SON DAKİKA
Hava Durumu

Yurt Dışında Yaşayan Türkler Dikkat! 4B'li Emeklilik Geliyor!

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2019 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.1969 23:00
https://gazetebanka.com/
Yurt Dışında Yaşayan Türkler Dikkat! 4B'li Emeklilik Geliyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Selim Bağlı, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarını yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Başkan Bağlı, yurt dışında yaşamını devam ettirirken borçlanıp kolay emekli olan gurbetçilere yönelik kuralların yeniden belirlendiğini belirtti. Mevcut durumda ödeme yapıldığı takdirde 4 buçuk yılda amorti ettiğini kaydeden SGK Başkanı Selim Bağlı, "Prim oranı 32'den 45'e çıkınca, amorti etme süresi de 10 - 11 yıla kadar çıkıyor. Ayrıca 4A'lı olarak emekli oluyorlardı ve otomatikman emekli maaşları yüksek oluyordu. Artık 4B'li (BAĞKUR) emekli olunması sağlanıyor." ifadelerini kullandı.

Yurt dışında yaşamını devam ettiren Türklere borçlanarak emekli olabilme konusunda kötü haber geldi. Gurbetçilere getirilen borçlanma hakkında kurallarda yeniden düzenleme yapıldı. Bu kapsamda borçlanma primlerinin oranı %32 seviyesinden %45'e çıkarılırken, otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden emekli yapılması uygulamasının da sonuna gelindi. Senede 30 bin kişiyi doğrudan etkilemesi düşünülen yeni düzenleme hakkında SGK Başkanı Selim Bağlı dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Bağlı, "Şu anda emekli olanlar 4 ile 4 buçuk yılda amorti ediyor. Bu rakamı 10 ile 11 yıla çıkarıyoruz." ifadelerini kullandı. Düzenlemenin gerekçelerine de değinen Başkan Bağlı, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına ikinci bir emeklilik hakkı verildiğini kaydetti.

1.2 Milyar LiraTasarruf Edilecek

Söz konusu sistemin 1978 yılında cari açığın engellenmesi amacıyla getirildiğini hatırlatan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Selim Bağlı, daha sonraki süreçte birçok ülkeyle sosyal güvenlik anlaşmaları imzalandığını aktardır. Bu uygulamadan şu ana kadar 672 bin kişinin yararlandığına dikkat çeken Bağlı, "Şu anda ödeme yapıldığında 4 buçuk yılda amorti ediyor. Yıllık 12.7 milyar lira sermaye transferi yapılıyor. Yılda ortalama 36 bin kişi müracaat ediyor." dedi.

Uygulama hakkında verileri paylaşan Başkan Bağlı, bu rakamların yarıya düşmesi halinde 600 milyon lira tasarruf edileceğine dikkat çekti. Bunun yanında bir diğer amacın da norm ve standart birliğinin sağlanması olduğunu kaydeden SGK Başkanı, yurt içindeki ev kadınlarının borçlanma haklarının bulunmadığını ancak yurt dışında yaşamını sürdüren ev kadınlarının borçlanma hakkının bulunduğunu hatırlattı. "Prim oranı 32 seviyesinden 45'e çıkınca, amorti etme süresi de 10 - 11 yıla çıkıyor." diyen Bağlı, yurt dışında yaşayıp borçlanarak emekli olan vatandaşların daha önceden SSK'lı (4A) olarak emekli olduklarını ve bu sayede otomatikman emekli maaşlarının yüksek olduğunu söyledi. Yeni düzenleme ile bu vatandaşların BAĞKUR'lu (4B) olunması sağlandığını kaydetti.

Öte yandan yasanın geriye dönük olarak yapılan başvurularıve daha önceden bağlanmış olan emekli aylıklarını etkilemeyeceğiaçıklandı.  Mevcut durumda yurt dışında 6milyon Türk vatandaşı bulunduğu biliniyor. Bununla birlikte her yıl 36 bin yurtdışı borçlanması başvurusu yapılıyor. Yasa yürürlüğe girdikten sonra yapılacakbaşvuruları kapsayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.