Pazar, Mart 29, 2026
Ana SayfaEkonomiPetrol yükseldi; İran savaş gündemine haftalık düşüş yolunda

Petrol yükseldi; İran savaş gündemine haftalık düşüş yolunda

Yükleniyor...
Takip et Gazete Banka Google Haberler Düğmesi

Brent ve WTI, Cuma günü yükseldi; fakat bu hafta için düşüş ihtimali kuvvetli. Trump’ın İran enerji altyapısına karşı operasyonları ertelemeyi sürdürmesi ise piyasalarda temkinli havayı pekiştirdi.

Piyasa verileri ve haftalık görünüm

Brent ham petrol vadeli sözleşmeleri, 11:18 GMT itibarıyla varil başına 111,01 dolar seviyesine çıktı; ABD hafif ham petrol (WTI) 97,07 dolara yükseldi. İran gerginliği ve Hormuz Boğazı çevresindeki riskler nedeniyle piyasalarda dalgalı bir tablo oluşuyor; Brent, 27 Şubat’tan beri yüzde 53 artış kaydederken bu hafta yüzde 1,1 düştü, WTI ise yüzde 1,3 geriledi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) kriz nedeniyle küresel arzda yaklaşık 11 milyon varil/günlük kayıp yaşandığını bildirdi.

Analist görüler ve riskler

Phillip Nova’dan analist Priyanka Sachdeva, gerginliğin azalma söylentilerine rağmen petrolün savaşın süresi üzerinden fiyatlandığını ifade etti; herhangi bir doğrudan zarar veya çatışmanın uzaması, piyasalarda hızlı yeniden fiyatlandırmaya yol açabilir.

Trump’ın İran’ın Basra Körfezi’ndeki enerji akışını durdurmaya yönelik baskısını sürdürme kararının ardından ABD bölgede binlerce asker konuşlandırdı ve Kharg Adası’na yönelik müdahale seçenekleri gündeme geldi. Bu durum, Kharg Adası üzerinden İran petrolünün ihracatına ilişkin belirsizlikleri artırıyor.

Reuters’a konuşan bir İranlı yetkili, ABD’nin 15 maddelik önerisinin “tek taraflı ve adil olmayan” olduğunu savundu.

Sparta Commodities’den analist Neil Crosby, askeri birikimin artmasıyla hafta sonu piyasalarda ek belirsizliklerin ortaya çıkabileceğini vurguladı.

IEA, krizin küresel arzı yaklaşık 11 milyon varil/gün azaltacağını belirtirken, bu durumun petrol piyasalarını 1970’ler şoklarından çok daha ağır bir sınavla karşı karşıya bıraktığını kaydetti.

UBS analisti Giovanni Staunovo, Hormuz Boğazı’ndan akışın sürmesi halinde günlük arz kaybının 10 milyon varilin üzerinde kalacağını ifade etti. Macquarie Group ise savaş Haziran sonuna kadar sürerse petrol fiyatlarının mevcut seviyelerin üzerinde kalacağını ve durumda varil başına 200 dolar seviyesine çıkabileceğini öne sürdü.

Gazetebanka Haber Merkezihttps://www.gazetebanka.com
Gazetebanka Haber Merkezi, ekonomi, finans, piyasalar, borsa, döviz, altın ve kripto para alanlarında hızlı, doğru ve tarafsız haber akışı sunan profesyonel yayın ekibidir. Ekonomiye dair tüm gelişmeleri anlık ve güvenilir kaynaklardan takip ederek okuyucularımıza ulaştırmayı amaçlar.
İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz