Site icon Gazetebanka

Yen, 18 ayın en düşük seviyesinde: erken seçim gündemde

Japon Yeni bugün de değer kaybetti ve 18 ayın en düşük seviyesine yaklaşırken erken seçim gündeminin etkisi hissedildi. Piyasa hareketleri BoJ politika beklentilerini de şekillendiriyor. Yatırımcılar, kararın netleşmesini Ocak toplantısına göre bekliyor.

Japon Yeni, Asya piyasalarında dolar karşısında değer kaybetmeye devam ederken altı seanslık düşüş serisini sürdürdü ve 18 ayın en düşük seviyesine yaklaştı. USD/JPY paritesi bugün ¥158,91 seviyesine yükselerek Temmuz 2024’ten beri en yüksek düzeye çıktı; seansın en düşük seviyesi ise ¥157,90 olarak kaydedildi. Bu hareket, siyasi belirsizlik ve ithal baskılarla birlikte yatırımcıları temkinli olmaya itti.

Erken seçim gündemi ve piyasa yankısı

NHK, Başbakan Sanae Takaichi’nin alt meclisi feshedip yakın dönemde erken genel seçim çağırmayı ciddi biçimde değerlendirdiğini bildirdi. Kyodo News ise Takaichi’nin fesih niyetini Ocak 23’te başlayacak meclis oturumunun açılışında kamuoyuna açıklamayı planladığını aktardı. Koalisyon ortağı Japan Innovation Party lideri Hirofumi Yoshimura, Takaichi’nin erken seçim çağırabileceğini dile getirdi. Bu adımlar, bütçe ve reform paketlerinin geçişi için gerekli çoğunluğun elde edilmesi amacıyla atılıyor olabilir ve piyasalarda politik belirsizliği artırdı.

Piyasa için ana riskler

Yatırımcılar, erken seçim tartışmalarının ardından Japonya’nın maliye gündeminin nasıl şekilleneceğini izliyor. Bu durum, risk iştahını zayıflatırken yenin küresel para politikası üzerinde yaratabileceği baskıyı artırıyor. Ekonomistler, mevcut koalisyonun bütçe taslaklarını geçirme şansını değerlendirirken, yeni bir siyasi konfigürasyonun BoJ kararlarını da etkileyebileceğini belirtiyor.

BoJ politikası ve faiz beklentileri

BoJ yetkilileri tarafından enflasyon baskılarının hafiflemesi, gelecek dönemde faiz artışı öngörülerini törpüledi; bu durum, para politikasında hangi yönde adım atılacağına ilişkin belirsizliği artırdı. Piyasa, BoJ’un Ocak toplantısında çeyrek puanlık bir faiz artışını görme ihtimalini şu an %10’un altında olarak fiyatlıyor. BoJ toplantısı 22–23 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek ve bu toplantı, dünya ekonomisinde dördüncü büyük ekonomiyi yöneten ülkenin yol haritasını netleştirecek.

Exit mobile version