Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü 16 Şubat itibarıyla önemli bir artış göstererek 20 bin 398 megavata ulaştı. Bu artış, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların etkisini gözler önüne seriyor.
Güneş Enerjisinin Toplam Elektrik Üretimindeki Payı Artıyor
Güneş enerjisi santrallerinin (GES) Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücündeki payı yüzde 17,5’e yükseldi. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 13,8 olarak kaydedilmişti. Yenilenebilir enerji kaynakları içinde hidroelektrik santrallerinden sonra en büyük kapasite güneş enerjisi santrallerine ait.
Elektrik Kurulu Gücü ve Yıllık Artış Hedefleri
Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücü 116 bin 587 megavat olarak kayıtlara geçti. Güneş ve rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2035 yılına kadar 120 bin megavata çıkarılması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda her yıl 4-5 bin megavatlık yeni GES kapasitesinin devreye alınması planlanıyor.
Güneş Enerjisi Üretiminde Maliyet Avantajı
Güneş enerjisinden elektrik üretimi, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlara oranla yüzde 50 daha düşük maliyetle sağlanıyor. 2026’dan itibaren depolamalı güneş santrallerinin devreye girmesiyle enerji üretiminde süreklilik hedefleniyor.
Türkiye’nin Fotovoltaik Panel Üretim Kapasitesi
Türkiye’de, yıllık 44,5 gigavat üretim kapasiteli 75 fotovoltaik panel üreticisi bulunuyor. Yerli üretimde 3 firma, toplam 6,1 gigavatlık güneş hücresi üretimini yurt içinde gerçekleştiriyor. Bu durum, Türkiye’nin güneş enerjisi alanında kendi üretim gücünü artırmasına katkı sağlıyor.
Tarımda Güneş Enerjisi Kullanımı Deneniyor
Güneş enerjisi sektöründe tarım alanlarında kullanılmak üzere 3 deneme amaçlı güneş enerjisi santrali (tarım GES) bulunuyor. Bu uygulama, yenilenebilir enerji kaynaklarının tarımsal faaliyetlerle entegrasyonunu test etmeyi amaçlıyor.
Türkiye’nin güneş enerjisi yatırımları, çevre dostu enerji üretimini artırarak sürdürülebilir kalkınmaya büyük katkı sağlıyor. 2035 hedefleri doğrultusunda, yenilenebilir enerji yatırımları sayesinde Türkiye’nin enerji bağımsızlığına yönelik önemli adımlar atılıyor.