SON DAKİKA
Hava Durumu

Emekli Olup Başka İşte Çalışan AGİ Alır Mı?

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2019 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.1969 23:00
https://gazetebanka.com/
Emekli Olup Başka İşte Çalışan AGİ Alır Mı?

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin AGİ alma hakkı özellikle çalışan emeklilerin merak ettiği bir konu. AGİ yani asgari geçim indirimi esas olarak eski yıllarda ödenen KDV iadesi yerine konulmuş bir uygulamadır. Devlet AGİ uygulaması ile hem daha önce KDV iadesi almak için yapılan fiş toplama ve bunları yazma gibi yükleri çalışanlardan almış hem de bu ödemelere belli bir düzen getirmiştir. Bu açıdan ücretli olarak çalışıp devlete gelir vergisi ödeyen her çalışanın AGİ’den yararlanma hakkı var.2019 Yılı İçin AGİ Ne Kadar?
Çalışanlara ödenen AGİ tutarı 2019 yılında aşağıdaki gibi belirlenmiştir.
  • Bekar çalışanların alacağı AGİ tutarı 2019 yılı için 191 TL,
  • Evli olup da eşi çalışmayan çalışanların alacağı AGİ tutarı 2019 yılı için 230.22 TL,
  • Evli olup da eşi çalışmayan 1 çocuklu çalışanların alacağı AGİ tutarı 2019 yılı için 259 TL,
  • Evli olup da eşi çalışmayan 2 çocuklu çalışanların alacağı AGİ tutarı 2019 yılı için 287 TL,
  • Evli olup da eşi çalışmayan 3 çocuklu çalışanların alacağı AGİ tutarı 2019 yılı için 326 TL,
  • Evli olup da eşi çalışmayan 4 çocuklu çalışanların alacağı AGİ tutarı 2019 yılı için 326 TL,
  • Evli olup da eşi çalışmayan 5 çocuklu çalışanların alacağı AGİ tutarı 2019 yılı için 326 TL,
  • Evli olup da eşi çalışan çalışanların alacağı AGİ tutarı 2019 yılı için 191,85 TL,
  • Evli olup da eşi çalışan 1 çocuklu çalışanların alacağı AGİ tutarı 2019 yılı için 220 TL,
  • Evli olup da eşi çalışan 2 çocuklu çalışanların alacağı AGİ tutarı 2019 yılı için 249 TL,
  • Evli olup da eşi çalışan 3 çocuklu çalışanların alacağı AGİ tutarı 2019 yılı için 287 TL,
  • Evli olup da eşi çalışan 4 çocuklu çalışanların alacağı AGİ tutarı 2019 yılı için 306 TL,
  • Evli olup da eşi çalışan 5 çocuklu çalışanların alacağı AGİ tutarı 2019 yılı için 326 TL,
Bunlara ek olarak 5 çocuk üzeri çocuğa sahip olan kişiler ancak 5 çocuk için belirlenmiş AGİ tutarını alabilecektir. Diğer yandan boşanmış bir çalışan şayet çocuklarının bakımı kendi üzerindeyse evli durumda aldığı AGİ tutarını alacak ancak çocuklarının bakımını üstlenmemişse o durumda bekarlar için belirlenmiş AGİ tutarını alabilecektir.Kimlere AGİ Ödenir?
AGİ almaya hak kazanmış kişilerin öncellikle kanunen AGİ ödemesi alamayan özel durumlu çalışanlar statüsünde olmaması gerekir. Bunun dışında kanunen 16 yaşından büyük olup da bir iş yerinde ücretli olarak çalışan ve gelir vergisi ve SGK primi ödeyen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı AGİ alabilir.Kimlere AGİ Ödenemez?
AGİ’den yararlanamayacak olan kişiler Gelir Vergisi Kanunu’na göre aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
  • Diğer ücret kapsamında gelir elde ederek çalışan kişiler,
  • Dar mükellefiyet kapsamında olanlar,
  • Emekli olmuş ve emekli maaşı alan ancak başta işte çalışmayan kişiler,
  • İlgili kanun hükümlerince ücretlerinde gelir vergisi kesintisi yapılmayan kişiler,
  • Serbest bölgeler, yurt dışı şantiyeler vb başka gelir vergisi kanunlarına tabi alanlarda çalışan kişiler.
AGİ Nasıl Ödenir?
Çalışanların AGİ haklarını alma yolu iş yerlerinden aldıkları maaş ile gerçekleşir. Burada vurgulanması gereken en önemli konu AGİ’nin çalışanlara iş yerinin ödediği bir para veya ilave ücret olmayıp bu ödemenin devlet tarafından ve iş yeri aracılığı ile yapıldığıdır. Çalışanlar AGİ haklarını iş yerlerinden maaşları ile birlikte alırken iş yerleri de çalışanlara ödedikleri AGİ tutarını çalışanlar adına devlete ödenecek olan gelir vergisi tutarından düşerler.Dolayısıyla şunu da belirtmek gerekir çalışan bir kişi ister normal çalışan ister emekli çalışan olsun iş yeri tarafından AGİ ödemesi almaması söz konusu olamaz. Çalışanların AGİ ödemelerini yapmayan bir iş yeri kanunen suç işlemiş olur ve bu iş yeri hakkında yasal işlem yapılır.Yine AGİ ödemeleri aylık olarak yapılır, iş yeri tarafından yıllık ödenmek üzere biriktirilemez, ertelenemez veya izin hakkı vb başka bir şekilde ödenemez.Emekli Olan Başka İşte Çalışabilir Mi?
Emekli olmuş bir kişi nasıl başka bir işte çalışır diye merak eden emekliler için bunun aslında normal bir çalışan ile aynı prosedüre dahil olduğunu söylemek gerekir. Emekli bir kişi emekli maaşı alırken başka bir iş yerine çalışabilir ve elde ettiği gelir üzerinde gelir vergisi ödeyip AGİ alabilir.Diğer yandan AGİ ödemesi alıp almayacağı çalışanın emekli olduktan sonra ne tür bir işte çalıştığı ile yakından ilgilidir. Örneğin emekli olduktan sonra bir şirket kurup götürü usulü vergi sistemine tabi olmuş bir çalışan emekli AGİ alamaz.Emekli Olan Başka İşte Çalışırsa Prim Öder Mi?
Emekli olduğu halde çalışmaya devam edenlerin prim ödeme durumu konusunda zaman zaman anlaşmazlıklar olmasına karşın kanun oldukça açıktır. Emekli olmuş ve tekrar çalışmaya başlamış bir çalışan çalıştığı iş yerinde sosyal güvenlik destekleme primine tabi çalışan statüsünde çalışır. Emekli olmuş çalışanların SGK prim ödemesi söz konusu değildir ancak emekli maaşlarından %10 oranında SGK destekleme primi kesilir.Diğer yandan burada özel kanun statüsüne tabi bazı kişilerden bu %10’luk destek primi kesilmez. Burada katkı payından istisna olan kişilerden bazıları şunlardır:
  • Cumhurbaşkanları,
  • Bakanlar,
  • Örgün eğitim kurumlarında ders verenler ve öğretim üyeleri.
Emekli Olup AGİ Almak Mümkün Mü?
Emekli çalışanlar AGİ hakkından nasıl yararlanabilir denilecek olunursa, bahsettiğimiz üzere AGİ almak için emekliğin bir önemi yoktur. Gelir vergisine tabi ve ücretli çalıştıktan sonra emekliler de AGİ’den faydalanır. Aynen normal diğer çalışanlar gibi emekliler de AGİ ödemelerini her ay iş yerlerinden aldıkları maaşları ile beraber alırlar. Diğer yandan emekli olup çalışmayan kişiler ise emekli maaşlarına ilaveten AGİ alamazlar.Başka bir önemli konu da BAĞ-KUR emeklisi olup SGK ya bağlı bir işyerinde çalışan emeklilerin durumu ile ilgilidir. Bu çalışanlar emekli olmadan önce AGİ almamış olsalar bile emekli olduktan sonra SGK kapsamında çalışıp maaşlarından sosyal güvenlik destekleme primi kesildiği için AGİ ödemesi alabilirler.Emekli Olup Halen Çalışanlar İçin AGİ Nasıl Hesaplanır?
Çalışan emeklilerin AGİ hesaplaması ile normal çalışanların AGİ hesaplaması aynı kurallara tabidir. Emeklinin bekar, evli veya çocuklu olma durumuna göre söz konusu yıl için belirlenmiş AGİ tutarları çalışan emeklilere ödenir.Bunun yanında emekli olup çalışan bir kişinin eşi de emekli olmuş ancak çalışmıyorsa bu kişinin eşi çalışmayan kabul edilir ancak emekli olmuş eşi de çalışıyorsa eşi çalışan kabul edilir ve AGİ ödemesi buna göre hesaplanır.Gelir Vergisi Ödemeden Başka İşte Çalışan AGİ Alabilir Mi?
Gelir vergisine tabi olmayan Emekli bir çalışanın AGİ alması söz konusu değildir. Zira AGİ ödemesi sadece gelir vergisine tabi çalışanlara yapılır. Dolayısıyla örneğin emekli bir çalışan şayet kendi nam veya hesabına çalışıyorsa veya serbest meslek erbabı olmuşsa bu durumda AGİ ödemesi alamaz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.