SON DAKİKA
Hava Durumu

Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtileri nelerdir? Dikkat dağınıklığı nedir, sebepleri nelerdir? Çocuklarda dikkat dağınıklığı tedavisi

Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtileri nelerdir? Çocuklarda dikkat dağınıklığının sebepleri ve tedavisi ile ilgili bir yazı hazırladık. Dikkat dağınıklığı nedir? Dikkat dağınıklığı semptomları nelerdir? Davranışsal bozukluk ile dikkat dağınıklığı nasıl ayırt edilir? Konu hakkında birçok sorunuzun cevabını uzman görüşlerini araştırarak açıklamaya çalıştık.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2020 01:59
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2020 01:59
https://gazetebanka.com/
Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtileri nelerdir? Dikkat dağınıklığı nedir, sebepleri nelerdir? Çocuklarda dikkat dağınıklığı tedavisi

Gelişim çağında olan çocuklarda yaygın olarak görülen dikkat dağınıklığı birçok ebeveynin dikkatinden kaçarak problemli bir yetişme sürecine sebebiyet veriyor.



Çoğunlukla bireylerin ilk gelişim süreçlerinde ortaya çıkan dikkat dağınıklığı, bir diğer ismi ile dikkat eksikliği, erken yaşta fark edilirse doğru eğitimle ortadan kaldırılabilir.



Çocukluk çağlarında dikkat dağınıklığı ile karşılaşan ve bu şekilde büyüyen çocuklarda yetişkinlik çağlarında da dikkat dağınıklığı görülebilmektedir. Bu durumda hem ailelerin hem eğitimcilerin hem de alanında uzman olan doktorların doğru methodlarla yola çıkarak başarılı bir tedavi ve eğitim süreci sağlaması gerekmektedir.



İyi bir gözlem ile kısa sürede bir araya getirilen belirtiler, çocuğun davranışlarındaki dikkat dağınıklığına işaret edebilir. Başarılı bir eğitimin ve zamanında öğrenmenin karşısında büyük bir engel olarak görülen dikkat dağınıklığı her çocuğun farklı olarak yaşadığı ve farklı yaklaşılması gerekilen bir durum olarak karşımıza çıkar.



Dikkat dağınıklığı nedir?


Dikkat dağınıklığı birçok literatürde farklı olarak nitelendirilse de ana fikir olarak bir eylemi gerçekleştirmeye çalışırken mevcut işe tamamen odaklanamak, algıların başka düşüncelere, objelere ve çevresel faktörlere yönlenmesi durumudur. Bu durum her bireyde farklılık göstererek ortaya çıkabileceği gibi ortak özellikler de gösterebilmektedir. Birçok araştırma yapılan bu erken yaş sürecini etkileyen durum farklı alt başlıklar ve kategoriler altında incelenebilmektedir. Her bireyin farklı bir şekilde yaşadığı bu süreç, dikkat dağınıklığını teşhisi zor alanlardan biri haline getirebilmektedir.



Dikkat Dağınıklığının En Belirgin Semptomları Nelerdir?


Çocuklarda dikkat dağınıklığı birçok farklı şekilde kendisini gösterebilmektedir. Bazı çocuklarda öngörülen özelliklerin hepsi görülebilirken bazılarında ise yalnızca bir kısmı görülebilmektedir.



Dikkat dağınıklığının belirtileri şöyledir:



  • Gerçekleştirilen bir eylem ile meşgulgen dış etmenlere ilgi duymak, çevreden gelen ses, ışık, görüntü gibi uyarıcılarla ilgi halinde olmak.
  • Normalde başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilen eylemlerin artık daha büyük çaba ile yapılmaya başlanması.
  • Konular arası geçişlerin hızlı ve bağımsız bir şekilde gerçekleştirilmesi.
  • Bilinen yahut daha önce görülen kişilerin, objelerin ya da yerlerin isimlerinin ve özelliklerinin anımsanmasında güçlük çekilmesi.
  • Konuşma sırasında ifade güçlüğü, verilmek istenen mesajın doğru kanallarla ve doğru kelimeler seçerek verilememesi.
  • Okunan bir yazının ya da izlenen bir videonun ana fikrini kavrayamama, gerçekleştirilen okuma ya da izleme eylemi tekrarlama ihtiyacı hissetmek.


  • Dikkat Dağınıklığı Semptomları Gösteren Her Çocuk Tedavi Edilmedi Midir?

    Dikkat dağınıklığı belirtileri gösteren her çocuk, bu bozuklukları ağır olarak geçirmezler. Dikkat dağınıklığı tanısı konan çocukların ebeveynleri endişe içerisinde tedavi yolu aramaya başlarlar, ancak her dikkat bozukluğu aynı şekilde tedavi edilmez ve aynı sonuçlar alınmaz. Ebeveynler bu noktada çocuklarının dikkat dağınıklığının seviyesini ve gelişimine etkisini gözlemlemelidir. Basit bazı değişimlerin gözlemlenmesi, dikkat dağınıklığının ilerlemesinden önce kurtarıcı olabilmektedir. Aileler yaygın olarak görülen dikkat dağınıklığı belirtilerini çocuklarında gözlemliyorlarsa alanında uzman bir doktor ile tedavi konusunda görüşmeler yapmaya başlamalıdır.



    Çocuklarda Dikkat Dağınıklığının Sebepleri Nelerdir?


    Gelişim çağında olan birçok çocuk dikkatini toplamakta ve odaklanmakta güçlük çekebilir ama dikkat dağınıklığı tanısı konacak boyutta bir odak sorunu birçok sebebin  neticesinde  karşımıza çıkabilir.  Bu sebeplerin gerçekten bir dikkat dağınıklığına işaret edip etmediğini öğrenmek tedavi açısından son derece önemlidir. Bunlar arasında aşağıdaki maddeler gösterilebilir.



  • Kişilik özelliği olarak odak problemi yaşamak, çevresel faktörlerin etkisi ile seviyesinin değişmesi.
  • Çevrede maruz kalınan ışık, ses, görüntü gibi materyallerin her zaman çok belirleyici olması.
  • Aile içi huzursuz bir ortam ve mutsuz çocukluk çağları.
  • Sevilmeyen bir ortama sürekli maruz kalmak.
  • Duyu organların birinde ya da bir kaçında anormallikler görülmesi.
  • İçsel olarak huzursuz bireylerin ciddi konular karşısında farklı alanlara yönlenmesi.


  • Dikkat Dağınıklığı Görülen Çocukların Tedavisi Neden Önemlidir?

    Dikkat dağınıklığı tanısı ile tedaviye başlanan çocukların tedavi süreci gelişimleri açısından son derece önemlidir. Doğru seviyelerdeki bozukluklara uygun tedavi methodları kullanılırak, yetişkinlik sürecine hazırlanan bireylerin kaliteli eğitim alabilmesi ve hayata hazırlanabilmesi açısından önem arz etmektedir. Dikkat dağınıklığı olan çocukların yaşıtlarına göre daha geç algılaması ve eğitimlerinin güçlüğü tedaviyi son derece önemli kılmaktadır. Başarılı bir şekilde tedavi gören çocuklar yaşıtları ile kontakt kurma konusunda zorluk çekmeyecektir.



    Dikkat Dağınıklığı Tanısı Konulan Çocukların Tedavileri Nasıl Sürdürülmelidir?

    Dikkat Dağınıklığı şüphesi ile bir uzman yardımına başvuran aileler, bu süphelerini doğruladıktan sonra tedavi aşamasına geçmelidir. Yalnızca semptomlara bakılarak çocuklarda dikkat dağınıklığı olduğu sanısına kapılmamak gerekmektedir. Tanı kesin olarak konulduktan sonra, çeşitli oyunlar, dikkat dağınıklığına yönelik pedagojik çalışmalar ve bazı durumlarda ilaçla tedavi yöntemlerine başvurulabilir.



    Dikkat Dağınıklığı Tanısı Konmuş Çocukların Ebeveynleri Nasıl Bir Yol İzlemelidir?

    Çocukların en verimli çağlarında yaşıtlarından daha farklı olması ve algılarını doğru yerlere yönlendirememesi durumu aileler için üzüntü sebebi olarak görülebilmektedir ancak bu durum karşısında paniğe kapılmadan, öfkelenmeden, çocukların yaşam ortamına yen bir stres kaynağı dahil etmeden mücadele etmek gerekmektedir.  Dikkat dağınıklığı olan çocukların büyük bir sabırla ve doğrubir şekilde yetiştirilmesi gerektiği gerçeği göz ardı edilmemelidir. Uzman tarafından yöneltilen tedavi sürecinin yanı sıra ebeveynlerin de bu süreçte taşıdığı sorumluluklar tedavi açısından çok önemlidir. Basit egzersizler ve çalışmalar, bu tarz dikkat dağınıkları açısından zaman zaman başarılı sonuçlara ulaşılması konusunda iyi bir araç olabilmektedir.



    Ailelerin hayatına dahil etmesi gereken bazı davranış değişikleri ise şu şekilde sıralanabilir:



  • Dikkat dağınıklığı tanısı koyan uzman doktorla iletişimin doğru kurulması ve talimatlara eksiklik uyulması.
  • Eğitim çağına gelmiş çocukların öğretmenleri ile sürekli iletişim kurulması.
  • Çocuğa uygun bir eğitim ortamının yaratılması.
  • Dikkat dağınıklığıa sebebiyet verecek ve dikkat çekme olasılığı yüksek olan objeler, görüntü ve ses kaynaklarının eğitim ortamlarından uzaklaştırılması.
  • Agresif iletişim dili yerine yapıcı ve eğitici iletişim dilinin tercih edilmesi. 
  • Eğitim ve çalışmalar sırasında dikkat dağınıklığı yaşayan çocuklara sabırlı ve anlayışlı yaklaşılması.
  • Çocukların odak noktasını daraltmak adına sorumluluklar verilmesi. Ailelerin çocuklara verilen sorumlulukları üstlenmemeye çalışması, gerekli durumlarda yol gösterici olması.
  • Çocuğun düzenli bir uyku süreci olduğundan emin olunması, bu sürecin yakından takibi.
  • Düzenli bir beslenme şekli ve zihin, beden egzersizlerinin eksiksiz yapılması.
  • Psikolojik destek ihtiyacı hissedildiği yerde bunun en doğru şekilde sağlanması.


  • Dikkat Dağınıklığı Diğer Davranışsal Bozukluklardan Ayırt Edilebilir Mi?


    Her çocuğun kişiliği ve yaşamı bambaşkadır, bu da her hastalığın ve her durumun aynı sebeplere ve sonuçlara dayanamayacağını bilmemizi sağlar. Her durumu farklı bir şekilde yaşayan erken eğitim sürecindeki çocuklar, birçok davranış bozukluğu belirtisi gösterebilir. Psikolojik travmalar, yaşam koşulları gibi etmenlerin sonucu ortaya çıkabileceği gibi tamamen çocuğun kendi iç dünyası ve karakteri ile de doğru orantılı olabilmektedir. 



    Bazı davranış sorunları dikkat dağınıklığı ile ortak paydada bulunan özellikler gösterebilmekedir. Bu da tedavi sürecinde olan çocukların yanlış tanılar sonucu yanlış tedavi yöntemlerine yönlendirilmesine sebep olabilir. Zihinsel ve bedensel olarak gözlemlenebilen birçok davranış tedavi sürecini doğrudan etkiler. Bu durumda iyi bir aile gözlemi ve uzman tanısı ile doğru yola girilerek başarılı bir süreç geçirmek mümkündür.

    Yorum Ekle
    Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
    Yorumlar
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.