SON DAKİKA
Hava Durumu

Banka Borçlarının İcrada Zaman Aşımı Süresi Ne Kadar?

Banka borçlarının icralarda zaman aşımı süresinin yasal bilgilerini yazımızda derledik. Bankalara icralık olduğunuz kredi borcunuz varsa konu hakkında detayları yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2020 19:51
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.1969 23:00
https://gazetebanka.com/
Banka Borçlarının İcrada Zaman Aşımı Süresi Ne Kadar?

Banka borçları ve icraların zaman aşımı süreleri ayrı gruplarda değerlendirilmekte ve doğal olarak değişmektedir. Aşağıda ayrıntılı olarak zaman aşımı süreleri anlatılmaktadır.



Zaman Aşımı Ne Demek?



Zaman aşımı genel olarak davalarda kullanılan bir terim olarak algılanmaktadır. Borçlar Hukuku ve Ceza Hukuku’nda sıkça karşılaşılan bir terim olan zaman aşımı; hukuk kuralları çerçevesinde bir kişiye tanınmış olan hakların ve haklardan kaynaklanan yükümlülüklerin belirlenen süreleri aşması halidir.



Zaman aşımı ile hali hazırdaki hüküm sona erer. Bu nedenle hukuktaki hak düşürücü sürelerden biridir. Zaman aşımı süreleri davanın ve hukuki durumun niteliğine göre çeşitlilik gösterdiğinden, tek bir zamanaşımı süresi öngörüleemektedir.



Zaman aşımı süresinin durduğu hallerin dışında, zaman aşımının öne sürülemeyeceği haller de mevcuttur. Ceza davaları kamusal davalar olduğundan dolayı mahkeme zaman aşımı resen dikkate alır. Hukuk davalarında ise zaman aşımı defi ile taraflar tarafından öne sürülür.



Banka Borçlarında Zaman Aşımı



Banka borçlarının zaman aşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Banka borcunun 10 sene içinde zaman aşımına uğrayabilmesi için bu on yıllık süre içerisinde borca yönelik hiçbir işlem yapılmamış olması gerekmektedir.



Banka avukatı borca istinaden her yıl dava açabilmektedir. Açılan bu davalar ile 10 yıllık süre tekrar tekrar sıfırlanmaktadır. 



İcralarda Zaman Aşımı Süresi



İcraların zaman aşımı süresi ve sürecin uzunluğu açılan davalara ve yapılan itirazlara göre değişiklik göstermektedir. İcra takibine itiraz edilmesi üzerine, hem borçlunun hem de alacaklının yapabileceği bazı işlemler vardır.



Alacaklı itirazın kaldırılması ya da itirazın iptali için mahkemeye başvuruda bulunabilmektedir. Bu işlemde İcra Mahkemeleri görevli olacaktır. Aynı şekilde borçlu da icra takibin kaldırılması için çeşitli yollara başvurabilir.



Bu tip davalarda %20’lik bir teminatın yatırılması gerekmektedir. Bu teminat bir dava şartı olarak görülmektedir. Bu yüzden teminat şartının eksik olması halinde dava reddedilmektedir.



Ödeme emrine 7 gün içinde itiraz etmeyen borçlunun ödeme emri kesinleşir ve haciz işlemlerine başlanır. Bu yüzden 7 günlük süre hak düşürücü süredir. Ayrıca icra işlemlerine dair herhangi bir gelişme yaşanmazsa icra konusu işlem 10 yıl içinde zaman aşımına uğramaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.