Salı, Şubat 17, 2026
Ana SayfaEkonomiNikel kar realizasyonu sonrası düşüş, dolar güç kazandı

Nikel kar realizasyonu sonrası düşüş, dolar güç kazandı

Yükleniyor...
Takip et Gazete Banka Google Haberler Düğmesi

Nikel fiyatları, Endonezya’nın üretim kotası daraldığı haberleriyle geçen hafta görülen güçlü yükselişin ardından hafif kayıpla karşılaştı. Dolar endeksi güçlenince emtialar arasında baskı arttı.

Nickel fiyatları, salı günü daralan arz endişelerini yansıtarak hafif geriledi. Geçen haftaki güçlü rallinin ardından gelen bu düzeltmede, dünyanın en büyük nikel madeninin Endonezya tarafından bu yıl için daha sınırlı bir üretim kotası alması önemli bir tetikleyici oldu.

3 aylık LME nikel kontratı Çarşamba günü $17,980 seviyesine yükselerek 30 Ocak’tan beri en yüksek seviyeyi gördü. Fransız madencilik şirketi Eramet’in ortak girişimi PT Weda Bay Nickel için 2026 üretim kotası 12 milyon ıslak metrik ton olarak belirlendi; 2025’teki 32 milyon ıslak metrik ton seviyesinden düşüş gösteren bu kota için şirket, yükseltme talebinde bulunacağını açıkladı.

Küresel arz-talep dengesi ve fiyat hareketleri

Bir süredir konuşulan arz kısıtları ve talep dinamikleri, nikelde rallinin gerilediğini gösterecek nitelikte. Nikel, son üç ayda yaklaşık 18.6% değer kazanmış olsa da, piyasa izleyenler kısa vadede volatilitenin sürmesini bekliyor. 25 Ocak’ta Endonezya’nın arzı kısıtlama taahhüdü ise, piyasayı daha net bir şekilde desteklemişti ve bu durum fiyatları üç yılın üzerinde bir seviyeye taşıdı.

Nikeli yakından takip eden analistler, Endonezya’nın küresel üretimin yaklaşık %60ını kontrol etmesinin piyasa için belirleyici bir güç olduğunu vurguluyor. WisdomTree emtia stratejisti Nitish Shah, Jakarta’nın fiyatlamada kilit aktör olduğunu söyleyerek, arzı aşırı çoğaltmadan da önemli gelir elde edilebileceğini belirtti.

Piyasa görünümü ve riskler

INSG’nin (Uluslararası Nikel Çalışma Grubu) bu yıl için piyasanın net arz fazlası beklediğini öngörmesi ve LME vadeli piyasası verileri, Şubat kontratında bir katılımcının açık pozisyonlarının %20–29 oranında kısa pozisyonda olduğunu gösterdi. Bu durum, kısa vadede piyasanın yönünün kararında net bir baskı unsuru olarak görülüyor.

Dolar endeksi, dün yüzde 0.5lik yükselişle 97.4 puana çıktı ve dolar bazlı emtialar için alım gücünü törpüledi. Bu gelişmeye paralel olarak spot nikel kontratları 16,7 bin dolar/ton seviyesinde, %0,2 düşüşle 16:26 GMT itibarıyla işlem gördü.

Gazetebanka Haber Merkezihttps://www.gazetebanka.com
Gazetebanka Haber Merkezi, ekonomi, finans, piyasalar, borsa, döviz, altın ve kripto para alanlarında hızlı, doğru ve tarafsız haber akışı sunan profesyonel yayın ekibidir. Ekonomiye dair tüm gelişmeleri anlık ve güvenilir kaynaklardan takip ederek okuyucularımıza ulaştırmayı amaçlar.
İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz