Bakan Selçuk, önemli açıklamalarla gündem gelişmelerini kamuoyuna aktardı. Türkiye’ye salgında başlatılan Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında 20.5 milyar TL’ye yakın destek verildiğini aktaran Selçuk, işten çıkarılmayı engelleyen fesih kısıtının da 3 ay uzatıldığını açıkladı.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞINDEN NORMALLEŞMEYE GEÇEN İŞVERENLERE PRIM DESTEĞI VERILECEK
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında toplam 20.5 TL’ye yakın nakdi destek verdik” açıklamasını yaptı. Sözlerine işten çıkarılmayı engelleyen fesih kısıtının da 3 ay ertelendiğini duyurarak, “10 gün içinde biz kısa çalışma ödeneğinden 400 bin geri çıkış aldık, 400 bin işçimiz normalleşmeye başladı. Kısa Çalışma Ödeneğinden normalleşmeye geçen işverene prim desteği verilecek” ifadelerini kullandı.
GÜNDEME YÖNELIK ÖNE ÇIKAN AÇIKLAMALAR
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk gündeme yönelik aşağıdaki ifadeleri ile öne çıktı:
- Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında toplam 20.5 milyar TL’ye yakın nakdi destek verdik.
- Hedefimiz bu süreçte sadece muhtaçlık sınırı değil. 1003 SYDV’ye periyodik pay gönderiyoruz. Pandemi döneminde payları aylık iki katı arttırarak gönderdik. 1000’er TL yardımın haricinde bu kanalla da birçok vatandaşımıza ulaştırmış olduk.
- Faz 3 devam ediyor. 1 milyon 680 bin haneye daha bu süreçte yardım ulaştırdık. Dönemsel muhtaçlık tespit ettiğimiz ailelere yardım etmeye devam ediyoruz. 3 fazda, 6 milyon haneyi geçmiş durumdayız.
- Nakdi ücret desteğinde 1 milyon 358 bin gibi bir rakama ulaştık, 1 milyar 700 milyon lirayı aştı.
- 10 gün içinde biz kısa çalışma ödeneğinden 400 bin geri çıkış aldık, 400 bin işçimiz normalleşmeye başladı. Kısa Çalışma Ödeneğinden normalleşmeye geçen işverene prim desteği verilecek.
“İŞSIZLIK SIGORTASI FONU’YLA, İŞE İADEYLE KORUDUĞUMUZ BÜYÜK BIR KALKANIMIZ VAR”
Bakan Selçuk, Türkiye’de çalışma hayatında kıdem alma mevzusunun sürekli ötelenen bir mevzu olduğunu ve 1975’te fonun kurulmasına ilişkin bir kanun çıkarıldığını hatırlattı. Kıdem almanın işçilere güvence ve gelir desteği sağlamak için getirildiğini açıklayan Selçuk, ara buluculuk sistemi ve İşsizlik Sigortası Fonu gibi birçok çalışmanın hayata geçirildiğini şu sözlerle ifade etti:
“Bütün çalışanlarımızı çalışma hayatında büyük bir şekilde koruyoruz. Hem ihbar tazminatı hem de kıdem tazminatı olarak, ara buluculuk sistemiyle, İşsizlik Sigortası Fonu’yla, işe iadeyle koyduğumuz büyük bir kalkanımız var.”
Hazine ve Maliye Bakanlığıyla Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi üzerinde çalışmalar yaptıklarını aktaran Bakan Selçuk, “Hedeflerimizden bir tanesi hiçbir zaman işçilerimizin kazanılmış haklarından geriye gitmemesini istiyorduk. Bunu da şu anda çalıştığımız modellerin hepsinde sağladık” ifadelerini kullandı.
TAMAMLAYICI EMEKLILIK SISTEMI’NDE 30 GÜN YÜZDE 8,33’E DENK GELIYOR
Son yapılan düzenlemelerle kıdem tazminatını 1 seneye 30 gün olarak düzenlendiğini hatırlatan Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
“Bu 30 gün, yüzde 8,33’e denk geliyor. Bir senelik bir çalışmanın karşılığı 30 gün, kıdem almanın karşılığı yüzde 8,33. Biz bu modelde neyi önerdik? Modelde yüzde 8,33 korunmakla kalmıyor aslında üstüne çıkıyoruz. 8,33 30 günün karşılığı dersek, 20 günü yani yaklaşık yüzde 5,55’i hiç dokunmadan aynen devam edecek. Buna artı olarak, 10,8 günlük karşılık olarak yüzde 3’ü fona aktarmalarını, yani kendi bireysel fonlarında olacak. Fonlarına aktarmaları karşılığında toplamda 30,8 yani 31 güne denk gelecek. Dolayısıyla işçilerimizin kazanılmış haklarından ya da gün sayılarından herhangi bir eksilme kesinlikle mümkün değil. Bu, Karma Tamamlayıcı Emeklilik Planı dediğimiz.
