USD33,99
EURO37,84
JPY0,242800
RUB0,375800
GBP44,93
EURO/USD1,11
BIST9.577,46
GR. ALTIN2.816,42
BTC58.335,60
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tarım Sektörüne 35 Milyon TL Destek: Finansman Sorunu Çözülüyor mu?

Tarım Sektörüne 35 Milyon TL Destek: Finansman Sorunu Çözülüyor mu?

Tarım Sektörüne 35 Milyon TL Destek: Finansman Sorunu Çözülüyor mu?
Tarım Sektörüne 35 Milyon TL Destek: Finansman Sorunu Çözülüyor mu?
service

Tarım sektörünün en büyük sorunlarından biri olan finansman sorunu, yeni bir sistemle çözüme kavuşturulmaya çalışılıyor. Anadolu ÜPAK Genel Müdürü Ali Cem Suca, eylül ayında başlayacak yeni aracılık sisteminin gıda arz güvenliğine de katkı sağlayacağını belirtiyor.

Yeni Sistem Nasıl Çalışacak?


BIST’te olduğu gibi faaliyet gösterecek aracı kurumlar, ticaret borsaları bünyesinde kurulmaya başlandı. Anadolu ÜPAK, 30’un üzerinde ticaret borsasının ortak olduğu bir kurum ve bu yeni sistemin ilk uygulayıcısı.
Tarım Sektörüne 35 Milyon TL Destek: Finansman Sorunu Çözülüyor mu?

Finansman Sorununun Çözümüne Katkı


Yeni sistem, sermaye piyasalarından yatırımcıları tarım sektörüne çekmeyi amaçlıyor. Bu sayede, tarım sektörünün en büyük sorunlarından biri olan finansman sorunu önemli ölçüde çözülecek.

Ürünlerin Depolama ve Ticaretinin Kayıt Altına Alınması


Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS), 2019 yılından bu yana lisanslı depoculuk kapsamında işlem görüyor. Yeni sistemde, ürünlerin daha sağlıklı depolanması ve stok ve ticaretin kayıt altına alınması sağlanacak.

ÜPAK’ların Rolü


Ürün Piyasası Aracı Kurumları (ÜPAK), Ticaret Bakanlığı’nın faaliyet izni verdiği borsa üyeleri. Anadolu ÜPAK, yatırımcı kaydı, emir iletimi gibi görevleri yerine getirecek.

Sermaye Piyasalarının Rolü


Sermaye piyasalarının tarım sektörüne katılımı, finansman sorununu çözmede önemli bir rol oynuyor. Anadolu ÜPAK, sermaye piyasalarından yatırımcıları tarım sektörüne çekmeyi hedefliyor.

Ürünler ve Destekler


Yeni sistemde alınıp satılacak ürünler arasında arpa, ayçiçeği tohumu, buğday, çavdar, çektik, fasulye, fındık, kabuklu Antep fıstığı, mercimek, mısır, kuru kayısı, natural nohut, pamuk, soya fasulyesi, tritikale, yulaf ve zeytin bulunuyor. Ürününü lisanslı depoya getiren çiftçilere, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından, elektronik ürün senedinin tutarının yüzde 75’ine kadar sıfır faizli kredi imkanı sunulacak.

Yeni aracılık sistemi, tarım sektörüne 35 milyon TL destek sağlayarak, finansman sorununu çözmeyi ve gıda arz güvenliğini artırmayı hedefliyor. Sistemin, tarım sektörünün gelişmesine ve çiftçilerin daha iyi şartlarda üretim yapmasına katkı sağlayacağı düşünülüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir