Adet sancısına ne iyi gelir, nasıl geçer? Regl ağrısına iyi gelen ilaçlar ve evde yapılabilen doğal bitkisel tedavi yolları
Adet sancısına ne iyi gelir, nasıl geçer? Regl ağrısına iyi gelen ilaçlar ve evde yapılabilen doğal bitkisel tedavi yolları
Adet sancısına iyi gelecek doğal ve bitkisel çözümler ile kadınların en zorlu regl dönemleri kolaylaşabilir. İlaçla adet ağrısı tedavileri dışında evde uygulanabilecek basit ve etkili yöntemler, adet sancısını geçirmektedir. Adet sancısı için ağrı kesici kullanımı dışında kadınlar, iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerini deneyimleyerek zorlu süreci geride bırakabilirler. Adet sancısı nedenleri ve belirtileri nelerdir? Şiddetli adet sancısı neden olur, ne zaman doktora gidilmeli? Adet sancısı için hangi ağrı kesiciler kullanılır, adet kesmeyen ağrı kesiciler nelerdir? Adet sancısı için ne yapmalı, evde ve doğal bitkisel çözümler nelerdir? Adet sancım çok şiddetli, ne yapmalıyım, nasıl keserim? İşte detaylar…
Haber Giriş Tarihi: 15.04.2020 03:35
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.1969 23:00
https://gazetebanka.com/
Adet sancısına iyi gelecek uygulamalar zorlu regl döneminde kadınların sıklıkla başvurduğu basit ve kullanışlı yöntemleri içerir. Hekim kontrolü ve ilaç tedavileri dışında adet sancısı için yararlanılabilecek evde tedavi yöntemleri mevcuttur. Adet sancısına iyi gelecek doğal ve bitkisel çözümler yanında alternatif tıp gelişmeleri, klinik testler ile adet kramplarını yatıştırıcı etkiye sahip olduğunu ispatlamıştır.
Bahsi geçen doğal ve alternatif tedavi yöntemleri yanında kadınlar, adet sancısı sebebi ile ne zaman doktora gitmeleri gerektiğini bilmelidir. Adet sancısı nedenleri ve belirtileri dışında ilaçla tedavi gerektiren hallerin bilinmesi, bu zorlu sürecin tedavi edilerek bir daha yaşanmamasını garanti ettiği bilinir.
ADET SANCISI NEDEN OLUR, SEBEPLERİ NELERDİR?
Adet sancısı nedenleri basit olarak ile rahim duvarındaki kasların sıkışması ile ifade edilir. Regl döneminde kadınların rahim kanamasının atılması için düzenli olarak kasılan rahimde giden kan ve azalan oksijen sebebiyle ağrı hissedilebilir.
Rahimde meydana gelen kasılmalar sırasında prostoglandin olarak isimlendirilen kimyasallar ortaya çıkarak hissedilen ağrının şiddetini artırır. Bazı kadınların şikayet ettiği ve cevabını merak ettiği şiddetli adet sancısı neden olur sorusunun yanıtı, prostoglandin olarak isimlendirilen kimyasalların birikmesi nedenlidir. Ayrıca bazı kadınlarda neden şiddetli adet sancısı görüldüğünü ifade eden nedenler ise aşağıda yan başlıklar halinde açıklanmaktadır.
Servikal Darlık: Bazı kadınlarda rahim ağzı açıklığı, adet akışını engelleyecek derecede küçük olabilir. Rahim açıklığının küçük olması rahim içindeki basıncın artışı ile adet sancısını tetiklemektedir.
Miyom: Rahimde büyüyebilen kanserli olmayan bir tümör türü olan miyom, adet dönemlerinde kadınların ağır ve ağrılı bir süreç yaşamasına sebep olur.
Endometriozis: Rahmi kaplayan dokunun uterus dışına çıkması ile fallop tüpleri, yumurtalıklar ve pelvisi kaplayan dokular üzerine gelişip yerleşmesine verilen bu durum, adet döneminin ağrılı geçmesine yol açabilir. Endometriozis ayrıca çikolata kistleri oluşumuna sebep olabildiği gibi kadınların cinsel ilişki sırasında ağrı çekmesine yol açan bir özel durumdur.
Pelvik Inflamatuar Hastalık: Cinsel yolla bulaşan bu bakteriler, dişi üreme organlarını enfekte ederek adet sancısına yol açabilir.
ADET SANCISI BELİRTİLERİ NELERDİR, NASIL ANLAŞILIR?
Adet sancısının gösterdiği semptomlar tüm kadınlarda ortak olmayabilir. Bazı kadınlarda ilave belirtilerin gözlendiği regl sancısında yaygın olarak aşağıdaki belirtiler deneyimlenmektedir:
* Regl döneminden 1 – 3 gün önce başlayan ve regl başlangıcını takip eden 24 saat içerisinde maksimum seviyeye çıkan dayanılmaz ağrı,
* Alt karın bölgesinde sancının yoğunlaşması,
* Kasık ya da iç bacaklarda da hissedilebilen ağırlık hissi verici sürekli ağrı,
* Ağrının bele yayılarak uyuşukluk hissi vermesi,
* Dışkıda yumuşaklık,
* Mide bulantısı,
* Baş ağrısı ve baş dönmesi.
KİMLERDE ADET SANCISI ŞİDDETLİ HİSSEDİLİR?
Adet sancısını şiddetli hissedebilecek kişiler için yaş ve yaşam alışkanlıklarına göre genelleme yapılabilir. Aşağıda belirtilen grupta yer alan kadınlar için adet sancısı şiddeti yüksek seyredebilir:
Düzensiz adet kanaması olan kadınlar,
Sigara içen kadınlar,
Ailede adet sancısı rahatsızlığı bulunan kadınlar,
Adet dönemi kanaması ağır geçen kadınlar,
30 yaşından büyük kadınlar,
Ergenliğe erken ya da geç giren kadınlar.
ADET (REGL) SANCISI NASIL GEÇER, NE KESER? NE YAPMALI?
Adet sancısının kesilmesi için tıbbi destek yanında yararlanılabilecek doğal, bitkisel ve evde tedavi yöntemleri bulunur. Bahsi geçen yöntemler, doktora görünmeden ya da ağrı kesici ilaç kullanmadan önce deneyimlenerek adet dönemi ağrılarının hafifletilmesi mümkündür. Adet sancısı anında uygulanabilecek yöntemler için aşağıda ilgili başlıklar halinde detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Adet Sancısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Adet sancısının iyileştiren yiyecekler için yaygın olarak diyet takviyesi öneriler yer alır. Beslenme düzeninde kadınların E vitamini, Omega-3 yağ asitleri, magnezyum ve B-1 ile B-6 vitamin içerikli gıdalardan yararlanması halinde adet dönemlerini daha hafif sancı ve ağrı ile atlatmaları mümkündür. Aşağıda yan başlıklar halinde regl sancısına iyi gelebilen gıdalardan örneklere yer verilmektedir.
E Vitamini İçeren Besin Maddeleri: Zeytinyağı, yeşil sebzeler, domates, patates, fındık, ceviz, badem, ay çekirdeği, ton balığı, somon balığı, hamsi ve balkabağı.
Omega-3 Yağ Asidi İçeren Besin Maddeleri: Lahana, ıspanak, soya fasulyesi, semiz otu, ceviz, avokado, chia tohumu ve kenevir tohumu.
Magnezyum İçeren Besin Maddeleri: Avokado, bakliyatlar, kepekli tahıllar, yağlı balıklar, şeker kamışı pekmezi, muz ve keten, kabak ile chia tohumu.
B-1 Vitamini İçeren Besin Maddeleri: Karaciğer, kırmızı et, böbrek, yeşil sebzeler, yumurta, süt, peynir, havuç, mercimek, fındık, yer fıstığı ve kepek.
B-6 Vitamini İçeren Besin Maddeleri: Yumurta sarısı, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, beyin, böbrek, karaciğer, avokado, muz, ıspanak, bezelye, patates ve yulaf.
Adet Sancısına İyi Gelen Bitkisel Çözüm Yöntemleri Nelerdir?
Adet sancısını iyileştiren bitkisel uygulamalar sancının hissedildiği dönemlerde yatıştırıcı etkisi ile şiddetini azaltır. Zencefil, tarçın, fesleğen, maydanoz ve papatya gibi bilinen şifalı bitkilerle hazırlanan bitkisel tedavi yöntemler, regl sancısını hafifleterek rahat bir adet dönemi geçirilmesi için kadınların en sık başvurduğu yöntemlerin başında gelir. Aşağıda yan başlıklar halinde regl sancısı için yararlanılabilecek bitkisel çözüm yolları içeren tariflere ulaşabilirsiniz.
Tarçın Suyu: Günde 3 bardak tüketilerek adet ağrılarını yatıştırıcı etkisinden yararlanılabilecek tarçın suyunun hazırlanması oldukça pratiktir. 1 bardak sıcak su içerisine 1 çay kaşığı tarçın atılması sonrası karıştırılarak tarçın suyu hazırlanabilir.
Zencefil Çayı: Tarçın suyu ile benzer şekilde günde 3 bardak tüketilmesi tavsiye edilen zencefil çayının hazırlanması için taze zencefille birlikte limona ihtiyaç duyulur. Orta büyüklükte bir demlikte kaynatılan sıcak su içerisinde birkaç parça taze zencefil soyularak limon ile birlikte atılarak zencefil çayı hazırlanır. Tatlandırmak isteyen kadınlar ise ilave olarak bal kullanabilirler.
Fesleğen Çayı: Günde 1 bardak tüketilmesi tavsiye edilen fesleğen çayı hazırlanırken, su ile birlikte fesleğen kaynatılarak ilk adım atılır. Kaynama sonrasında yaklaşık 20 dakika ağzı kapalı tutularak demlenen çay, demlenme sonrasında tüketilir. Her tüketim için 1 bardak olacak şekilde hazırlanması tavsiye edilir.
Papatya Çayı: Rahatlatıcı etkisi ile adet sancısına da iyi gelen papatya çayı hazırlarken, 3 kaşık kurutulmuş papatyayı orta büyüklükte bir demlikte 10 dakika kaynatmak yeterlidir. Dileyen kadınlar papatya çayına limon ile birlikte tatlandırmak için bal ekleyebilirler.
Maydanoz: İçeriğinde yer alan apiol ve miristik ile adet sancılarına etkili olan maydanoz, taze olarak tüketilmesi yanında kaynatılarak da içilebilir. Yaklaşık çeyrek litre su içerisinde birkaç maydanoz dalı eklenerek 5 dakika kaynatılarak elde edilen maydanoz suyu, soğuduktan sonra tüketilmelidir. Maydanoz suyunu günde 2 bardak tüketmek yeterlidir.
Adet Sancısına İyi Gelen Evde Tedavi Uygulamaları Nelerdir?
Evde adet sancısına iyi gelen uygulamalar ağrı anında yapılabildiği gibi hayat standardı olarak benimsenmesi gereken temel ilkelerden oluşur. Stresten uzak yaşamak ve sportif bir hayat tarzı benimsemek, salgılanan endorfin ile adet dönemlerinde sancı hissetmeyi engellemektedir. Bahsi geçen yaşam prensipleri dışında aşağıda yan başlıklar halinde verilen öneriler, regl döneminde adet sancısını yatıştırıcı ve iyileştirici uygulamalar olarak uzmanlarca tavsiye edilmektedir.
Sıcak Uygulama: Sıcak bir havlu ya da sıcak su torbası kullanılarak alt karın bölgesine yapılan uygulama, şiddetli adet sancısını yatıştırabilmektedir. Ayrıca ılık su ile duş almak da sıcak uygulama kapsamında regl sancısını hafifleten etkili bir uygulamadır.
Masaj Uygulama: Ağrının en yoğun hissedildiği alt karın bölgesine avuç içi ve parmak uçları ile yapılacak dairesel masajlar, adet sancısını hafifletmektedir.
Dinlenme Pozisyonu: Adet sancısının şiddetlendiği dönemde doğru pozisyonda dinlenmek de etkili bir ağrı yatıştırıcı yöntemdir. Ayakların altına yastık benzeri yüksek bir nesne koyularak uzanmak, ağrı şiddetini yatıştırabilir.
Hafif Egzersizler: Sportif yaşam yanında adet sancısı için yürüyüş ve hafif egzersizlerin de etkili olduğu bilinmektedir.
Adet Sancısına İyi Gelen İlaçlar Nelerdir, İsimleri Nedir?
Adet sancısına iyi gelen ilaçlar doğum kontrol ve nonsteroid antienflamatuvar ilaçlardır. Hekim kontrolünde kullanılması gerekli olan ilgili ilaçların yanı sıra ibuprofen (advil), asetaminofen (Tylenol) ve naproksen (Aleve) gibi ağrı kesicilerin de krampları hafifletmeye yardımcı olarak adet sancısına iyi geldiği bilinmektedir.
ADET SANCISI İÇİN NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?
Adet sancısı için doktora gitme zamanı, ağrı şiddetinin takip edilmesini gerektirir. Regl döneminde ağrı şikayeti olan kadınlar, günlük yaşantılarını etkileyecek şiddet ve yoğunlukta her ay olmak üzere adet sancısı yaşamaları ve ağrı şiddetinin giderek kötüleşmesi halinde vakit geçirmeden uzman bir hekime başvurmalıdırlar. Ayrıca uzmanlar, önceden olmadığı halde 25 yaş sonrası şiddetli adet krampları yaşayan kadınların da doktora başvurmaları gerektiği uyarısında bulunur.
Adet Sancısına Hangi Bölüm Bakar, Hangi Doktora Gidilmeli?
Adet sancısı için çıkılacak doktor kadın hastalıkları uzmanıdır. İstenilen sağlık kuruluşunda kadın hastalıkları bölümünde regl sancısı nedeniyle randevu alınabilir.
Adet Sancısı İçin Yapılacak Testler Nelerdir, Nasıl Teşhis Edilir?
Adet sancısı teşhisinde yapılan testler yaygın olarak şiddetli adet sancısı şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanına başvuruda bulunan kadınlarda, ağrı nedenlerini tespit amacıyla yapılır. Kadın hastalıkları uzmanı tarafından aşağıda sıralanan üç test, adet sancısı nedenlerini tespit amacıyla uygulanabilir:
Ultrason,
BT ve MR taraması gibi görüntüleme testleri,
Laparoskopi.
ADET SANCISINA İYİ GELEN ALTERNATİF TIP UYGULAMALARI NELERDİR?
Adet sancısını iyileştiren alternatif tıp tedavileri bazı hastalık şikayetlerine çözüm sunabilmektedir. Henüz adet sancısı için iyi geldiği yönünde bilimsel verilerin bulunmamasına karşın, aşağıda yan başlıklar halinde açıklanan alternatif tıp metotlarından yararlanılabilir.
Akupunktur: Vücutta akupunktur noktaları olarak isimlendirilen bölgelere iğne ya da farklı uyaranlar kullanılarak uygulanan bu alternatif tedavi yöntemi, menstrüel krampları rahatlatarak adet sancısına iyi geldiği vakalar gözlenmiştir.
Bitkisel İlaçlar: Menstürel krampları azaltması beklenen ve içeriğinde rezene, piknogenol, çuha çiçeği yağı içeren bitkisel ilaçlar, adet sancısına iyi gelebilmektedir.
Deri Altı Elektriksel Stimülasyonu: TENS cihazı sinyallerinin ağrı eşiğini yükseltici etkisi ile salgılanan doğal ağrı kesiciler (endorfin), adet ağrısını hafifletmektedir.
Aküpresür: Akupunktur benzeri olan aküpresür yöntemi ile, vücutta yer alan bazı bölgeler uyarılarak adet sancıları hafifletilebilmektedir.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Adet sancısına ne iyi gelir, nasıl geçer? Regl ağrısına iyi gelen ilaçlar ve evde yapılabilen doğal bitkisel tedavi yolları
Adet sancısına iyi gelecek doğal ve bitkisel çözümler ile kadınların en zorlu regl dönemleri kolaylaşabilir. İlaçla adet ağrısı tedavileri dışında evde uygulanabilecek basit ve etkili yöntemler, adet sancısını geçirmektedir. Adet sancısı için ağrı kesici kullanımı dışında kadınlar, iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerini deneyimleyerek zorlu süreci geride bırakabilirler. Adet sancısı nedenleri ve belirtileri nelerdir? Şiddetli adet sancısı neden olur, ne zaman doktora gidilmeli? Adet sancısı için hangi ağrı kesiciler kullanılır, adet kesmeyen ağrı kesiciler nelerdir? Adet sancısı için ne yapmalı, evde ve doğal bitkisel çözümler nelerdir? Adet sancım çok şiddetli, ne yapmalıyım, nasıl keserim? İşte detaylar…
Adet sancısına iyi gelecek uygulamalar zorlu regl döneminde kadınların sıklıkla başvurduğu basit ve kullanışlı yöntemleri içerir. Hekim kontrolü ve ilaç tedavileri dışında adet sancısı için yararlanılabilecek evde tedavi yöntemleri mevcuttur. Adet sancısına iyi gelecek doğal ve bitkisel çözümler yanında alternatif tıp gelişmeleri, klinik testler ile adet kramplarını yatıştırıcı etkiye sahip olduğunu ispatlamıştır.
Bahsi geçen doğal ve alternatif tedavi yöntemleri yanında kadınlar, adet sancısı sebebi ile ne zaman doktora gitmeleri gerektiğini bilmelidir. Adet sancısı nedenleri ve belirtileri dışında ilaçla tedavi gerektiren hallerin bilinmesi, bu zorlu sürecin tedavi edilerek bir daha yaşanmamasını garanti ettiği bilinir.
ADET SANCISI NEDEN OLUR, SEBEPLERİ NELERDİR?
Adet sancısı nedenleri basit olarak ile rahim duvarındaki kasların sıkışması ile ifade edilir. Regl döneminde kadınların rahim kanamasının atılması için düzenli olarak kasılan rahimde giden kan ve azalan oksijen sebebiyle ağrı hissedilebilir.
Rahimde meydana gelen kasılmalar sırasında prostoglandin olarak isimlendirilen kimyasallar ortaya çıkarak hissedilen ağrının şiddetini artırır. Bazı kadınların şikayet ettiği ve cevabını merak ettiği şiddetli adet sancısı neden olur sorusunun yanıtı, prostoglandin olarak isimlendirilen kimyasalların birikmesi nedenlidir. Ayrıca bazı kadınlarda neden şiddetli adet sancısı görüldüğünü ifade eden nedenler ise aşağıda yan başlıklar halinde açıklanmaktadır.
Servikal Darlık: Bazı kadınlarda rahim ağzı açıklığı, adet akışını engelleyecek derecede küçük olabilir. Rahim açıklığının küçük olması rahim içindeki basıncın artışı ile adet sancısını tetiklemektedir.
Miyom: Rahimde büyüyebilen kanserli olmayan bir tümör türü olan miyom, adet dönemlerinde kadınların ağır ve ağrılı bir süreç yaşamasına sebep olur.