Tamamlayıcı Emeklilk Sistemi’nin iki bölümü var; birincisi Karma Tamamlayıcı Emeklilik Planı, ikincisi de isteğe bağlı ya da tercihli dediğimiz Tamamlayıcı Emeklilik Planı. Dolayısıyla bu sistem de 8,33 değil 8,33’ün üstünde.”
TAMAMLAYICI EMEKLILIK SISTEMINE YÜZDE 1 DEVLET KATKISI EKLENECEK
Tercihe Bağlı Tamamlayıcı Emeklilik Planı’na ilişkin Bakan Selçuk, aşağıdaki değerlendirmeyi yaptı:
“Tercihe bağlı olan kısmında da hem işçimiz, çalışanımız hem de işverenimizin, devletin katkı sunduğu bir plan olacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemlerinde çoğu ülkede esasında devlet katkısı yok. Ama biz burada yaklaşık yüzde 1 oranında devlet katkısı koyacağız. Teşvik etmek için. Aynı zamanda da çalışanlarımızın ödemesi öngörülen oranlarda da vergi indirimi, damga vergisinde belli indirimleri de düşürdüğümüz zaman onların ödeyeceği aslında çok minimal olacak. Yani medyada yansıtılan oranların çok altında olacak. Çünkü biz onlara dair vergi indirimlerini de planlıyoruz.
Dolayısıyla istedikleri zaman ya karma sisteme ki başta zaten herkesin karma sisteme geçmesi planlanıyor ama karma sistemden tercihli sisteme geçebilirler. Tercihli sistemin tabii ki ileriye dönük getirisi daha fazla olacak ama ona geçmek istemeyenler de karma sistemde kalacaklar.”
HER 4 İŞÇIDEN BIRI ANCAK KIDEM TAZMINATI ALIYOR
Bakan Selçuk, işçi ve işveren temsilcileriyle görüşmelerin devam ettiğini ve daha önceki zamanlarda da bu konuya yönelik birçok görüşme yapıldığını vurguladı. Kıdem tazminatına ilişkin Bakanlığın arşivinde 10’dan fazla modelin olduğunu belirten Bakan Selçuk şu ifadeleri kullandı:
“Şu ana kadar çalışılmış modeller içerisinde en sade ama en verimli olduğuna inandığımız model bu. Çalışanlarımız, işçilerimiz için bu sürece başladığımız andan itibaren çok büyük kazanımları sağlayacağına inanıyoruz. Neden, tabii ki kıdem tazminatı alabilen işçilerimiz kadar alamayan işçilerimiz de var. SGK’da kıdem tazminatı bildirgelerini incelediğimiz zaman, kıdeme hak kazanarak işten çıkışı yapılan işçi sayısını hesapladığımızda yüzde 24 oranında. Yüzde 24 ne demek, her 4 işçimizden biri ancak kıdem tazminatı alabiliyor.
Bu sistem aynı zamanda mahkeme süreçlerini, ihtilafları da engelleyecek. Çünkü zaten fonda olacak, fonda biriktiğini gönderecek. Dolayısıyla çalışanlarımız işten çıkışta o parayı alabilir miyin, alamaz mıyım endişesini taşımayacak.”
KIDEM TAZMINATI İÇIN YÜRÜRLÜK TARIHI 2022 DÜŞÜNÜLÜYOR
Karşılıklı bir şekilde hem işveren hem de işçi için son derece uygun bir yöntem olduğunu belirten Bakan Selçuk, kıdem tazminatının yürürlüğe alınacağı tarih için son olarak şu açıklamayı yaptı:
“Kıdem tazminatı düzenlemesi için yürürlük tarihini 2022 olarak hedefliyoruz. Ama tabii ki görüşmeler devam edecek. Neden 2022’yi hedefliyoruz? Çünkü bu süreç içinde sisteme şirketlerimizin alışması, çalışanlarımızın adapte olması için böyle bir süre belirlemiş olduk.”
Yorum yazarak Gazete Banka Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Banka hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Banka editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Banka değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gazete Banka Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Banka hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Banka editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Banka değil haberi geçen ajanstır.