USD34,05
EURO38,01
JPY0,239500
RUB0,366300
GBP45,23
EURO/USD1,11
BIST9.955,40
GR. ALTIN2.826,00
BTC62.911,98
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Yatırım Fonu Nedir? Nasıl Alınır?

Yatırım Fonu Nedir? Nasıl Alınır?

yatırım fonu
yatırım fonu
service

Birikimlerle maddi anlamda bir güvence oluşturabilmek için birçok farklı yol vardır. Yatırım fonları da bunlardan birisi. Birçok yatırımcının bir araya gelerek oluşturduğu yatırım fonları bir tür sermaye havuzu olarak tanımlanabilir. Çeşitli finansal alanlara yapılan yatırımların profesyonel kurumlarca yönetildiği fonlar herkes için merak konusu. Zira yatırım fonları her gelir grubundan kişilerin katılabileceği ve kazanç sağlayabileceği bir finans alanıdır. Yatırım fonu ne demek gibi sorulara sahip olan kişiler için tüm cevaplar yazımızda.

Yatırım Fonu Nedir?

Yatırım fonu, birçok kişinin küçük miktarlardaki birikimlerini bir araya getirerek, profesyonel bir yönetici tarafından yönetilen ortak bir yatırım havuzu oluşturma yöntemidir. Yatırım fonları yatırımcılara çeşitli varlıklara yatırım yapma imkanı tanırken riskleri dağıtarak daha dengeli bir getiri elde etme fırsatı sunar. Ayrıca küçük yatırımcıların büyük portföylerdeki çeşitlendirme imkanlarından faydalanmasını sağlar.  Profesyonel fon yöneticileri yatırım fonlarını minimum risk ve maksimum kazanç ilkesiyle yönetir. Bunun için yatırım fonlarının birikimlerde kazanç sağlamak için uygun olduğunu söylemek mümkün. Günümüzde oldukça popülerleşen bu finans alanında yatırım yapılacak birçok farklı alan vardır.

Yatırım Fonu Çeşitleri Nelerdir?

Yatırım fonu çeşitleri yatırım araçlarının türlerine göre farklılık göstermektedir. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen yatırım fonu çeşitleri şunlardır:

  • Hisse Senedi Fonları: Bu fonlar, ağırlıklı olarak hisse senetlerine yatırım yapar. Bu fonlar Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin hisselerinden oluşur.
  • Borçlanma Araçları Fonları: Bu finans alanındaki portföyler en az %80 oranında yerli ya da yabancı borçlanma araçları bulunmaktadır.
  • Para Piyasası Fonları: Likiditesi yüksek olan para piyasası fonları ve kısa vadeli borçlanma araçlarına yatırım yapar. Bu portföylerde borçlanma araçlarının en uzun vadesi 184 gündür.
  • Karma Fonlar: Portföyünde borçlanma araçları, kira belgeleri, hisse senetleri ve değerli madenler gibi yatırım alanlarından en fazla iki tanesini bulunduran fonlardır. Bu yatırım alanları en az %20 oranında karma fonlarda bulunmalıdır.
  • Kıymetli Maden Fonları: Altın ve gümüş gibi kıymetli madenlerle ve bu madenlere dayalı sermayeyle oluşan fonlardır. Bu fonlarda en az %80 oranında kıymetli madenler bulunur.
  • Değişken Fonlar: Yukarıdaki fon çeşitleri gibi herhangi bir sınırlamaya sahip olmayan ve sürekli güncellenen bir fon türüdür. Değişken fonlarda portföy yöneticileri piyasadaki değişimlere göre hareket etmektedir.
  • Katılım Fonları: Bu fon türünde faize dayalı olan hiçbir yatırım alanı yer almamaktadır. Katılım fonları değerli madenler, katılım hesapları ve kira sertifikalarından oluşur.

Yatırım Fonu Nasıl Alınır?

Sermayeyi yatırım fonlarına aktarmak isteyenler için birçok alternatif kanal ve yatırım aracı bulunur. Bu noktada ilk olarak borsa yatırım fonlarının yönetimi ve takibi için verimli bir yatırım aracı seçmek gerekir. Bankalar, aracı kurumları ve TEFAS (Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu) kanalları üzerinden fon almak ve yönetmek mümkün. Son zamanlarda dijital bankacılık kanalları üzerinden fon almak ve yönetmek oldukça verimli bulunuyor. Çünkü bu kanallar güncel ve pratik uygulamaları ile yatırımcıların hızlı hareket etmelerini sağlıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından denetlenen güvenilir bir dijital yatırım kanalı ile yatırım fonlarından rahatlıkla yararlanabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir