SON DAKİKA
Hava Durumu

2021 malulen emeklilik şartları nelerdir? Malulen emekli nasıl olunur?

Malulen emeklilik şartları 2021 güncel koşullarını yazımızdan inceleyebilirsiniz. Malulen emekli nasıl olunur? Hangi hastalıklarda malulen emeklilik hakkı tanınmaktadır? Maaşı, başvurusu, ikramiyesi, oranı, hangi hastanelerden rapor alınabileceği ile ilgili detayları inceleyebilirsiniz. Malulen emeklilik şartları ile ilgili güncel mevzuatı ve diğer tüm ayrıntıları yazımızda bulacaksınız. Malulen emeklilik ne demek? 2021 malulen emekli maaşı ne kadar? Malulen emeklilik maaşı nasıl hesaplanır? Malulen emeklilik için nereye başvurulur? Malulen emeklilik için gerekli oranları karşılıyorsanız siz de emeklilik için müracaat edebilirsiniz İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2021 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2021 14:33
https://gazetebanka.com/
2021 malulen emeklilik şartları nelerdir? Malulen emekli nasıl olunur?

Malulen emeklilik şartları 2021 yılına göre güncel yasal prosedürü yazımızdan inceleyebilirsiniz. Malulen emeklilik şartları nelerdir? Malulen emeklilik başvurusu nasıl yapılır? Malulen emeklilik için rapor alarak hangi işlemleri yapmanız gerektiğini yazımızda bulacaksınız. Malulen emekli olmak istiyorsanız tüm ayrıntılar içeriğimizde.





MALULEN EMEKLİLİK NE DEMEK?


Sigortalının veya işverenin talebi üzerine kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalının emekliliğe sevk edilmesine malulen emeklilik denir.



MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?


  • İşçi sigortalı olarak 10 yıldır çalışıyor olmalıdır.
  • İşçinin asgari 1800 günlük prim ödemesi ve hizmet süresi olmalıdır.
  • Çalışanın, en az %60 güç kaybı yaşadığı, sağlık kurulu tarafından resmi raporlarla belirlenmelidir. Burada alınacak rapor herhangi bir devlet hastanesinden değil, SGK’nın sevk edeceği meslek hastalıkları hastanesinden alınmalıdır. Ayrıca bu iş gücü kaybının, çalışının işe başladığı tarihten sonra yaşanması gerekir.


  • 2021 MALULEN EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?


    2021 yılı için malulen emeklilik maaşı 1.700 TL olarak belirlenmiştir. 2020 yılında malulen emekliler 1600 TL maaş alıyorlardı, son değişiklikle birlikte 100 TL zam yapıldı.



    Malulen Emeklilik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

    SGK kapsamında normal emeklilik için 7200 günü, Emekli Sandığı ya da BAĞKUR kapsamında ise 9000 günü tamamlamak gerekir. Malulen emeklilik başvurusu yaptığınızda ve başvurunuz onaylandığında alacağınız emekli maaşı normal emeklikte aynısıdır. SSK güvencesindeyseniz prim gün sayınız 7200 günden eksik olsa bile 7200 güne tamamlanarak hesaplanır. Benzer şekilde BAĞKUR ya da Emekli Sandığı kapsamında 9000 günden az ise 9000 güne tamamlanarak hesaplanır. Bu yüzden malulen emeklilikte de normalde alacağınız emekli maaşının aynısını alırsınız.





    MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI HANGİ HASTALIKLARI KAPSIYOR?


  • Kanser,
  • Epilepsi,
  • AIDS,
  • Akciğer nakli,
  • Kalp nakli,
  • Kalp yetmezliği,
  • Kalp Kapak hastalıkları,
  • Solunum sistemi hastalıkları,
  • Parkinson sendromu,
  • Zeka gerilikleri,
  • Görme azlığı,
  • Retina kanamaları,
  • Bipolar bozukluk,
  • Şizofreni,
  • Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları,
  • Beyin tümörleri malulen emekliliği kapsayan hastalıklar arasında yer alır.


  • MALULEN EMEKLİLİK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?


    Malulen emeklilik için sigortalının kendisi ya da işvereni, maluliyet durumunun tespiti için sigortalının bağlı bulunduğu SGK il müdürlüğüne yazılı olarak başvurmalıdır.



    Malulen Emeklilik İşlemleri Ne Kadar Sürer?

    Malulen emeklilik başvurusundan itibaren ortalama 1,5 - 2 ay içerisinde SGK emekli işlemleri sonuçlanmaktadır ve maaş bağlanmaktadır.



    Malulen Emeklilik Ne Zaman Sonuçlanır?

    Engel raporu ya da vergi indirim yazısı ile emekliliğe başvurduysanız genellikle en geç 1 - 1,5 ay içerisinde emekli maaşı bağlanmaktadır; fakat elinizde mevcut sağlık kurulu raporu ya da vergi indiriminden yararlandığınıza dair bir yazı yoksa 2 - 3 ay sürebilir.





    MALULEN EMEKLİLİK DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?


    Malulen emeklilik dilekçesi örneği:









    T.C. SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI



    Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü ...........İl Müdürlüğü



    Halen .............Sigorta Sicil Numarası ile .........................iş yerinde çalışmaktayım. ...../..../..... tarihinde ayrıldım.



    Çalışamayacak durumda bulunduğumdan Kurumunuz Sağlık tesislerinden birine sevkimin yapılarak maluliyetimin tespitini ve malul sayılmam halinde tarafıma maluliyet yönünden aylık bağlanmasını arz ederim.
    TARİH: ...../..../.....
    İMZA



    AÇIK ADRESİM: 




    AÇIK HÜVVİYETİM:
    Adı Soyadı: ............
    Baba Adı: ...............
    Ana Adı: .................
    Doğum Yeri: .............
    Doğum Tarihi: ............
    TC kimlik no: .............
    Nüfusa kay.old.yer:il-ilçe Mah.veya köy:..........
    Kütük no: ..........Cilt no: .... Sayfa no ......
    ilk sigortalı işe giriş tarihi: ........







    MALULEN EMEKLİLİK İÇİN RAPOR HANGİ HASTANEDEN ALINIR?


    Sosyal Güvenlik il/merkez müdürlüğü tarafından size verilen sevk yazısında belirtilen, Devlet üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Askeri Hastaneler sağlık raporu düzenleyebilir. Bu nitelikteki hastanelerin bulunmaması halinde Devlet Hastaneleri de sağlık raporu düzenleyebilir.

    Yorum Ekle
    Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
    Yorumlar
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.