Bitcoin nedir? BTC hakkında merak ettiğiniz her şey!
Bitcoin nedir? BTC hakkında merak ettiğiniz her şey!
Bitcoin nedir, nasıl çalışır? Dünya'nın en büyük sanal para birimi BTC hakkında merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda hazırladık!
Bitcoin, 2009 yılında sadece Satoshi Nakamoto olarak bilinen gizemli bir yaratıcı tarafından başlatılan, dünyanın ilk başarılı merkezi olmayan kripto para birimi ve ödeme sistemidir . “Kripto para birimi” kelimesi, işlemlerin kriptografi kullanılarak güvence altına alındığı ve doğrulandığı bir grup dijital varlığı ifade eder. Bu işlemler genellikle blockchain adı verilen dağıtılmış bir defter teknolojisi aracılığıyla dünyanın her yerine dağıtılan bilgisayarlarda depolanır.
Bitcoin, “satoshis” olarak bilinen (8 ondalık basamağa kadar) daha küçük birimlere bölünebilir ve ödemeler için kullanılabilir, ancak aynı zamanda altın gibi bir değer deposu olarak kabul edilir. Bunun nedeni, tek bir bitcoinin fiyatının başlangıcından bu yana önemli ölçüde artmasıdır - bir sentin altından on binlerce dolara. Bir piyasa varlığı olarak tartışıldığında, bitcoin borsa sembolü BTC ile temsil edilir.
"Merkezi olmayan" terimi genellikle kripto para birimini tartışırken kullanılır ve basitçe yaygın olarak dağıtılan ve tek, merkezi bir konuma veya kontrol yetkisine sahip olmayan bir şey anlamına gelir. Bitcoin ve diğer birçok kripto para birimi söz konusu olduğunda, Bitcoin'in yaratılmasını, tedarik edilmesini ve güvenliğini yöneten teknoloji ve altyapı, onu yönetmek için bankalar ve hükümetler gibi merkezi kuruluşlara dayanmaz.
Bunun yerine Bitcoin, kullanıcıların doğrudan eşler arası bir ağ aracılığıyla birbirleriyle değer alışverişinde bulunabilecekleri şekilde tasarlanmıştır; Merkezi bir sunucu veya ortada hareket eden aracı bir şirket olmaksızın tüm kullanıcıların eşit güce sahip olduğu ve doğrudan birbirine bağlı olduğu bir ağ türü. Bu, verilerin paylaşılmasına ve saklanmasına veya bitcoin ödemelerinin taraflar arasında sorunsuz bir şekilde gönderilip alınmasına olanak tanır.
Bitcoin ağı (ağ ve teknolojiden bahsederken büyük harf “B”, gerçek para biriminden bahsederken küçük harf “b”, bitcoin) tamamen halka açıktır, yani dünyadaki internet bağlantısı ve bir cihazı olan herkes. bağlanmak kısıtlama olmaksızın katılabilir. Aynı zamanda açık kaynaklıdır, yani herkes Bitcoin'in üzerine inşa edildiği kaynak kodunu görüntüleyebilir veya paylaşabilir.
Bitcoin'i anlamanın belki de en kolay yolu, onu para için internet gibi düşünmektir. İnternet tamamen dijitaldir, tek bir kişinin sahibi veya kontrolü yoktur, sınırsızdır (yani elektriği olan ve bir cihazı olan herkes ona bağlanabilir), 7/24 çalışır ve onu kullanan kişiler birbirleri arasında kolayca veri paylaşabilir. Şimdi, interneti kullanan herkesin, bir bankayı dahil etmek zorunda kalmadan, onu güvenli hale getirmeye, yayınlamaya ve onunla doğrudan birbirlerine ödeme yapmaya yardımcı olabileceği bir 'internet para birimi' olduğunu hayal edin. Bitcoin özünde budur.
Nakamoto başlangıçta bitcoini geleneksel paraya bir alternatif olarak tasarladı ve sonunda insanların onu mal ve hizmet satın almak için kullanabilmesi için küresel olarak kabul edilen bir yasal ihale haline gelmesi amacıyla tasarladı.
