e kadar yükselerek 18 ayın en zayıf seviyelerine yaklaşmış ve psikolojik 160 seviyesi baskılar yaratmıştı. Bu gelişme, piyasalarda ekip koordinasyonuna dair spekülasyonları da canlı tutuyor.

ABD–Japonya koordineli müdahale izleri

Reuters’a göre New York Federal Reserve, Cuma günü piyasa katılımcılarıyla dolar-yen kurunu görüşmek üzere bir değerlendirme yaptı; bu adım, piyasalarda müdahale sinyali olarak görülüyor ve ABD ile Japon makamları arasındaki koordinasyonun sürdüğünü gösteriyor. Hâlihazırda Maliye Bakanı ve üst düzey diplomatlar, FX konularında yakın çalıştıklarını belirtiyor. Başbakan Sanae Takaichi ise piyasada anormal ya da spekülatif hareketler görüldüğünde gerekli adımların atılacağını vurguladı. Öte yandan BoJ para piyasası verileri, kısa vadede dolara karşı yenin sert yükselişinin doğrudan resmi müdahale ile açıklanamayacağını işaret ediyor.

Gazetebanka Haber Merkezihttps://www.gazetebanka.com
Gazetebanka Haber Merkezi, ekonomi, finans, piyasalar, borsa, döviz, altın ve kripto para alanlarında hızlı, doğru ve tarafsız haber akışı sunan profesyonel yayın ekibidir. Ekonomiye dair tüm gelişmeleri anlık ve güvenilir kaynaklardan takip ederek okuyucularımıza ulaştırmayı amaçlar.
İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz