Doğum Parası Nasıl Alınır? 2023 Doğum Parası Ne Kadar? Doğum Parası Başvurusu, Şartları
Doğum Parası Nasıl Alınır? 2023 Doğum Parası Ne Kadar? Doğum Parası Başvurusu, Şartları
Doğum parası nasıl alınır? 2023 doğum parası ne kadar? Doğum parası ile alakalı merak ettiğiniz tüm detaylara değindik. Doğum parası başvurusu, şartları ve güncel miktarı hakkında bilgileri inceleyebilirsiniz. İşte doğum parası hakkında güncel bilgiler...
Haber Giriş Tarihi: 30.01.2023 21:32
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2023 22:00
https://gazetebanka.com/
Doğum parası, 2015 yılında yapılan bir düzenleme ile hayata geçirilen bir yardım türüdür. Bu yardım türünde 2015 yılının mayıs ayından sonra doğan her çocuk için ödeme yapılır. Üstelik yardımdan Türk vatandaşı ya da mavi kart sahibi olmak şartıyla herkes yararlanabilir. Baba ya da annenin Türk vatandaşı olması yeterlidir. Diğer bir deyişle muhtaçlık, gelir seviyesi gibi şartlar aranmaz.
Doğum yardımı başvurusu için 2015 yılı mayıs ayı sonrası bebeğin dünyaya gelmesi tek şarttır. Her aile her çocuğu için bu yardımdan bir defa yararlanabilir. Doğum yardımı annelere yapılan bir ödemedir. Ancak annenin vefatı söz konusu olduğunda babanın da ödeme alma şansı vardır. Doğum yardımı hesaplaması ve ödemesi doğum sırasına göre yapılır. Çocuk sayısındaki artışa bağlı olarak yapılacak ödeme miktarı da artar.
Doğum Parası Nedir?
Doğum parası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve ailelere destek amacıyla yapılan bir sosyal destek türüdür. Doğum yapan kadın ve bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması adına bu tür yardımların faydalı olduğundan bahsedilebilir. Çocuk için yapılan bu ödemenin başvurusu ve ödenmesi için herhangi bir süre sınırı olmaması da son derece avantajlı bir durum olarak değerlendirilebilir.
Doğum öncesi ve sonrası kişinin kaç çocuğu olduğuna göre bir sıralama hesabı yapılır. Ödenecek doğum yardımı miktarı da bu sıralama esas alınarak belirlenir. Ödeme miktarına esas çocuk sırasının belirlenmesinde herhangi bir tarih sınırlaması yoktur. 2015 Mayıs ayından önce doğacak çocuklar da sıralama hesabına dâhil edilir. Örneğin 2015 Haziran ayında doğan bir çocuk için doğum yardımı hesaplamasında 2013 Aralık ayında doğan kardeşi de hesaba katılır. Bu durumda 2. çocuklar için öngörülen tutar kadar ödeme yapılır.
Doğum Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?
Doğum parası için başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yapılır. Doğum yardımı başvuruları için şu yolları kullanabilirsiniz:
* Bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğünden çocuk için gerekli kimlik işlemlerini tamamladıktan sonra doğum yardımı başvuru dilekçesini doldurarak,
* Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının il temsilciklerinden,
* Kamu kurumlarında çalışan anne ve baba, başvuruyu çalıştığı kurumdan yapabilir.
* Yurt dışında yaşayanların başvuruları konsolosluklar aracılığıyla yapılır.
* Yurt dışında yaşayanlar Türkiye’de bulundukları sürede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı temsilciliklerine başvurabilir.
Annelere yapılan bu yardımı almak için başvurular internet üzerinden yapılamaz. Bu nedenle başvurularınızı bizzat giderek ilgili kurumlardan yapmanız gerekir.
Aile.gov.tr Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum parası başvuru için Aile Bakanlığına ya da diğer ilgili kamu kurumlarına başvuru yapılması gerekir. Söz konusu yardım 2015 Mayıs ayından sonra doğan her çocuk için yapılabilir.
Doğum yardımı almak için ilk etapta çocuğun nüfus kaydının oluşturulması gerekir. Ardından nüfus müdürlüğünden doğum yardımına da başvurulabilir. Diğer bir deyişle nüfus müdürlüğünden hem çocuğunuzun kimlik çıkarma işlemlerini hem de doğum yardımı başvurusunu yapabilirsiniz. Nüfus müdürlüklerinde doğum yardımı için bir başvuru formu yer alır. Bu başvuru formunu talep ederek doldurabilirsiniz. Başvuru formunu internet üzerinden ulaşarak doldurabilirsiniz. Formu doldurduktan sonra şahsen ya da posta yoluyla ilgili kurumlara teslim etmeniz mümkündür.
Yukarıdaki görselde yer alan başvuru formunda size sorulan sorular şunlardır:
* Başvuru sahibinin adı ve soyadı,
* Başvuru sahibinin kimlik numarası,
* Doğum yapanın adı ve soyadı,
* Doğum yapanın kimlik numarası,
* Yeni doğanın ya da başvuruya konu olan çocuğun kimlik numarası,
* Çocuğun annesinin ve babanın kamu işçisi olup olmadığı,
* Başvurucunun adresi, telefonu, imzası.
SGK Doğum Parası Kimler Alabilir?
SGK doğum parası, 2015 Mayıs ayından sonra doğan çocuklar için yapılan bir ödemedir. Bu ödemeden yararlanmak için annenin ya da babanınTürk vatandaşı olması gerekir. Öte yandan mavi kart sahiplerinin de bu yardımdan yararlanma hakkı vardır. Yardım tutarı çocuk sırasına göre belirlenir. Diğer bir deyişle ilk çocuğunuz için daha düşük bir ücret ödenirken ikinci, üçüncü ve dördüncü çocuklar için daha fazla ödeme yapılır.
Ödeme miktarına esas çocuk sırasının belirlenmesinde 2015 öncesi de dikkate alınır. Yani 2013 yılında doğan çocuğunuz için yardım almanız mümkün değildir. Ancak onun 2015 Mayıs sonrası doğan kardeşi varsa bu kardeş için ikinci çocuk ücreti alabilirsiniz.
Evlat edinilen çocuklar için de yardım yapılması söz konusu olabilir. Çocuk adına evlat edinilmeden doğum yardımı alınmadıysa evlat edinen aile yardım talebinde bulunabilir. Evlat edinilen çocuklar yardım hesaplaması ve ödemesi sürecinde sıralamaya dâhil edilir. Örneğin evlat edinme işleminden sonra ailenin kendi çocuğu olduysa sonradan doğan çocuk, ikinci sıra olarak değerlendirilir. Ödeme de buna uygun şekilde yapılır.
SGK Doğum Parası Nasıl Alınır?
SGK doğum parası, kendiliğinden yapılan bir ödeme değildir. Ödeme almak için başvuru yapılmalıdır. Başvuru işlemleri 2015 Mayıs tarihinden sonra doğan çocuklar için yapılır. 2015 Mayıs tarihinden önce doğanlar için böyle bir yardım alınması söz konusu değildir.
Doğum yardımı ödemeleri yapılan başvurunun doğum yardımı sistemine düşmesinden itibaren yaklaşık bir ay içerisinde yapılır. Örneğin ocak ayında başvuru yaptıysanız ödemeyi şubat ayı içerisinde mutlaka alırsınız.
Sigortalı olarak çalışmak başvurunun alınması için herhangi bir engel teşkil etmez. Aşağıdaki adreslerden başvuru formunu indirerek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ulaştırabilirsiniz:
Sigortalı olarak çalışanlar, doğum yardımının yanı sıra emzirme ödeneği ve geçici iş göremezlik ödeneği de alır.
SGK Doğum Parası Toplam Ne Kadar?
Doğum yardımının hesaplanmasında çocuğun sırası dikkate alınır. Ödeme miktarına esas çocuk sırasının belirlenmesinde çocuğun kaçıncı kardeş olduğu dikkate alınır. Evlatlık çocuklar da bu sıralamaya dâhil edilir. Mayıs 2015 tarihinden önce doğanlar da sıralama hesabına dâhil edilir. Annenin eğer başka evliliğinden çocukları varsa bu çocuklar sıralama hesabında dikkate alınır. Ancak babanın önceki evliliğinden olan çocukları dikkate alınmaz.
Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan çocuk:
* Ailenin ilk çocuğu ise 300 TL,
* Ailenin ikinci çocuğu ise 400 TL,
* Üçüncü ve daha sonraki sırada bir çocuk ise 600 TL ödeme yapılır.
Kamu işçileri için yapılan yardım miktarları farklıdır. Kamu işçisi, kurumundan bakanlığın yaptığı ödemeden daha fazla doğum yardımı alıyorsa kendisine ayrı bir ödeme yapılmaz. Ayrıca kendi kurumundan aldığı doğum yardımı daha düşükse arada oluşan fark kadar ödeme gerçekleştirilir.
Çalışan Anne Doğum Parası Alır Mı?
Çalışan anne doğum parası alma hakkına sahiptir. Çalışan kadın sigortalı eğer kamu kurumlarında istihdam ediliyorsa kendi kurumundan başvuru yapabilir. Özel sektörde çalışan kadınlar ise internetten başvuru formunu indirerek ve ardından bu formu doldurarak başvurularını yapabilir. Başvuru formu nüfus müdürlüklerine, Aile Bakanlığı temsilciklerine verilebilir. Çalışma Bakanlığının sitesinde de başvuru formu bulunur.
Çalışan anneler, ödeme miktarına esas çocuk sırasının durumuna göre ne kadar para alacaklarını hesaplayabilir. İlk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü çocuk içinse 600 TL olacak şekilde ödeme yapılır. Çalışan anneler başvurularını istedikleri tarihte yapabilir. Ayrıca burada tek koşul çocuğun 2015 yılının mayıs ayından sonra doğmasıdır. Bunun dışında herhangi bir koşul bulunmaz.
Sigortalı Anne Doğum Parası Nasıl Alır?
Çalışma hayatında yer alan kadınlar doğum yardımı hakkından yararlanabilir. Çalışan kadınlara başvurularını gerçekleştirdikleri takdirde ödeme yapılmaktadır. Ödemeler çocuk sayısı ve sırasına göre yapılır. Tek çocuk için ödemeler daha düşük olurken diğer çocuklarda ödeme tutarı artar.
Ödeme almak isteyenler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayfasında bulunan başvuru formunun çıktısını alarak doldurmalıdır. Doldurulan formlar, şahsen ya da posta aracılığıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına teslim edilir.
Sigortalı anneler, nüfus müdürlüklerine giderek de başvuru formlarını doldurabilir. Başvuru yapıldıktan sonraki ay içerisinde ödemelerinizi alabilirsiniz. Ödeme sürecini takip etmek için e-Devlet üzerinden “Doğum Yardımı Sorgulama” işlemi yapabilirsiniz. Bunun için ilk önce turkiye.gov.tr adresine giriş yapmalısınız.
Yukarıdaki ekrandan kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapmalısınız. Ayrıca diğer alternatif giriş yöntemlerini de kullanabilirsiniz. Alternatif giriş yöntemleri arasında e-imza ve mobil imza vardır. Bunun yanı sıra internet bankacılığı sistemini kullanarak da e-Devlet’e giriş yapabilirsiniz. E-Devlet sisteminde bulunan arama çubuğuna “Doğum Yardımı Sorgulama” yazarak alakalı kısma erişebilirsiniz.
“Doğum yardımı başvuru sonucu sorgulama” kısmından başvurunuzun durumu hakkında detaylara erişebilirsiniz.
Doğum Yardımı Her Ay Mı?
Doğum yardımı tek seferlik yapılan bir ödeme türüdür. Mayıs 2015 tarihinden önce doğanların bu yardımdan yararlanması mümkün değildir. Ancak Mayıs 2015 tarihinden sonra doğanlar yardıma hak kazanır. Yıl içinde herhangi bir zamanda başvurularınızı yapabilirsiniz. Başvuru tarihi konusunda bir sınırlama bulunmaz.
Doğum yardımı aylık olarak yapılan bir ödeme değildir. Ancak sigortalı olarak çalışan kadınlar, doğum yapmaları halinde her ay rapor karşılığı geçici iş göremezlik ödeneği alabilir. Bunun yanı sıra emzirme ödeneği gibi haklardan da yararlanabilirsiniz.
Çalışmayan ve durumu muhtaçlık seviyesinde olan kadınlar için de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bazı yardımlar öngörülür. Öte yandan şehir belediyeleri tarafından yapılan, yeni doğum yapmış annelere yönelik yardımlar da vardır.
Doğum Yardımı Kaç Ay İçinde Yatar?
Doğum yardımı için gerekli başvurular yapıldıktan sonra yardımın yatırılma süresi ir ay kadardır. Mayıs 2015 tarihi sonrası doğan çocuklar için yapılan başvurular neticesinde yardımlar takip eden ayda yatırılır. Bunun için ilk önce başvurunun bakanlık sisteminde görünmesi gerekir.
Mayıs 2015 tarihinden önce doğan çocuklar için yardım talebinde bulunulması mümkün değildir. Ancak bu çocuklar sıralamaya dâhil edilir. İlk çocuk söz konusu tarihten önce doğduysa diğer çocuk için ikinci çocuk parası ödenir.
2023 Doğum Parası Ne Kadar?
2023 yılında doğum parası alanlara ödenecek tutar 300, 400 ve 600 TL arasında değişiklik gösterir. Bu tutarların hesaplaması ve ödemesi sırasında çocuk sayısı dikkate alınır. İlk çocuk için ödenen tutar 300 TL’dir. İkinci çocuk için 400 TL ödeme yapılır. Üçüncü ve sonraki çocuklarda yapılacak ödeme ise 600 lira şeklindedir.
Ödenecek tutar başvurduğunuz tarihten itibaren bir ay içerisinde yatırılır. Ödemeler, PTT aracılığıyla ve anne adına yapılır. Annenin vefat ettiği durumlarda baba da ödemeyi talep edebilir.
Ödeme sürecinde annenin ilk evliliği olmaması önemli değildir. Annenin ilk evliliğinden başka çocukları varsa onlar da sıralamada yer alır. Yani annenin ilk evliliğinden iki çocuğu varsa sonraki çocuk üçüncü olarak değerlendirilir.
Doğum Parası Hesaplama Nasıl Yapılır?
Doğum parası hesaplama işlemi, çocuk sayısı dikkate alınarak yapılır. Çocuğun annenin kaçıncı evladı olduğu dikkate alınır. Burada annenin başka bir evliliğinden olan çocukları da hesaplamaya dâhil edilmelidir. Aynı zamanda annenin evlat edindiği çocuklar da hesaplama sürecine eklenir.
2015 Mayıs tarihinden sonra doğan her çocuk için yardım alınabilir. Söz konusu yürürlülük tarihinden önce doğanlar ise sıralama hesabına katılır. Doğum parası miktarı yıllara göre değişiklik gösterebilir. Yapılacak yardımlarda ekonomik gelişmelere göre artış söz konusu olabilir.
Doğum parası almak için bebeğin doğum tarihi dışında herhangi bir kısıtlama bulunmaz. 2015 Mayıs sonrası doğan tüm bebekler için talepte bulunulabilir. Ancak ödemeler sadece annelere yapılır. Babalara ödeme yapılması ise annenin vefat etmesi halinde söz konusudur.
Doğum parası almak isteyen kadınlar, mutlaka başvuru işlemlerini yapmalıdır. Başvuru yapılmadan doğum yardımı alınması mümkün değildir. Başvurunuzu yaptıktan sonra e-Devlet üzerinden sorgulama yaparak durumu takip edebilirsiniz. Başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığını e-Devlet sistemi üzerinden görebilirsiniz.
Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Doğum yardımı başvurusu hazır dilekçe formları aracılığıyla yapılır. Başvuru sırasında dilekçenin eksiksiz bir şekilde doldurulması son derece önemlidir. Hazır başvuru formlarını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sitesinden ulaşabilirsiniz. Doğum yardımı başvuru dilekçesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sitesinde de yer alır.
Başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından ilgili kuruma teslim edilmesi gerekir. Doğum yardımı başvuru dilekçesinin nüfus müdürlüklerinden de alınması mümkündür. Söz konusu yardım sadece canlı doğumlar için yapılabilir. Aynı zamanda çocuğun ilk önce kimliği çıkarılmalı ardından doğum yardımı için başvuru yapılmalıdır.
Doğum yardımları için başvuru dilekçesi, ebeveynlerden herhangi biri tarafından doldurulabilir. Ancak ödemeler sadece anne hesabına yapılır. Başvuru dilekçesini ödemeye ihtiyacınız olan herhangi bir zamanda yapabilirsiniz. Başvuru tarihine ilişkin herhangi bir sınırlama yoktur.
Yardımdan evlatlık edinen kişiler de yararlanabilir. Evlatlık edinenler için tek şart çocuğun daha önce bu yardımdan yararlanmamasıdır. Daha önce adına doğum yardımı olan çocuklar için tekrar yardım talebinde bulunulmaz.
Süt Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Süt parası sorgulama işlemleri, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Süt parasının diğer adı emzirme ödeneğidir. Sigortalı kadınlara ya da eşi çalışmayan sigortalı erkeğe ödenir. Emzirme ödeneği de doğum yardımı gibi tek seferlik olarak yapılan bir yardımdır. Bu yardımdan yararlanmak isteyenlerin bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Emzirme ödeneği için gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:
* Doğum öncesinde en az 120 günlük kısa vadeli sigorta kolları ödenmelidir.
* Sigortalının BAĞ-KUR kapsamında olması halinde ödeme alabilmesi için borcunun olmaması gerekir.
* Süt parasının yatırılıp yatırılmadığını anlamak için e-Devlet üzerinden sorgulama işlemi gerçekleştirilir.
* Sorgulama için e-Devlet’te “Şahıs Ödemeleri Sorgulama” kısmına girilmesi gerekir. Buraya girdiğinizde ödemenin yapılıp yapılmadığını görebilirsiniz.
* Emzirme ödeneği bir defaya mahsus olarak yapılır. Ödeme için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması gerekir. Başvuru sırasında doğum belgesinin ibraz edilmesi şarttır.
Süt Parası Ne Kadar?
Annelere verilen yardımlardan biri olan süt parası 315 TL’dir. Süt parası sigortalı olarak çalışan kadınlara verilir. Aynı zamanda eşi çalışmayan erkeklere de bu yardımdan verilmektedir. Süt parası da doğum yardımı gibi tek seferlik ödenir. Burada esas olan çocuk olarak değerlendirilir. Ödemeler yeni doğum yapan kadınlara verilir.
Süt parasına doğumdan sonra ilk beş yıl boyunca başvurulabilir. Başvuru yapılması için çocuğun sağ doğmuş olması şartı vardır. Aynı zamanda başvurudan önce çocuğun kimlik işlemleri de tamamlanmalıdır.
Süt parası almak isteyen kişilerin en az 120 günlük primi bulunmalıdır. Bu prim gün sayısının doğumdan önce tamamlanması şarttır. Süt parası miktarı yıllara bağlı olarak artış gösterebilir. Bu artış ekonomik koşullara göre belirlenir.
Süt parası almak isteyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek başvurularını gerçekleştirmesi şarttır. Başvurular tamamlandıktan sonra ödemelerin yapılıp yapılmadığı e-Devlet üzerinden takip edilebilir.
Süt Parası Kaç Ay İçinde Alınır?
Emzirme ödeneği başvurular yapıldıktan sonra takip eden aydan ödenir. Başvuru kayıt işlemi yapıldıktan sonra sistem üzerinde ilgili kişinin başvurusu görünmeye başlar. Bu başvuru sisteme düştükten sonra yaklaşık bir ay içinde para yatırılır.
Emzirme ödeneği, tek sefere mahsus olarak yapılan bir yardımdır. Sadece sigortalı olarak çalışanlara yapılır. Burada şart kadının sigortalı olarak çalışması ya da erkeğin eşinin sigortasız olmasıdır.
Başvuru yapıldıktan sonra bir ay içerisinde ödeme PTT şubelerinden alınabilir. Bunun yanı sıra eğer şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama işlemi yaparsanız para kendi hesabınıza yatırılır. Bunun için e-Devlet üzerinden “Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama” kısmına giriş yapmalısınız.
Yukarıdaki gibi arama alanına “Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama” seçeneğini tercih ettikten sonra banka hesabınızı tanımlayabilirsiniz.
Daha önce tanımladığınız bir banka hesabı varsa o hesabı değiştirerek yenisini belirleyebilirsiniz. Eğer henüz hesabınız yoksa yeni hesap bilgilerini de buradan girebilirsiniz. Hesabı tamamen iptal ederek ödemenizi PTT şubeleri üzerinden alma şansınız da vardır.
Doğum İzni Hesaplama Nasıl Yapılır?
Doğum izni, sigortalı çalışırken doğum yapan annelere verilen bir izindir. Bu izinden yararlanarak anneler belirli bir süre çocuklarının bakımıyla ilgilenebilir. Doğum izni bebek dünyaya gelmeden önce 8 ve dünyaya geldikten sonra 8 hafta olacak şekilde uygulanır. Hamileyim diye işten ayrılmak istemiyorum ve son ana kadar çalışmak istiyorum diyenler de olabilir. Böyle düşünen kadınlar, doğum öncesi izinlerin beş haftasını doğum sonrasına aktarabilir.
Doğum izni hesaplama işlemi doğan çocuk sayısına göre yapılır. Eğer çoğul doğum varsa ikişer hafta daha eklenerek hesaplama yapılır. Bu sayede doğum öncesi 10 hafta izin hakkı ortaya çıkar. Doğum izni tamamlandıktan sonra anneye yarım gün çalışma izni verilir. Böylece anne, emzirme ve diğer bakım süreçleri için çocuğunun yanında olur.
Doğum izni sonrası ücretsiz izin haklarından da yararlanılabilir. Yarım gün çalışma izni sürecince anneye çalışmadığı süreler için rapor karşılığında geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Yarım gün çalışma izni, ilk doğum için altmış gündür. İkinci doğum için 120, diğerlerinde ise 180 gün izin verilir. Memurlar iki yıla kadar tamamen ücretsiz izin alabilir. Sigortalı çalışanlar ise 6 aya kadar ücretsiz izin hakkından yararlanabilir. Bunlar tamamen çalışanın talebine bağlı olarak sunulan haklardır.
Doğum Borçlanması Hesaplama Nasıl Yapılır?
Doğum borçlanması, annenin çalışamadığı süreler için elden prim ödemesidir. Sosyal Güvenlik Kurumuna her çocuk için iki yıllık prim yatırılabilir. Doğum borçlanması hesaplama şu şekilde yapılır:
* Bir çocuk için 720 gün,
* İki çocuk için 1440 gün,
* Üç çocuk ve fazlası için 2160 gün.
Borçlanma süresi en fazla altı yıldır. Çocuk sayısı üçten fazla olsa bile daha fazla borçlanma yapılması mümkün değildir. Borçlanma yoluyla daha erken bir süreçte emekli olmak mümkün olur. Emekli olmak için gereken şartları prim ödeyerek tamamlayamayan kadınlar, borçlanma yoluyla bu haktan yararlanabilir. Buna rağmen emeklilik sağlanamıyorsa toptan ödeme ve ihya gibi haklardan yararlanılabilir.
Hamileyim diye işten ayrılan kadınlar, çalışmadığı dönem için borçlanma yapabilir. Borçlanma talep edilen dönem süresince kadın adına prim ödemesi olmamalıdır. Bu sayede kadın sigortalı işsiz kaldığı dönem için borçlanma hakkından yararlanabilir. Hamileyim diye işten ayrılanlar, çocuk sayısına göre borçlanma hakkını kullanabilir.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Doğum Parası Nasıl Alınır? 2023 Doğum Parası Ne Kadar? Doğum Parası Başvurusu, Şartları
Doğum parası nasıl alınır? 2023 doğum parası ne kadar? Doğum parası ile alakalı merak ettiğiniz tüm detaylara değindik. Doğum parası başvurusu, şartları ve güncel miktarı hakkında bilgileri inceleyebilirsiniz. İşte doğum parası hakkında güncel bilgiler...
Doğum parası, 2015 yılında yapılan bir düzenleme ile hayata geçirilen bir yardım türüdür. Bu yardım türünde 2015 yılının mayıs ayından sonra doğan her çocuk için ödeme yapılır. Üstelik yardımdan Türk vatandaşı ya da mavi kart sahibi olmak şartıyla herkes yararlanabilir. Baba ya da annenin Türk vatandaşı olması yeterlidir. Diğer bir deyişle muhtaçlık, gelir seviyesi gibi şartlar aranmaz.
Doğum yardımı başvurusu için 2015 yılı mayıs ayı sonrası bebeğin dünyaya gelmesi tek şarttır. Her aile her çocuğu için bu yardımdan bir defa yararlanabilir. Doğum yardımı annelere yapılan bir ödemedir. Ancak annenin vefatı söz konusu olduğunda babanın da ödeme alma şansı vardır. Doğum yardımı hesaplaması ve ödemesi doğum sırasına göre yapılır. Çocuk sayısındaki artışa bağlı olarak yapılacak ödeme miktarı da artar.
Doğum Parası Nedir?
Doğum parası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve ailelere destek amacıyla yapılan bir sosyal destek türüdür. Doğum yapan kadın ve bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması adına bu tür yardımların faydalı olduğundan bahsedilebilir. Çocuk için yapılan bu ödemenin başvurusu ve ödenmesi için herhangi bir süre sınırı olmaması da son derece avantajlı bir durum olarak değerlendirilebilir.
Doğum öncesi ve sonrası kişinin kaç çocuğu olduğuna göre bir sıralama hesabı yapılır. Ödenecek doğum yardımı miktarı da bu sıralama esas alınarak belirlenir. Ödeme miktarına esas çocuk sırasının belirlenmesinde herhangi bir tarih sınırlaması yoktur. 2015 Mayıs ayından önce doğacak çocuklar da sıralama hesabına dâhil edilir. Örneğin 2015 Haziran ayında doğan bir çocuk için doğum yardımı hesaplamasında 2013 Aralık ayında doğan kardeşi de hesaba katılır. Bu durumda 2. çocuklar için öngörülen tutar kadar ödeme yapılır.
Doğum Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?
Doğum parası için başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yapılır. Doğum yardımı başvuruları için şu yolları kullanabilirsiniz:
* Bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğünden çocuk için gerekli kimlik işlemlerini tamamladıktan sonra doğum yardımı başvuru dilekçesini doldurarak,
* Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının il temsilciklerinden,
* Kamu kurumlarında çalışan anne ve baba, başvuruyu çalıştığı kurumdan yapabilir.
* Yurt dışında yaşayanların başvuruları konsolosluklar aracılığıyla yapılır.
* Yurt dışında yaşayanlar Türkiye’de bulundukları sürede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı temsilciliklerine başvurabilir.
Annelere yapılan bu yardımı almak için başvurular internet üzerinden yapılamaz. Bu nedenle başvurularınızı bizzat giderek ilgili kurumlardan yapmanız gerekir.
Aile.gov.tr Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum parası başvuru için Aile Bakanlığına ya da diğer ilgili kamu kurumlarına başvuru yapılması gerekir. Söz konusu yardım 2015 Mayıs ayından sonra doğan her çocuk için yapılabilir.
Doğum yardımı almak için ilk etapta çocuğun nüfus kaydının oluşturulması gerekir. Ardından nüfus müdürlüğünden doğum yardımına da başvurulabilir. Diğer bir deyişle nüfus müdürlüğünden hem çocuğunuzun kimlik çıkarma işlemlerini hem de doğum yardımı başvurusunu yapabilirsiniz. Nüfus müdürlüklerinde doğum yardımı için bir başvuru formu yer alır. Bu başvuru formunu talep ederek doldurabilirsiniz. Başvuru formunu internet üzerinden ulaşarak doldurabilirsiniz. Formu doldurduktan sonra şahsen ya da posta yoluyla ilgili kurumlara teslim etmeniz mümkündür.
Yukarıdaki görselde yer alan başvuru formunda size sorulan sorular şunlardır:
* Başvuru sahibinin adı ve soyadı,
* Başvuru sahibinin kimlik numarası,
* Doğum yapanın adı ve soyadı,
* Doğum yapanın kimlik numarası,
* Yeni doğanın ya da başvuruya konu olan çocuğun kimlik numarası,
* Çocuğun annesinin ve babanın kamu işçisi olup olmadığı,
* Başvurucunun adresi, telefonu, imzası.
SGK Doğum Parası Kimler Alabilir?
SGK doğum parası, 2015 Mayıs ayından sonra doğan çocuklar için yapılan bir ödemedir. Bu ödemeden yararlanmak için annenin ya da babanın Türk vatandaşı olması gerekir. Öte yandan mavi kart sahiplerinin de bu yardımdan yararlanma hakkı vardır. Yardım tutarı çocuk sırasına göre belirlenir. Diğer bir deyişle ilk çocuğunuz için daha düşük bir ücret ödenirken ikinci, üçüncü ve dördüncü çocuklar için daha fazla ödeme yapılır.
Ödeme miktarına esas çocuk sırasının belirlenmesinde 2015 öncesi de dikkate alınır. Yani 2013 yılında doğan çocuğunuz için yardım almanız mümkün değildir. Ancak onun 2015 Mayıs sonrası doğan kardeşi varsa bu kardeş için ikinci çocuk ücreti alabilirsiniz.
Evlat edinilen çocuklar için de yardım yapılması söz konusu olabilir. Çocuk adına evlat edinilmeden doğum yardımı alınmadıysa evlat edinen aile yardım talebinde bulunabilir. Evlat edinilen çocuklar yardım hesaplaması ve ödemesi sürecinde sıralamaya dâhil edilir. Örneğin evlat edinme işleminden sonra ailenin kendi çocuğu olduysa sonradan doğan çocuk, ikinci sıra olarak değerlendirilir. Ödeme de buna uygun şekilde yapılır.
SGK Doğum Parası Nasıl Alınır?
SGK doğum parası, kendiliğinden yapılan bir ödeme değildir. Ödeme almak için başvuru yapılmalıdır. Başvuru işlemleri 2015 Mayıs tarihinden sonra doğan çocuklar için yapılır. 2015 Mayıs tarihinden önce doğanlar için böyle bir yardım alınması söz konusu değildir.
Doğum yardımı ödemeleri yapılan başvurunun doğum yardımı sistemine düşmesinden itibaren yaklaşık bir ay içerisinde yapılır. Örneğin ocak ayında başvuru yaptıysanız ödemeyi şubat ayı içerisinde mutlaka alırsınız.
Sigortalı olarak çalışmak başvurunun alınması için herhangi bir engel teşkil etmez. Aşağıdaki adreslerden başvuru formunu indirerek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ulaştırabilirsiniz:
* https://www.csgb.gov.tr/medias/12001/do%C4%9Fum-yard%C4%B1m%C4%B1.pdf
* https://www.aile.gov.tr/media/7516/do%C4%9Fum-yardimi-ba%C5%9Fvuru-formu-ve-a%C3%A7iklamalar-web-3.pdf
Sigortalı olarak çalışanlar, doğum yardımının yanı sıra emzirme ödeneği ve geçici iş göremezlik ödeneği de alır.
SGK Doğum Parası Toplam Ne Kadar?
Doğum yardımının hesaplanmasında çocuğun sırası dikkate alınır. Ödeme miktarına esas çocuk sırasının belirlenmesinde çocuğun kaçıncı kardeş olduğu dikkate alınır. Evlatlık çocuklar da bu sıralamaya dâhil edilir. Mayıs 2015 tarihinden önce doğanlar da sıralama hesabına dâhil edilir. Annenin eğer başka evliliğinden çocukları varsa bu çocuklar sıralama hesabında dikkate alınır. Ancak babanın önceki evliliğinden olan çocukları dikkate alınmaz.
Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan çocuk:
* Ailenin ilk çocuğu ise 300 TL,
* Ailenin ikinci çocuğu ise 400 TL,
* Üçüncü ve daha sonraki sırada bir çocuk ise 600 TL ödeme yapılır.
Kamu işçileri için yapılan yardım miktarları farklıdır. Kamu işçisi, kurumundan bakanlığın yaptığı ödemeden daha fazla doğum yardımı alıyorsa kendisine ayrı bir ödeme yapılmaz. Ayrıca kendi kurumundan aldığı doğum yardımı daha düşükse arada oluşan fark kadar ödeme gerçekleştirilir.
Çalışan Anne Doğum Parası Alır Mı?
Çalışan anne doğum parası alma hakkına sahiptir. Çalışan kadın sigortalı eğer kamu kurumlarında istihdam ediliyorsa kendi kurumundan başvuru yapabilir. Özel sektörde çalışan kadınlar ise internetten başvuru formunu indirerek ve ardından bu formu doldurarak başvurularını yapabilir. Başvuru formu nüfus müdürlüklerine, Aile Bakanlığı temsilciklerine verilebilir. Çalışma Bakanlığının sitesinde de başvuru formu bulunur.
Çalışan anneler, ödeme miktarına esas çocuk sırasının durumuna göre ne kadar para alacaklarını hesaplayabilir. İlk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü çocuk içinse 600 TL olacak şekilde ödeme yapılır. Çalışan anneler başvurularını istedikleri tarihte yapabilir. Ayrıca burada tek koşul çocuğun 2015 yılının mayıs ayından sonra doğmasıdır. Bunun dışında herhangi bir koşul bulunmaz.
Sigortalı Anne Doğum Parası Nasıl Alır?
Çalışma hayatında yer alan kadınlar doğum yardımı hakkından yararlanabilir. Çalışan kadınlara başvurularını gerçekleştirdikleri takdirde ödeme yapılmaktadır. Ödemeler çocuk sayısı ve sırasına göre yapılır. Tek çocuk için ödemeler daha düşük olurken diğer çocuklarda ödeme tutarı artar.
Ödeme almak isteyenler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayfasında bulunan başvuru formunun çıktısını alarak doldurmalıdır. Doldurulan formlar, şahsen ya da posta aracılığıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına teslim edilir.
Sigortalı anneler, nüfus müdürlüklerine giderek de başvuru formlarını doldurabilir. Başvuru yapıldıktan sonraki ay içerisinde ödemelerinizi alabilirsiniz. Ödeme sürecini takip etmek için e-Devlet üzerinden “Doğum Yardımı Sorgulama” işlemi yapabilirsiniz. Bunun için ilk önce turkiye.gov.tr adresine giriş yapmalısınız.
Yukarıdaki ekrandan kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapmalısınız. Ayrıca diğer alternatif giriş yöntemlerini de kullanabilirsiniz. Alternatif giriş yöntemleri arasında e-imza ve mobil imza vardır. Bunun yanı sıra internet bankacılığı sistemini kullanarak da e-Devlet’e giriş yapabilirsiniz. E-Devlet sisteminde bulunan arama çubuğuna “Doğum Yardımı Sorgulama” yazarak alakalı kısma erişebilirsiniz.
“Doğum yardımı başvuru sonucu sorgulama” kısmından başvurunuzun durumu hakkında detaylara erişebilirsiniz.
Doğum Yardımı Her Ay Mı?
Doğum yardımı tek seferlik yapılan bir ödeme türüdür. Mayıs 2015 tarihinden önce doğanların bu yardımdan yararlanması mümkün değildir. Ancak Mayıs 2015 tarihinden sonra doğanlar yardıma hak kazanır. Yıl içinde herhangi bir zamanda başvurularınızı yapabilirsiniz. Başvuru tarihi konusunda bir sınırlama bulunmaz.