Bununla birlikte, bitcoin'in ödemeler için faydası, fiyat oynaklığı nedeniyle bir şekilde engellendi. Volatilite, bir varlığın fiyatının belirli bir süre boyunca ne kadar değiştiğini açıklamak için kullanılan bir kelimedir. Bitcoin söz konusu olduğunda, fiyatı günden güne ve hatta dakikadan dakikaya önemli ölçüde değişebilir - bu, onu ideal bir ödeme seçeneğinden daha az hale getirir. Örneğin, bir fincan kahve için 3,50 dolar ödemek istemezsiniz ve 5 dakika sonra 4,30 dolar eder. Tersine, kahve verildikten sonra bitcoin fiyatının dramatik bir şekilde düşmesi tüccarlar için pek de iyi sonuç vermiyor.
Birçok yönden, bitcoin geleneksel paranın tersi şekilde çalışır: Bir merkez bankası tarafından kontrol edilmez veya verilmez, sabit bir arzı vardır (bu, istendiğinde yeni bitcoinlerin oluşturulamayacağı anlamına gelir) ve fiyatı tahmin edilemez. Bu farklılıkları anlamak, bitcoin'i anlamanın anahtarıdır.
Bitcoin nasıl çalışır?
Merkezi olmayan bir ödeme sistemi oluşturmak için bir araya gelen Bitcoin'in üç ayrı bileşeni olduğunu anlamak önemlidir:
Bitcoin ağı
Bitcoin (BTC) adı verilen Bitcoin ağının yerel kripto para birimi
Bitcoin blok zinciri
Bitcoin, kullanıcıların (genellikle ağdaki diğer kişilerle bitcoin alışverişi yapmak isteyen bireyler veya kuruluşlar) işlemleri yürütmek ve doğrulamak için aracıların yardımına ihtiyaç duymadığı bir eşler arası ağ üzerinde çalışır. Kullanıcılar, bilgisayarlarını doğrudan bu ağa bağlamayı seçebilir ve tüm geçmiş bitcoin işlemlerinin kaydedildiği genel defterini indirebilir.
Bu halka açık defter, "dağıtılmış defter teknolojisi" olarak da adlandırılan "blok zinciri" olarak bilinen bir teknoloji kullanır. Blockchain teknolojisi, kripto para birimi işlemlerinin değişmez, şeffaf bir şekilde doğrulanmasına, saklanmasına ve sipariş edilmesine izin veren şeydir. Değişmezlik ve şeffaflık, sıfır güvene dayanan bir ödeme sistemi için hayati önem taşıyan kimlik bilgileridir.
Yeni işlemler onaylandığında ve deftere eklendiğinde, ağ her kullanıcının defterin kopyasını en son değişiklikleri yansıtacak şekilde günceller. Bunu, erişimi olan herhangi biri içeriğini düzenlediğinde otomatik olarak güncellenen açık bir Google dokümanı olarak düşünün.
Adından da anlaşılacağı gibi, Bitcoin blok zinciri, bitcoin işlem verilerini içeren kod parçaları olan kronolojik olarak sıralanmış "blokların" dijital bir dizisidir. Ancak, doğrulama işlemlerinin ve bitcoin madenciliğinin ayrı süreçler olduğunu belirtmek önemlidir. İşlemler blok zincirine eklenip eklenmediğine bakılmaksızın madencilik hala gerçekleşebilir. Aynı şekilde, Bitcoin işlemlerindeki bir patlama, madencilerin yeni blok bulma oranını mutlaka artırmaz.
Onaylanmayı bekleyen işlem hacminden bağımsız olarak, Bitcoin, blok zincirine yaklaşık her 10 dakikada bir yeni blokların eklenmesine izin verecek şekilde programlanmıştır.
Blok zincirinin genel yapısı nedeniyle, tüm ağ katılımcıları bitcoin işlemlerini gerçek zamanlı olarak izleyebilir ve değerlendirebilir. Bu altyapı, çifte harcama olarak bilinen bir çevrimiçi ödeme sorununun olasılığını azaltır. Bir kullanıcı aynı kripto para birimini iki kez harcamaya çalıştığında çift harcama meydana gelir.