Endometriozis: Rahmi kaplayan dokunun uterus dışına çıkması ile fallop tüpleri, yumurtalıklar ve pelvisi kaplayan dokular üzerine gelişip yerleşmesine verilen bu durum, adet döneminin ağrılı geçmesine yol açabilir. Endometriozis ayrıca çikolata kistleri oluşumuna sebep olabildiği gibi kadınların cinsel ilişki sırasında ağrı çekmesine yol açan bir özel durumdur.
Pelvik Inflamatuar Hastalık: Cinsel yolla bulaşan bu bakteriler, dişi üreme organlarını enfekte ederek adet sancısına yol açabilir.
ADET SANCISI BELİRTİLERİ NELERDİR, NASIL ANLAŞILIR?
Adet sancısının gösterdiği semptomlar tüm kadınlarda ortak olmayabilir. Bazı kadınlarda ilave belirtilerin gözlendiği regl sancısında yaygın olarak aşağıdaki belirtiler deneyimlenmektedir:
* Regl döneminden 1 – 3 gün önce başlayan ve regl başlangıcını takip eden 24 saat içerisinde maksimum seviyeye çıkan dayanılmaz ağrı,
* Alt karın bölgesinde sancının yoğunlaşması,
* Kasık ya da iç bacaklarda da hissedilebilen ağırlık hissi verici sürekli ağrı,
* Ağrının bele yayılarak uyuşukluk hissi vermesi,
* Dışkıda yumuşaklık,
* Mide bulantısı,
* Baş ağrısı ve baş dönmesi.
KİMLERDE ADET SANCISI ŞİDDETLİ HİSSEDİLİR?
Adet sancısını şiddetli hissedebilecek kişiler için yaş ve yaşam alışkanlıklarına göre genelleme yapılabilir. Aşağıda belirtilen grupta yer alan kadınlar için adet sancısı şiddeti yüksek seyredebilir:
ADET (REGL) SANCISI NASIL GEÇER, NE KESER? NE YAPMALI?
Adet sancısının kesilmesi için tıbbi destek yanında yararlanılabilecek doğal, bitkisel ve evde tedavi yöntemleri bulunur. Bahsi geçen yöntemler, doktora görünmeden ya da ağrı kesici ilaç kullanmadan önce deneyimlenerek adet dönemi ağrılarının hafifletilmesi mümkündür. Adet sancısı anında uygulanabilecek yöntemler için aşağıda ilgili başlıklar halinde detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Adet Sancısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Adet sancısının iyileştiren yiyecekler için yaygın olarak diyet takviyesi öneriler yer alır. Beslenme düzeninde kadınların E vitamini, Omega-3 yağ asitleri, magnezyum ve B-1 ile B-6 vitamin içerikli gıdalardan yararlanması halinde adet dönemlerini daha hafif sancı ve ağrı ile atlatmaları mümkündür. Aşağıda yan başlıklar halinde regl sancısına iyi gelebilen gıdalardan örneklere yer verilmektedir.
E Vitamini İçeren Besin Maddeleri: Zeytinyağı, yeşil sebzeler, domates, patates, fındık, ceviz, badem, ay çekirdeği, ton balığı, somon balığı, hamsi ve balkabağı.
Omega-3 Yağ Asidi İçeren Besin Maddeleri: Lahana, ıspanak, soya fasulyesi, semiz otu, ceviz, avokado, chia tohumu ve kenevir tohumu.
Magnezyum İçeren Besin Maddeleri: Avokado, bakliyatlar, kepekli tahıllar, yağlı balıklar, şeker kamışı pekmezi, muz ve keten, kabak ile chia tohumu.
B-1 Vitamini İçeren Besin Maddeleri: Karaciğer, kırmızı et, böbrek, yeşil sebzeler, yumurta, süt, peynir, havuç, mercimek, fındık, yer fıstığı ve kepek.
B-6 Vitamini İçeren Besin Maddeleri: Yumurta sarısı, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, beyin, böbrek, karaciğer, avokado, muz, ıspanak, bezelye, patates ve yulaf.
Adet Sancısına İyi Gelen Bitkisel Çözüm Yöntemleri Nelerdir?