Doğum yardımı aylık olarak yapılan bir ödeme değildir. Ancak sigortalı olarak çalışan kadınlar, doğum yapmaları halinde her ay rapor karşılığı geçici iş göremezlik ödeneği alabilir. Bunun yanı sıra emzirme ödeneği gibi haklardan da yararlanabilirsiniz.
Çalışmayan ve durumu muhtaçlık seviyesinde olan kadınlar için de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bazı yardımlar öngörülür. Öte yandan şehir belediyeleri tarafından yapılan, yeni doğum yapmış annelere yönelik yardımlar da vardır.
Doğum Yardımı Kaç Ay İçinde Yatar?
Doğum yardımı için gerekli başvurular yapıldıktan sonra yardımın yatırılma süresi ir ay kadardır. Mayıs 2015 tarihi sonrası doğan çocuklar için yapılan başvurular neticesinde yardımlar takip eden ayda yatırılır. Bunun için ilk önce başvurunun bakanlık sisteminde görünmesi gerekir.
Mayıs 2015 tarihinden önce doğan çocuklar için yardım talebinde bulunulması mümkün değildir. Ancak bu çocuklar sıralamaya dâhil edilir. İlk çocuk söz konusu tarihten önce doğduysa diğer çocuk için ikinci çocuk parası ödenir.
2023 Doğum Parası Ne Kadar?
2023 yılında doğum parası alanlara ödenecek tutar 300, 400 ve 600 TL arasında değişiklik gösterir. Bu tutarların hesaplaması ve ödemesi sırasında çocuk sayısı dikkate alınır. İlk çocuk için ödenen tutar 300 TL’dir. İkinci çocuk için 400 TL ödeme yapılır. Üçüncü ve sonraki çocuklarda yapılacak ödeme ise 600 lira şeklindedir.
Ödenecek tutar başvurduğunuz tarihten itibaren bir ay içerisinde yatırılır. Ödemeler, PTT aracılığıyla ve anne adına yapılır. Annenin vefat ettiği durumlarda baba da ödemeyi talep edebilir.
Ödeme sürecinde annenin ilk evliliği olmaması önemli değildir. Annenin ilk evliliğinden başka çocukları varsa onlar da sıralamada yer alır. Yani annenin ilk evliliğinden iki çocuğu varsa sonraki çocuk üçüncü olarak değerlendirilir.
Doğum Parası Hesaplama Nasıl Yapılır?
Doğum parası hesaplama işlemi, çocuk sayısı dikkate alınarak yapılır. Çocuğun annenin kaçıncı evladı olduğu dikkate alınır. Burada annenin başka bir evliliğinden olan çocukları da hesaplamaya dâhil edilmelidir. Aynı zamanda annenin evlat edindiği çocuklar da hesaplama sürecine eklenir.
2015 Mayıs tarihinden sonra doğan her çocuk için yardım alınabilir. Söz konusu yürürlülük tarihinden önce doğanlar ise sıralama hesabına katılır. Doğum parası miktarı yıllara göre değişiklik gösterebilir. Yapılacak yardımlarda ekonomik gelişmelere göre artış söz konusu olabilir.
Doğum parası almak için bebeğin doğum tarihi dışında herhangi bir kısıtlama bulunmaz. 2015 Mayıs sonrası doğan tüm bebekler için talepte bulunulabilir. Ancak ödemeler sadece annelere yapılır. Babalara ödeme yapılması ise annenin vefat etmesi halinde söz konusudur.
Doğum parası almak isteyen kadınlar, mutlaka başvuru işlemlerini yapmalıdır. Başvuru yapılmadan doğum yardımı alınması mümkün değildir. Başvurunuzu yaptıktan sonra e-Devlet üzerinden sorgulama yaparak durumu takip edebilirsiniz. Başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığını e-Devlet sistemi üzerinden görebilirsiniz.
Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Doğum yardımı başvurusu hazır dilekçe formları aracılığıyla yapılır. Başvuru sırasında dilekçenin eksiksiz bir şekilde doldurulması son derece önemlidir. Hazır başvuru formlarını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sitesinden ulaşabilirsiniz. Doğum yardımı başvuru dilekçesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sitesinde de yer alır.
Başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından ilgili kuruma teslim edilmesi gerekir. Doğum yardımı başvuru dilekçesinin nüfus müdürlüklerinden de alınması mümkündür. Söz konusu yardım sadece canlı doğumlar için yapılabilir. Aynı zamanda çocuğun ilk önce kimliği çıkarılmalı ardından doğum yardımı için başvuru yapılmalıdır.
Doğum yardımları için başvuru dilekçesi, ebeveynlerden herhangi biri tarafından doldurulabilir. Ancak ödemeler sadece anne hesabına yapılır. Başvuru dilekçesini ödemeye ihtiyacınız olan herhangi bir zamanda yapabilirsiniz. Başvuru tarihine ilişkin herhangi bir sınırlama yoktur.
Yardımdan evlatlık edinen kişiler de yararlanabilir. Evlatlık edinenler için tek şart çocuğun daha önce bu yardımdan yararlanmamasıdır. Daha önce adına doğum yardımı olan çocuklar için tekrar yardım talebinde bulunulmaz.
Süt Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Süt parası sorgulama işlemleri, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Süt parasının diğer adı emzirme ödeneğidir. Sigortalı kadınlara ya da eşi çalışmayan sigortalı erkeğe ödenir. Emzirme ödeneği de doğum yardımı gibi tek seferlik olarak yapılan bir yardımdır. Bu yardımdan yararlanmak isteyenlerin bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Emzirme ödeneği için gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:
* Doğum öncesinde en az 120 günlük kısa vadeli sigorta kolları ödenmelidir.
* Sigortalının BAĞ-KUR kapsamında olması halinde ödeme alabilmesi için borcunun olmaması gerekir.
* Süt parasının yatırılıp yatırılmadığını anlamak için e-Devlet üzerinden sorgulama işlemi gerçekleştirilir.
* Sorgulama için e-Devlet’te “Şahıs Ödemeleri Sorgulama” kısmına girilmesi gerekir. Buraya girdiğinizde ödemenin yapılıp yapılmadığını görebilirsiniz.
* Emzirme ödeneği bir defaya mahsus olarak yapılır. Ödeme için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması gerekir. Başvuru sırasında doğum belgesinin ibraz edilmesi şarttır.
Süt Parası Ne Kadar?
Annelere verilen yardımlardan biri olan süt parası 315 TL’dir. Süt parası sigortalı olarak çalışan kadınlara verilir. Aynı zamanda eşi çalışmayan erkeklere de bu yardımdan verilmektedir. Süt parası da doğum yardımı gibi tek seferlik ödenir. Burada esas olan çocuk olarak değerlendirilir. Ödemeler yeni doğum yapan kadınlara verilir.
Süt parasına doğumdan sonra ilk beş yıl boyunca başvurulabilir. Başvuru yapılması için çocuğun sağ doğmuş olması şartı vardır. Aynı zamanda başvurudan önce çocuğun kimlik işlemleri de tamamlanmalıdır.
Süt parası almak isteyen kişilerin en az 120 günlük primi bulunmalıdır. Bu prim gün sayısının doğumdan önce tamamlanması şarttır. Süt parası miktarı yıllara bağlı olarak artış gösterebilir. Bu artış ekonomik koşullara göre belirlenir.
Süt parası almak isteyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek başvurularını gerçekleştirmesi şarttır. Başvurular tamamlandıktan sonra ödemelerin yapılıp yapılmadığı e-Devlet üzerinden takip edilebilir.
Süt Parası Kaç Ay İçinde Alınır?
Emzirme ödeneği başvurular yapıldıktan sonra takip eden aydan ödenir. Başvuru kayıt işlemi yapıldıktan sonra sistem üzerinde ilgili kişinin başvurusu görünmeye başlar. Bu başvuru sisteme düştükten sonra yaklaşık bir ay içinde para yatırılır.
Emzirme ödeneği, tek sefere mahsus olarak yapılan bir yardımdır. Sadece sigortalı olarak çalışanlara yapılır. Burada şart kadının sigortalı olarak çalışması ya da erkeğin eşinin sigortasız olmasıdır.
Başvuru yapıldıktan sonra bir ay içerisinde ödeme PTT şubelerinden alınabilir. Bunun yanı sıra eğer şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama işlemi yaparsanız para kendi hesabınıza yatırılır. Bunun için e-Devlet üzerinden “Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama” kısmına giriş yapmalısınız.
Yukarıdaki gibi arama alanına “Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama” seçeneğini tercih ettikten sonra banka hesabınızı tanımlayabilirsiniz.
Daha önce tanımladığınız bir banka hesabı varsa o hesabı değiştirerek yenisini belirleyebilirsiniz. Eğer henüz hesabınız yoksa yeni hesap bilgilerini de buradan girebilirsiniz. Hesabı tamamen iptal ederek ödemenizi PTT şubeleri üzerinden alma şansınız da vardır.
Doğum İzni Hesaplama Nasıl Yapılır?
Doğum izni, sigortalı çalışırken doğum yapan annelere verilen bir izindir. Bu izinden yararlanarak anneler belirli bir süre çocuklarının bakımıyla ilgilenebilir. Doğum izni bebek dünyaya gelmeden önce 8 ve dünyaya geldikten sonra 8 hafta olacak şekilde uygulanır. Hamileyim diye işten ayrılmak istemiyorum ve son ana kadar çalışmak istiyorum diyenler de olabilir. Böyle düşünen kadınlar, doğum öncesi izinlerin beş haftasını doğum sonrasına aktarabilir.
Doğum izni hesaplama işlemi doğan çocuk sayısına göre yapılır. Eğer çoğul doğum varsa ikişer hafta daha eklenerek hesaplama yapılır. Bu sayede doğum öncesi 10 hafta izin hakkı ortaya çıkar. Doğum izni tamamlandıktan sonra anneye yarım gün çalışma izni verilir. Böylece anne, emzirme ve diğer bakım süreçleri için çocuğunun yanında olur.
Doğum izni sonrası ücretsiz izin haklarından da yararlanılabilir. Yarım gün çalışma izni sürecince anneye çalışmadığı süreler için rapor karşılığında geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Yarım gün çalışma izni, ilk doğum için altmış gündür. İkinci doğum için 120, diğerlerinde ise 180 gün izin verilir. Memurlar iki yıla kadar tamamen ücretsiz izin alabilir. Sigortalı çalışanlar ise 6 aya kadar ücretsiz izin hakkından yararlanabilir. Bunlar tamamen çalışanın talebine bağlı olarak sunulan haklardır.
Doğum Borçlanması Hesaplama Nasıl Yapılır?
Doğum borçlanması, annenin çalışamadığı süreler için elden prim ödemesidir. Sosyal Güvenlik Kurumuna her çocuk için iki yıllık prim yatırılabilir. Doğum borçlanması hesaplama şu şekilde yapılır:
* Bir çocuk için 720 gün,
* İki çocuk için 1440 gün,
* Üç çocuk ve fazlası için 2160 gün.
Borçlanma süresi en fazla altı yıldır. Çocuk sayısı üçten fazla olsa bile daha fazla borçlanma yapılması mümkün değildir. Borçlanma yoluyla daha erken bir süreçte emekli olmak mümkün olur. Emekli olmak için gereken şartları prim ödeyerek tamamlayamayan kadınlar, borçlanma yoluyla bu haktan yararlanabilir. Buna rağmen emeklilik sağlanamıyorsa toptan ödeme ve ihya gibi haklardan yararlanılabilir.
Hamileyim diye işten ayrılan kadınlar, çalışmadığı dönem için borçlanma yapabilir. Borçlanma talep edilen dönem süresince kadın adına prim ödemesi olmamalıdır. Bu sayede kadın sigortalı işsiz kaldığı dönem için borçlanma hakkından yararlanabilir. Hamileyim diye işten ayrılanlar, çocuk sayısına göre borçlanma hakkını kullanabilir.
En Çok Okunan Haberler