1 Bitcoin'i olan Bob, onu aynı anda hem Rishi'ye hem de Eliza'ya göndermeyi deneyebilir ve sistemin bunu tespit etmemesini umabilir.
Geleneksel bankacılık sisteminde mutabakat merkezi bir otorite tarafından yapıldığından çifte harcama önlenir. Aynı zamanda iki kişiye aynı tek dolarlık banknotu veremeyeceğiniz için fiziksel nakitle ilgili bir sorun değil.
Bununla birlikte Bitcoin, aynı defterin binlerce kopyasına sahiptir ve bu nedenle, tüm kullanıcı ağının, gerçekleşen her bir bitcoin işleminin geçerliliği konusunda oybirliğiyle anlaşmasını gerektirir. Tüm taraflar arasındaki bu anlaşma, “uzlaşma” olarak bilinen şeydir.
Tıpkı bankaların kullanıcılarının bakiyelerini sürekli güncellemesi gibi, Bitcoin defterinin bir kopyasına sahip olan herkes, tüm bitcoin sahiplerinin bakiyelerini onaylamak ve güncellemekten sorumludur. Öyleyse soru şu: Bitcoin ağı, dünyanın her yerinde saklanan halka açık defterin sayısız kopyası olmasına rağmen, fikir birliğine varılmasını nasıl sağlıyor? Bu, "iş kanıtı" olarak bilinen bir süreçle yapılır.
İş kanıtı nedir?
Bitcoin ağındaki bilgisayarlar, işlemleri doğrulamak ve ağın güvenliğini sağlamak için iş kanıtı (PoW) adı verilen bir işlem kullanır . Proof-of-work, Bitcoin blok zincirinin “konsensüs mekanizması”dır.
Proof-of-Work, blok zincirler üzerinde çalışan kripto para birimleri için ilk ve genellikle en yaygın fikir birliği mekanizması türü olsa da , daha az genel bilgi işlem gücü tüketme eğiliminde olan başkaları da var - en önemlisi hisse kanıtı (PoS). ve dolayısıyla daha az enerji).
Proof-of-work, belirli ağ katılımcılarını, daha yaygın olarak "madenciler" olarak bilinen "doğrulayıcılar" rolüne yükseltir - ancak yeni blokları keşfetmeye muazzam miktarda bilgi işlem gücü ayırarak ağa bağlılıklarını kanıtladıktan sonra - bir süreç bu genellikle yaklaşık 10 dakika sürer.
Yeni bir blok keşfedildiğinde, madencilik sürecinde onu bulan başarılı madenci, onu 1 megabayt değerinde onaylanmış işlemle doldurur. Bu yeni blok daha sonra zincire eklenir ve herkesin defterin kopyası yeni verileri yansıtacak şekilde güncellenir. Çabaları karşılığında, madencinin ekledikleri işlemlere bağlı herhangi bir ücreti tutmasına izin verilir, ayrıca kendilerine yeni basılmış bir miktar bitcoin verilir. Oluşturulan ve başarılı madencilere verilen yeni bitcoin, “blok ödülü” olarak bilinir.
Tüm Bitcoin kullanıcıları, ödeme doğrulama için kuyruğa alınmadan önce her işlem gönderdiklerinde (genellikle boyutuna göre) bir ağ ücreti ödemek zorundadır. Bir mektup göndermek için pul satın almak gibi düşünün.
Bir işlem ücreti eklerken amaç, işleminizin zamanında işlenmesi için diğer ağ katılımcıları tarafından ödenen ortalama ücretle eşleşmek veya bunu aşmaktır. Madenciler, bitcoin ağını doğrulamak için tüm gün makinelerini çalıştırırken kendi elektrik ve bakım maliyetlerini karşılamalıdır, bu nedenle yeni blokları doldururken mümkün olan en fazla parayı elde etmek için en yüksek ücretli işlemlere öncelik verirler.
Onaylanmamış işlemlerin madenciler tarafından seçilip blok zincirine eklenene kadar tutulduğu bir bekleme odasına benzetilebilen Bitcoin mempool üzerinde ortalama ücretleri görüntüleyebilirsiniz.
Bitcoin nasıl oluşturulur?
Bitcoin ağı, blok zincirine yeni bloklar bulup eklediklerinde madencilere yeni basılmış bitcoin'i otomatik olarak serbest bırakır. Toplam bitcoin arzının 21 milyon jetonluk bir sınırı vardır, yani dolaşımdaki jeton sayısı 21 milyona ulaştığında protokol yeni madeni para basmayı durduracaktır. Bir bakıma, Bitcoin madenciliği hem işlem doğrulama hem de bitcoin ihraç süreci olarak ikiye katlanır (tüm madeni paralar çıkarılıncaya kadar, o zaman sadece işlem doğrulama süreci olarak işlev görür.)
Daha da önemlisi, bitcoin madenciliğine tahsis edilen bilgi işlem gücü miktarını artırmak, daha fazla bitcoin madenciliği yapıldığı anlamına gelmez. Daha fazla bilgi işlem gücüne sahip madenciler, yalnızca bir sonraki blokla ödüllendirilme şanslarını artırır, bu nedenle çıkarılan bitcoin miktarı zaman içinde nispeten sabit kalır.
Bitcoin ağı, madencilere dağıtılan bitcoin miktarının zaman içinde azalmasını sağlayan “ bitcoin halving ” olarak bilinen bir madeni para dağıtım stratejisi kullanır . Dolaşıma giren yeni bitcoin arzını kademeli olarak azaltarak, fikir, varlığın fiyatını desteklemeye yardımcı olacaktır (temel arz ve talep ilkelerine dayanarak).
Bitcoin yarılanması (bazen “yarılanma” olarak da adlandırılır) her 210.000 blokta veya kabaca dört yılda bir gerçekleşir. Bitcoin protokolü 2009'da ilk kez başlatıldığında, her başarılı madenci blok ödülü olarak 50 bitcoin (BTC) aldı. 2021'e hızlıca ilerleyin: Blok ödülleri, Mayıs 2020'deki bitcoin yarılanmasından önce 12,5 BTC'den bir düşüşle artık 6,25 BTC'dir.
Bir sonraki yarılanmanın 2024'te gerçekleşmesi bekleniyor ve blok ödüllerinin tekrar 3.125 BTC'ye düştüğünü görecek. Bu süreç, sonunda çıkarılacak madeni para kalmayana kadar devam edecek.
Bugün dolaşımda 18,7 milyon BTC var, yani dolaşıma girmek için sadece 2,25 milyon BTC kaldı. Bununla birlikte, yarılanma ilkesi ve madencilik zorluğu gibi diğer ağ faktörleri göz önüne alındığında, son bitcoin'in 2140 yılı civarında çıkarılacağı tahmin ediliyor.
Bitcoin cüzdanı nedir?
Bir bitcoin cüzdanı, bitcoin'i güvenli hale getirmek, göndermek ve almak için gereken işlevselliği sağlayan bir bilgisayarda veya özel bir cihazda çalışan bir yazılım programıdır. Sezgisel olarak, bitcoin'in kendisi bir cüzdanda saklanmaz. Bunun yerine, cüzdan, Bitcoin ağında belirli bir miktarda bitcoin'in sahipliğini kanıtlayan kriptografik anahtarları (esas olarak çok özel bir şifre türü) korur.
Bir bitcoin işlemi her yürütüldüğünde, bitcoin'in mülkiyeti göndericiden alıcıya geçer ve ağ, bitcoin'e erişmek için alıcının anahtarlarını yeni "parola" olarak belirler.
Bitcoin, blok zincirinin bütünlüğünü korumak için açık anahtarlı şifreleme (PKC) adı verilen bir sistem kullanır. Başlangıçta mesajları şifrelemek ve şifresini çözmek için kullanılan PKC, artık işlemleri güvence altına almak için blok zincirlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sistem, yalnızca doğru anahtar setine sahip kişilerin belirli madeni paralara erişmesine izin verir.
Bitcoin işlemlerine sahip olmak ve yürütmek için gereken iki tür anahtar vardır: Özel anahtar ve genel anahtar. Her iki anahtar da işlemleri şifrelemek ve şifresini çözmek için kullanılan rastgele oluşturulmuş alfasayısal karakter dizileridir. Bitcoin ağında, PKC, tek bir şekilde çözülmesi kolay ve tersine çevrilmesi neredeyse imkansız olan tek yönlü matematiksel işlevleri uygular.
Blok zinciri, özel anahtardan bir genel anahtar oluşturmak için tek yönlü matematiksel algoritmayı kullanır. Bununla, genel anahtardan özel anahtarı yeniden oluşturmak neredeyse imkansızdır, yani anahtarlarınızı kaybetmemeniz (veya bunlara erişmek için parolanızı unutmamanız ) daha iyi olur. Ayrıca, genel anahtarınızın karma veya daha kısa biçimi olan bir genel adres alacaksınız.
Bu adres, bir ev adresine benzer şekilde çalışır ve bitcoin almak için paylaşılır. Öte yandan, tıpkı banka kartınızın PIN kodunun yalnızca gözleriniz için olması gibi, özel anahtar da meraklı gözlerden saklanmalıdır.
İşlemleri gerçekleştirmek için, Bitcoin işlemlerinizi şifrelemek ve imzalamak için özel anahtarınızı ve genel anahtarınızı kullanmanız gerekir. Ayrıca, alıcının genel adresini de eklemelisiniz. Bununla, yalnızca doğru özel anahtara sahip alıcı, aktarılan bitcoin'in kilidini açabilir veya talep edebilir.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bitcoin nedir? BTC hakkında merak ettiğiniz her şey!
Bitcoin nedir, nasıl çalışır? Dünya'nın en büyük sanal para birimi BTC hakkında merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda hazırladık!
Bitcoin, 2009 yılında sadece Satoshi Nakamoto olarak bilinen gizemli bir yaratıcı tarafından başlatılan, dünyanın ilk başarılı merkezi olmayan kripto para birimi ve ödeme sistemidir . “Kripto para birimi” kelimesi, işlemlerin kriptografi kullanılarak güvence altına alındığı ve doğrulandığı bir grup dijital varlığı ifade eder. Bu işlemler genellikle blockchain adı verilen dağıtılmış bir defter teknolojisi aracılığıyla dünyanın her yerine dağıtılan bilgisayarlarda depolanır.
Bitcoin, “satoshis” olarak bilinen (8 ondalık basamağa kadar) daha küçük birimlere bölünebilir ve ödemeler için kullanılabilir, ancak aynı zamanda altın gibi bir değer deposu olarak kabul edilir. Bunun nedeni, tek bir bitcoinin fiyatının başlangıcından bu yana önemli ölçüde artmasıdır - bir sentin altından on binlerce dolara. Bir piyasa varlığı olarak tartışıldığında, bitcoin borsa sembolü BTC ile temsil edilir.
"Merkezi olmayan" terimi genellikle kripto para birimini tartışırken kullanılır ve basitçe yaygın olarak dağıtılan ve tek, merkezi bir konuma veya kontrol yetkisine sahip olmayan bir şey anlamına gelir. Bitcoin ve diğer birçok kripto para birimi söz konusu olduğunda, Bitcoin'in yaratılmasını, tedarik edilmesini ve güvenliğini yöneten teknoloji ve altyapı, onu yönetmek için bankalar ve hükümetler gibi merkezi kuruluşlara dayanmaz. Bunun yerine Bitcoin, kullanıcıların doğrudan eşler arası bir ağ aracılığıyla birbirleriyle değer alışverişinde bulunabilecekleri şekilde tasarlanmıştır; Merkezi bir sunucu veya ortada hareket eden aracı bir şirket olmaksızın tüm kullanıcıların eşit güce sahip olduğu ve doğrudan birbirine bağlı olduğu bir ağ türü. Bu, verilerin paylaşılmasına ve saklanmasına veya bitcoin ödemelerinin taraflar arasında sorunsuz bir şekilde gönderilip alınmasına olanak tanır.