Adet sancısını iyileştiren bitkisel uygulamalar sancının hissedildiği dönemlerde yatıştırıcı etkisi ile şiddetini azaltır. Zencefil, tarçın, fesleğen, maydanoz ve papatya gibi bilinen şifalı bitkilerle hazırlanan bitkisel tedavi yöntemler, regl sancısını hafifleterek rahat bir adet dönemi geçirilmesi için kadınların en sık başvurduğu yöntemlerin başında gelir. Aşağıda yan başlıklar halinde regl sancısı için yararlanılabilecek bitkisel çözüm yolları içeren tariflere ulaşabilirsiniz.
Tarçın Suyu: Günde 3 bardak tüketilerek adet ağrılarını yatıştırıcı etkisinden yararlanılabilecek tarçın suyunun hazırlanması oldukça pratiktir. 1 bardak sıcak su içerisine 1 çay kaşığı tarçın atılması sonrası karıştırılarak tarçın suyu hazırlanabilir.
Zencefil Çayı: Tarçın suyu ile benzer şekilde günde 3 bardak tüketilmesi tavsiye edilen zencefil çayının hazırlanması için taze zencefille birlikte limona ihtiyaç duyulur. Orta büyüklükte bir demlikte kaynatılan sıcak su içerisinde birkaç parça taze zencefil soyularak limon ile birlikte atılarak zencefil çayı hazırlanır. Tatlandırmak isteyen kadınlar ise ilave olarak bal kullanabilirler.
Fesleğen Çayı: Günde 1 bardak tüketilmesi tavsiye edilen fesleğen çayı hazırlanırken, su ile birlikte fesleğen kaynatılarak ilk adım atılır. Kaynama sonrasında yaklaşık 20 dakika ağzı kapalı tutularak demlenen çay, demlenme sonrasında tüketilir. Her tüketim için 1 bardak olacak şekilde hazırlanması tavsiye edilir.
Papatya Çayı: Rahatlatıcı etkisi ile adet sancısına da iyi gelen papatya çayı hazırlarken, 3 kaşık kurutulmuş papatyayı orta büyüklükte bir demlikte 10 dakika kaynatmak yeterlidir. Dileyen kadınlar papatya çayına limon ile birlikte tatlandırmak için bal ekleyebilirler.
Maydanoz: İçeriğinde yer alan apiol ve miristik ile adet sancılarına etkili olan maydanoz, taze olarak tüketilmesi yanında kaynatılarak da içilebilir. Yaklaşık çeyrek litre su içerisinde birkaç maydanoz dalı eklenerek 5 dakika kaynatılarak elde edilen maydanoz suyu, soğuduktan sonra tüketilmelidir. Maydanoz suyunu günde 2 bardak tüketmek yeterlidir.
Adet Sancısına İyi Gelen Evde Tedavi Uygulamaları Nelerdir?
Evde adet sancısına iyi gelen uygulamalar ağrı anında yapılabildiği gibi hayat standardı olarak benimsenmesi gereken temel ilkelerden oluşur. Stresten uzak yaşamak ve sportif bir hayat tarzı benimsemek, salgılanan endorfin ile adet dönemlerinde sancı hissetmeyi engellemektedir. Bahsi geçen yaşam prensipleri dışında aşağıda yan başlıklar halinde verilen öneriler, regl döneminde adet sancısını yatıştırıcı ve iyileştirici uygulamalar olarak uzmanlarca tavsiye edilmektedir.
Sıcak Uygulama: Sıcak bir havlu ya da sıcak su torbası kullanılarak alt karın bölgesine yapılan uygulama, şiddetli adet sancısını yatıştırabilmektedir. Ayrıca ılık su ile duş almak da sıcak uygulama kapsamında regl sancısını hafifleten etkili bir uygulamadır.
Masaj Uygulama: Ağrının en yoğun hissedildiği alt karın bölgesine avuç içi ve parmak uçları ile yapılacak dairesel masajlar, adet sancısını hafifletmektedir.
