Site icon Gazetebanka

Palladyum bir kez daha 1500 doların üstüne çıktı

Gazetebanka Ekonomi Haber Görseli – Türkiye ekonomi ve finans gündemine ilişkin genel haber görseli - Gazetebanka

Gazetebanka’nın ekonomi ve finans haberlerinde kullanılan Discover uyumlu genel görsel içeriği.

Palladyum fiyatları, Fed kararını bekleyen piyasaların odaklandığı bir anda yeniden 1500 dolar sınırını aştı; UBS talep ve arz dengesi konusunda iyimserliğini koruyor.

Arz ve talep dengesi ile piyasa dinamikleri

Palladyum fiyatları, ABD dolar endeksinin hafif yükselişine rağmen tırmanışını sürdürdü. Piyasalar Fed kararını beklerken merkez bankalarının toplantı takvimini yakından izliyor; bazı ekonomistler faiz indirimi yönünde sinyaller bekliyor. UBS, geçen ay tüm zaman dilimlerinde palladyum için hedef fiyatlarını ons başına 50 dolar yükseltti ve gelecek yıl hafif bir arz açığının süreceğini öne sürdü. Ayrıca opsiyon piyasasındaki duyarlılık henüz yıl başındaki zirvelerden daha nötr olsa da iyimser bir zemini koruyor.

Bir ila altı aylık vadeli çağrı ve satım opsiyonları arasındaki implied-volatilite eğrisi şu anda 1,8–2,4% aralığında seyrediyor; bu seviye, yılın önceki dönemlerindeki zirvelerden gerilemiş durumda.

Rusya’nın rolü ve yeni riskler

Rusya, küresel madencilik arzının yaklaşık %40’ını karşılıyor; buna rağmen piyasaya akışta devam eden metal akışları arz konusunda endişeleri hafifletti. Yeni yaptırımlar ve potansiyel sanksiyonlar söz konusu olduğunda kısa vadeli fiyat hareketliliği artabilir.

Tarifeler ve Section 232 incelemesi

Kısa vadeli hareketler, ABD Ticaret Bakanlığı’nın kritik mineraller üzerindeki Section 232 incelemesi ile Sibanye Gold ve United Steelworkers sendikasının açtığı anti-damping başvurusunun sonuçlarına bağlı. Piyasa katılımcıları palladyum ithalatına uygulanan tarifeler konusunda ABD yönetiminin kararını bekliyor.

UBS ve piyasa perspektifi

UBS, hedef fiyatını yükseltmesine rağmen palladyum dışında diğer değerli metallerde daha güçlü yükseliş potansiyeli gördüğünü söylüyor; buna karşın palladyum’un 2026’ya kadar hafif bir arz açığı içinde kalması muhtemel. Dolar Endeksi ise 0,1 artışla 99,1 seviyesinde yatay yürüyüşünü sürdürüyor.

Palladyum Mart vadeli kontratları, saat 15:09 GMT itibarıyla ons başına 1.530,1 dolar seviyesinde işlem gördü.

Exit mobile version