Bitcoin ağı (ağ ve teknolojiden bahsederken büyük harf “B”, gerçek para biriminden bahsederken küçük harf “b”, bitcoin) tamamen halka açıktır, yani dünyadaki internet bağlantısı ve bir cihazı olan herkes. bağlanmak kısıtlama olmaksızın katılabilir. Aynı zamanda açık kaynaklıdır, yani herkes Bitcoin'in üzerine inşa edildiği kaynak kodunu görüntüleyebilir veya paylaşabilir. Bitcoin'i anlamanın belki de en kolay yolu, onu para için internet gibi düşünmektir. İnternet tamamen dijitaldir, tek bir kişinin sahibi veya kontrolü yoktur, sınırsızdır (yani elektriği olan ve bir cihazı olan herkes ona bağlanabilir), 7/24 çalışır ve onu kullanan kişiler birbirleri arasında kolayca veri paylaşabilir. Şimdi, interneti kullanan herkesin, bir bankayı dahil etmek zorunda kalmadan, onu güvenli hale getirmeye, yayınlamaya ve onunla doğrudan birbirlerine ödeme yapmaya yardımcı olabileceği bir 'internet para birimi' olduğunu hayal edin. Bitcoin özünde budur.
Nakamoto başlangıçta bitcoini geleneksel paraya bir alternatif olarak tasarladı ve sonunda insanların onu mal ve hizmet satın almak için kullanabilmesi için küresel olarak kabul edilen bir yasal ihale haline gelmesi amacıyla tasarladı. Bununla birlikte, bitcoin'in ödemeler için faydası, fiyat oynaklığı nedeniyle bir şekilde engellendi. Volatilite, bir varlığın fiyatının belirli bir süre boyunca ne kadar değiştiğini açıklamak için kullanılan bir kelimedir. Bitcoin söz konusu olduğunda, fiyatı günden güne ve hatta dakikadan dakikaya önemli ölçüde değişebilir - bu, onu ideal bir ödeme seçeneğinden daha az hale getirir. Örneğin, bir fincan kahve için 3,50 dolar ödemek istemezsiniz ve 5 dakika sonra 4,30 dolar eder. Tersine, kahve verildikten sonra bitcoin fiyatının dramatik bir şekilde düşmesi tüccarlar için pek de iyi sonuç vermiyor.
Birçok yönden, bitcoin geleneksel paranın tersi şekilde çalışır: Bir merkez bankası tarafından kontrol edilmez veya verilmez, sabit bir arzı vardır (bu, istendiğinde yeni bitcoinlerin oluşturulamayacağı anlamına gelir) ve fiyatı tahmin edilemez. Bu farklılıkları anlamak, bitcoin'i anlamanın anahtarıdır.
Bitcoin nasıl çalışır? Merkezi olmayan bir ödeme sistemi oluşturmak için bir araya gelen Bitcoin'in üç ayrı bileşeni olduğunu anlamak önemlidir: Bitcoin ağı Bitcoin (BTC) adı verilen Bitcoin ağının yerel kripto para birimi Bitcoin blok zinciri Bitcoin, kullanıcıların (genellikle ağdaki diğer kişilerle bitcoin alışverişi yapmak isteyen bireyler veya kuruluşlar) işlemleri yürütmek ve doğrulamak için aracıların yardımına ihtiyaç duymadığı bir eşler arası ağ üzerinde çalışır. Kullanıcılar, bilgisayarlarını doğrudan bu ağa bağlamayı seçebilir ve tüm geçmiş bitcoin işlemlerinin kaydedildiği genel defterini indirebilir. Bu halka açık defter, "dağıtılmış defter teknolojisi" olarak da adlandırılan "blok zinciri" olarak bilinen bir teknoloji kullanır. Blockchain teknolojisi, kripto para birimi işlemlerinin değişmez, şeffaf bir şekilde doğrulanmasına, saklanmasına ve sipariş edilmesine izin veren şeydir. Değişmezlik ve şeffaflık, sıfır güvene dayanan bir ödeme sistemi için hayati önem taşıyan kimlik bilgileridir.