Dinlenme Pozisyonu: Adet sancısının şiddetlendiği dönemde doğru pozisyonda dinlenmek de etkili bir ağrı yatıştırıcı yöntemdir. Ayakların altına yastık benzeri yüksek bir nesne koyularak uzanmak, ağrı şiddetini yatıştırabilir.
Hafif Egzersizler: Sportif yaşam yanında adet sancısı için yürüyüş ve hafif egzersizlerin de etkili olduğu bilinmektedir.
Adet Sancısına İyi Gelen İlaçlar Nelerdir, İsimleri Nedir?
Adet sancısına iyi gelen ilaçlar doğum kontrol ve nonsteroid antienflamatuvar ilaçlardır. Hekim kontrolünde kullanılması gerekli olan ilgili ilaçların yanı sıra ibuprofen (advil), asetaminofen (Tylenol) ve naproksen (Aleve) gibi ağrı kesicilerin de krampları hafifletmeye yardımcı olarak adet sancısına iyi geldiği bilinmektedir.
ADET SANCISI İÇİN NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?
Adet sancısı için doktora gitme zamanı, ağrı şiddetinin takip edilmesini gerektirir. Regl döneminde ağrı şikayeti olan kadınlar, günlük yaşantılarını etkileyecek şiddet ve yoğunlukta her ay olmak üzere adet sancısı yaşamaları ve ağrı şiddetinin giderek kötüleşmesi halinde vakit geçirmeden uzman bir hekime başvurmalıdırlar. Ayrıca uzmanlar, önceden olmadığı halde 25 yaş sonrası şiddetli adet krampları yaşayan kadınların da doktora başvurmaları gerektiği uyarısında bulunur.
Adet Sancısına Hangi Bölüm Bakar, Hangi Doktora Gidilmeli?
Adet sancısı için çıkılacak doktor kadın hastalıkları uzmanıdır. İstenilen sağlık kuruluşunda kadın hastalıkları bölümünde regl sancısı nedeniyle randevu alınabilir.
Adet Sancısı İçin Yapılacak Testler Nelerdir, Nasıl Teşhis Edilir?
Adet sancısı teşhisinde yapılan testler yaygın olarak şiddetli adet sancısı şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanına başvuruda bulunan kadınlarda, ağrı nedenlerini tespit amacıyla yapılır. Kadın hastalıkları uzmanı tarafından aşağıda sıralanan üç test, adet sancısı nedenlerini tespit amacıyla uygulanabilir:
ADET SANCISINA İYİ GELEN ALTERNATİF TIP UYGULAMALARI NELERDİR?
Adet sancısını iyileştiren alternatif tıp tedavileri bazı hastalık şikayetlerine çözüm sunabilmektedir. Henüz adet sancısı için iyi geldiği yönünde bilimsel verilerin bulunmamasına karşın, aşağıda yan başlıklar halinde açıklanan alternatif tıp metotlarından yararlanılabilir.
Akupunktur: Vücutta akupunktur noktaları olarak isimlendirilen bölgelere iğne ya da farklı uyaranlar kullanılarak uygulanan bu alternatif tedavi yöntemi, menstrüel krampları rahatlatarak adet sancısına iyi geldiği vakalar gözlenmiştir.
Bitkisel İlaçlar: Menstürel krampları azaltması beklenen ve içeriğinde rezene, piknogenol, çuha çiçeği yağı içeren bitkisel ilaçlar, adet sancısına iyi gelebilmektedir.
Deri Altı Elektriksel Stimülasyonu: TENS cihazı sinyallerinin ağrı eşiğini yükseltici etkisi ile salgılanan doğal ağrı kesiciler (endorfin), adet ağrısını hafifletmektedir.
Aküpresür: Akupunktur benzeri olan aküpresür yöntemi ile, vücutta yer alan bazı bölgeler uyarılarak adet sancıları hafifletilebilmektedir.
En Çok Okunan Haberler