Çalışan kadınların doğum, emzirme ve yardım ödeneği açıklandı!

Çalışan kadınların rapor ile iş görmezlik günleri hesaplamasına dair tüm detaylar açıklandı… İşte konuya dair merak edilenler.

2023 yılının asgari ücretinin açıklanmasının ardından, yeni doğum yapan kadınlar için devletin ödemiş olduğu doğum parası açıklandı. Doğum yapan kadınlar bazen 3 bazen de 4 olmak üzere ayrı ödenek almaktadırlar. Doğum izninde oldukları zaman dilimde maaşları için devletten iş görmezlik ödeneği alıyorlar. Doğum yapan kadınlara ayrı olarak doğum parası, emzirme parası ile yaparlarsa yarı çalışma ödeneği için para verilmekte.

ANNELER İÇİN DOĞUM, RAPOR VE İŞ GÖRMEZLİK ÖDEMESİ

Doğum yapmadan ve sonrasında toplam olarak kullanılan 16 hafta izin zamanı üzerinden hesaplama gerçekleşiyor. İkiz yada üçüz doğumlarda ise bu süreye 2 hafta daha ilave yapılıyor. Verilen para annenin adına açılmış olan Ziraat bankası hesabına doğum sonrasında yatırılmakta. Ya da PTT şubelerinden çekilebilir.

DOĞUM YARDIM ÜCRETİ: Tüm annelerin çalışma durumuna bakılmadan doğum yardımı parası verilmekte. İlk çocuğa 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ile diğer çocuklar içinse 600 lira ödeme yapılmakta. Çocuğun doğum belgeleriyle beraber kaymakamlığa başvuruda bulmak yeterli olacaktır.

EMZİRME YARDIM ÜCRETİ: Emzirme yardımı için kadının çalışması, kendi işinin olması, bir yerlerde çalışması yeterli olmaktadır. Bu yardım parası her sene yeniden belirlenmekte. Bu yıl için henüz net rakam belli değil. Kadın çalışmamaktaysa sigortalı olarak çalışan eşine de bu yardım parası ödenmektedir.

ÇOKLU DOĞUM YARDIM ÜCRETİ: İkiz ve üçüz gibi çoklu doğum yapan ihtiyaç sahipleri ailelere 0-2 yaş diliminde çocuk başına 2 sene boyunca aylık olarak 150 lira yardım veriliyor.

Rapor parası için şu şartlara sahip olmak gerekiyor:

  • SSK’lı olarak çalışmakta olan kadınlara doğum yardımı kapsamında izin zamanlarında iş görmezlik ödemesi verilmekte. Yeni doğum yapmış bir kadının yardım parasını alabilmesi için şu şartlara sahip olması gerekmektedir:
  • Doğum yapmadan önceki bir sene içinde en az 90 gün kadar sigorta priminin olması gerekiyor.
  • Doğum iznine çıkmadan önce işten ayrılmış olan kadınlar bu ödenekten yararlanmıyor.
  • Kadının çalıştığı yerdeki sigortalılık süresinin devam etmesi gerekmekte. Rapor süresi yani 112 gün boyunca işyerinde çalışmama şartı aranmakta.
  • Çalışan kadın, doktordan aldığı raporu da işyerine götürmesi gerekmektedir. Diğer kalan işlemler iş yerinden yapılacaktır.

04 Oca 2023 - 15:24 - Ekonomi --- Okunma

Son bir ayda gazetebanka.com sitesinde 37.704 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Banka Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Banka hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Banka editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Banka değil haberi geçen ajanstır.