Afyon’un Neyi Meşhur? Yemek, Hediyelik Eşya, Yiyecek Önerileri

Afyon’a bir gezi düzenlemek istiyorsanız, nereleri gezmek istediğiniz de seçmeniz gerekir. Sizler için Afyon’un en lezzetli yemeklerini, gezilecek yerlerini ve hediyeliklerini derlediğimiz bir rehber hazırladık. Bu sayede daha kısa sürede Afyon kültürü hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilir, daha verimli bir gezinti yapabilirsiniz.

Afyon’un Neyi Meşhur? Yemek, Hediyelik Eşya, Yiyecek Önerileri
Afyon’un Neyi Meşhur? Yemek, Hediyelik Eşya, Yiyecek Önerileri
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Afyon’un meşhur ürünleri, mermeri ve gıda maddeleridir. Asıl adı eski dönemde Karahisar-ı Sahib'tir. Bu ad, şehrin içinde bulunan volkanik dağlardan gelir. Sonrasında adı değiştirilerek Afyon olan şehir, su an Afyonkarahisar olarak anılır. Afyon adı ise bölgede bulunan haşhaş tarlalarından gelmektedir. Bölgede, içinde haşhaş bulunan yemekler ve mermercilik ünlüdür. Türkiye’nin termal başkenti olarak adlandırılan Afyon, etli yemekleri ile ünlüdür.





AFYON'DA NE YENİR?



Afyon’un meşhur yemekleri, şu şekilde sıralanabilir:



Çullama Köfte: İnce bulguru temel madde olarak kullanan bu yemek, zahmetli ancak lezzetlidir. İnce bulgur, yumurta ve baharattan oluşan harç, köfte şekli verilerek yoğurtlu bir harca batırılır. Sonrasında kızgın yağa atılır. Bölgede bu yemek, yanında patates püresi ile servis edilir.



Keşkek: Bulgur ve kemikli kuzu eti akşamdan çömlekte pişirilir. Sabaha kadar pişirilen bu malzemeler, iyice eriyene kadar dövülür. Yoğurtla servis edilen bu yemek, düğün sofralarının vazgeçilmez yemeğidir.



Paçik: Paça etinden yapılan bu şifa deposu yemek, çorbacı dükkanlarında en iyisini yiyebileceğiniz türdendir. Paça eti 2 saat kaynatılır ve bayat Afyon ekmeği ile servis edilir. Çorbanın içine sirke, limon ve sarımsak konur.



Zürbiye: Sadece kuzu eti ve arpacık soğan kullanılarak yapılan bu yemek, ana yemekler arasında zahmetli ancak en doyurucu olanlar arasındadır. Et ve arpacık soğan, ayrı tencerelerde pişirilir ve suları süzülerek bir araya getirilir. Üzerine salçalı sos yapılarak servis edilir.



Bükme: Yeşil mercimekli börek olarak da bilinen bükme, Afyon’da sık yapılan hamur işlerinden biridir. Yufka katlarının arasına ezilmiş haşhaş ve yağ gezdirilir.





AFYON'UN MEŞHUR TATLILARI NELERDİR?



Afyon’da yiyebileceğiniz tatlılar şunlardır:



Düğülü Haşhaş Tatlısı: Kışın sabah kahvaltılarında tüketilen bu tatlı, içinde ince bulgur, şeker ve haşhaş bulundurur. Bunların birlikte pişirilmesinin ardından kaymakla servis edilir.



Afyon Kaymak Tatlısı: Afyon’un meşhur kaymağı ile yapılan bu tatlı, süt kokusu ve hafif lezzeti ile şeker dengesini korur.





AFYON'DA NERELERE GİDİLİR?



Afyon’da gezilecek yerler şu şekildedir:



Karahisar: Milattan önce Hitit İmparatorluğu tarafından yapılan kale, Afyon’un simgelerinden biridir. İçinde Selçuklu Devleti tarafından yapılan su sarnıçları, hanlar ve odalar bulundurur.



Cumhuriyet Şehitleri Anıtı: Cumhuriyet döneminde PKK ile mücadele eden ancak şehit düşen insanlar için yapılan bu anıt, en önemli gezi duraklarından biridir.



İscehisar Peri Bacaları: Merkezden 34 km uzakta bulunan bu doğal oluşumlar, bölge kayaçların yapısından kaynaklanan bir aşınma sonucu oluşmuştur. Aynı zamanda bölgede arkeolojik kalıntılar da bulunmuştur.



Gazlıgöl Termal Kaplıcaları: En bilinen kaplıcalar arasında yer alan bu kaplıcanın suyunun şifalı olduğuna inanılır.





AFYON'DA ALINACAK HEDİYELİKLER NELERDİR?



Afyon’da sevdikleriniz için hediyelik çeşitleri şu şekildedir:



Kaymak, Sucuk ve Lokum: Sevdiklerinize Afyon lezzetlerini tattırmak için bu lezzetleri deneyebilirsiniz. Özel Afyon sucuğu ve kaymağı, uzun yola uygun şekilde paketlenerek turistlere sunulmuştur. Eğer yiyecek hediye almak istiyorsanız, merkezde bulunan çarşılar gitmeniz gerekir.



Kök Boyalı Kilim: Doğadan alınan boyalarla renklendirilmiş ipler, ustaların elinde kilime dönüşür. Kilimlere kök boyalı denmesinin sebebi budur. Bu özel kilimleri almak istiyorsanız, Bayat ilçesine gitmeniz gerekir.



İpek Halısı: İpek üretimi, Afyon’un Dazkırı ilçesinde yapılır. Bu halıları buralardan bulabilirsiniz.



19 Eki 2020 - 23:22 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda gazetebanka.com sitesinde 37.419 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Banka Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Banka hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Banka editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Banka değil haberi geçen ajanstır.