SON DAKİKA
Hava Durumu

2020 Yıllık İzin Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır? (Süresi, Parası)

2020 yıllık izin ücretlerini, geriye dönük yıllık izin parasını ve yıllık izin süresi hesaplamanın nasıl yapılacağını yazımızda hazırladık. Yıllık izin ücreti bordrosunun nasıl oluşturulacağını da içeriğimizden inceleyebilirsiniz. Yıllık izinle alakalı tüm detaylı bilgiler yazımızda.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2020 08:18
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.1969 23:00
https://gazetebanka.com/
2020 Yıllık İzin Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır? (Süresi, Parası)

Yıllık izin ücreti hesaplama yöntemi sayesinde çalışanlar iş yerlerinden alması gereken ücreti öğrenirler. Kişinin brüt maaşı otuza bölünerek günlük kazanç miktarı elde edilir. Sonrasında kullanılmayan izin günü sayısı ile çarpılır ve brüt olarak ne kadar izin ücreti alacağı belirlenir. Bu brüt ücret üzerinden çeşitli kesintiler yapılır. Bu kesintiler gelir vergisi, damga vergisi ve SGK vergisidir. Bir kişi işten ayrıldığı vakit çalıştığı yıla ait kullanılmamış yıllık izinlerin ücreti o kişiye ödenir. Kullanılmayan izinlerin paraya dönüştürülme işlemi sadece özel sektör çalışanları için geçerlidir. Devlet memurları bu fırsattan yararlanamaz.



Çalıştığı yerde resmi olarak bir yılını dolduran herkesin yıllık izin hakkı bulunmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında garanti altına alınan bu hak 14 ile 26 iş günü arasında değişir. 



2020 Yıllık İzin Ücretleri Ne Kadar Arttı?


2020 itibariyle değişen yıllık izin ücretleri gerekli kesintiler yapılarak çalışanlara iletilir. Geçen sene izin ve izin ücretlerine dair işleyişi belirleyen yönetmeliklerle çeşitli değişiklikler gerçekleşti. İş yerinde bir yılını doldurmuş (deneme süresi dahil) kişilere tanınan yıllık izin süreleri 2016’dan sonra ilk kez güncellendi.



Yenilenen yönetmeliğe göre bir iş yerinde daimi olarak çalışan kişilerin yıllık izin süreleri şöyle oldu:



* 1-5 yıl iş deneyimi için 14 gün



* 5-15 yıllık iş deneyimi için 20 gün



* 15 yıllık deneyimden fazlası için 26 gün



Çalışan kişilerin yaşı da yıllık izin süresi üzerinde etkilidir. 18 yaş altı ve 50 yaş üstü kişilerin yıllık izin süreleri deneyim süresinden bağımsız bir biçimde 20 gündür. 



Geriye Dönük Yıllık İzin Parası

Geçmişe yönelik senelik izin ücreti ödemesi yapılmaz. Sigortalı olarak çalışan kişilere tanınan dinlenme hakkı kişilerin diledikleri ölçüde kullanabilecekleri haklardan biridir ve yıl içerisinde tanınan izin hakkı o yıl içerisinde kullanılır. İşten ayrılan kişiler biriken yıllık izinlerini paraya dönüştürebilir. Yıllık izin parası olarak adlandırılan bu ücret izinlerin biriktiği yıl içerisinde kullanılmalıdır. İş yeriyle ilişkisini kesen kişiler zaman aşımı gerçekleşmeden yıllık izin parasını iş verenlerden tahsil edebilirler. Bu zaman aşımı süresi kanunlar tarafından 5 yıl olarak belirlenmiştir.



İstifa ya da işten çıkarılma şeklinde sona eren çalışma süresiyle birlikte çalışanlar yıllık izin ücretlerini talep edebilirler. Bu bağlamda iş yerleri gerekli hesaplamalar sonucunda kişilerin izin ücretlerini ödemekle mükelleftir.



Yıllık İzin Süresi Nasıl Hesaplanır?


Senelik izin süresi hesabı yapılırken çeşitli kriterler göz önünde bulundurulur. Çeşitli sebeplerden dolayı kullanılan bu izinlerden bazıları ücretli bazılarıysa ücretsiz izin olarak kabul edilir. Yıllık izin kapsamında yer almayan izinler şöyle sıralanır:



* Kadınların doğum izni,



* Sağlık problemlerinden kaynaklı izinler



* Askerlik haricinde kanuni olarak kişilere gören vazifelerden doğan izinler



* İş yoğunluğundan dolayı iş yerinin bir haftadan uzun tatil vermesi durumunda doğan izinler



* Arabuluculuk ya da hakemlik gibi vazifelerden kaynaklı izinler



* Evlilik ve birinci dereceden akrabalarında vefat etmesi durumunda kullanılan izinler



* Hafta sonu ve resmi tatil izinleri



Yıllık İzin Ücreti Bordrosu Nasıl Oluşturulur?


Senelik izin ücreti bordro örneği oluştururken çeşitli kesintiler hesaba katılır. Brüt bir biçimde hesaplanan yıllık izin ücretine uygulanan kesintiler şu şekilde sıralanır:



* %15 SGK vergisi



* 150 TL gelir vergisi matrahı



* %15 gelir vergisi



* %0.759 damga vergisi



İşten ayrılırken alınan izin ücreti işe başlanan tarihin yıl dönümü üzerinden hesaplanır. 1 Ocak 2015 yılında işe başlamış biri 2 Ocak 2020 tarihinde işten ayrılırsa aynı yerde beş yıl çalışmış olur ve yönetmeliğe göre senelik izin hakkı 20 gündür. Ancak 31 Aralık 2019 tarihinde işten ayrılan birinin senelik izin hakkı 14 gün olur.



Yıllık izin hesabı şöyle yapılabilir: 3000 TL brüt maaşla aynı iş yerinde iki yıldır çalışan kişinin senelik izin hakkı 14 gündür. Aldığı maaşa göre günlük kazancı 100 TL olan bu kişinin izin ücreti olarak alacağı brüt miktar 1400 TL’dir. Yüzdelik dilimlere göre gerçekleştirilen kesintilerle birlikte kalan senelik izin ücreti yaklaşık 820 TL’dir.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.