Yeni işlemler onaylandığında ve deftere eklendiğinde, ağ her kullanıcının defterin kopyasını en son değişiklikleri yansıtacak şekilde günceller. Bunu, erişimi olan herhangi biri içeriğini düzenlediğinde otomatik olarak güncellenen açık bir Google dokümanı olarak düşünün. Adından da anlaşılacağı gibi, Bitcoin blok zinciri, bitcoin işlem verilerini içeren kod parçaları olan kronolojik olarak sıralanmış "blokların" dijital bir dizisidir. Ancak, doğrulama işlemlerinin ve bitcoin madenciliğinin ayrı süreçler olduğunu belirtmek önemlidir. İşlemler blok zincirine eklenip eklenmediğine bakılmaksızın madencilik hala gerçekleşebilir. Aynı şekilde, Bitcoin işlemlerindeki bir patlama, madencilerin yeni blok bulma oranını mutlaka artırmaz. Onaylanmayı bekleyen işlem hacminden bağımsız olarak, Bitcoin, blok zincirine yaklaşık her 10 dakikada bir yeni blokların eklenmesine izin verecek şekilde programlanmıştır.
Blok zincirinin genel yapısı nedeniyle, tüm ağ katılımcıları bitcoin işlemlerini gerçek zamanlı olarak izleyebilir ve değerlendirebilir. Bu altyapı, çifte harcama olarak bilinen bir çevrimiçi ödeme sorununun olasılığını azaltır. Bir kullanıcı aynı kripto para birimini iki kez harcamaya çalıştığında çift harcama meydana gelir. 1 Bitcoin'i olan Bob, onu aynı anda hem Rishi'ye hem de Eliza'ya göndermeyi deneyebilir ve sistemin bunu tespit etmemesini umabilir. Geleneksel bankacılık sisteminde mutabakat merkezi bir otorite tarafından yapıldığından çifte harcama önlenir. Aynı zamanda iki kişiye aynı tek dolarlık banknotu veremeyeceğiniz için fiziksel nakitle ilgili bir sorun değil.
Bununla birlikte Bitcoin, aynı defterin binlerce kopyasına sahiptir ve bu nedenle, tüm kullanıcı ağının, gerçekleşen her bir bitcoin işleminin geçerliliği konusunda oybirliğiyle anlaşmasını gerektirir. Tüm taraflar arasındaki bu anlaşma, “uzlaşma” olarak bilinen şeydir. Tıpkı bankaların kullanıcılarının bakiyelerini sürekli güncellemesi gibi, Bitcoin defterinin bir kopyasına sahip olan herkes, tüm bitcoin sahiplerinin bakiyelerini onaylamak ve güncellemekten sorumludur. Öyleyse soru şu: Bitcoin ağı, dünyanın her yerinde saklanan halka açık defterin sayısız kopyası olmasına rağmen, fikir birliğine varılmasını nasıl sağlıyor? Bu, "iş kanıtı" olarak bilinen bir süreçle yapılır.
İş kanıtı nedir? Bitcoin ağındaki bilgisayarlar, işlemleri doğrulamak ve ağın güvenliğini sağlamak için iş kanıtı (PoW) adı verilen bir işlem kullanır . Proof-of-work, Bitcoin blok zincirinin “konsensüs mekanizması”dır. Proof-of-Work, blok zincirler üzerinde çalışan kripto para birimleri için ilk ve genellikle en yaygın fikir birliği mekanizması türü olsa da , daha az genel bilgi işlem gücü tüketme eğiliminde olan başkaları da var - en önemlisi hisse kanıtı (PoS). ve dolayısıyla daha az enerji). Proof-of-work, belirli ağ katılımcılarını, daha yaygın olarak "madenciler" olarak bilinen "doğrulayıcılar" rolüne yükseltir - ancak yeni blokları keşfetmeye muazzam miktarda bilgi işlem gücü ayırarak ağa bağlılıklarını kanıtladıktan sonra - bir süreç bu genellikle yaklaşık 10 dakika sürer. Yeni bir blok keşfedildiğinde, madencilik sürecinde onu bulan başarılı madenci, onu 1 megabayt değerinde onaylanmış işlemle doldurur. Bu yeni blok daha sonra zincire eklenir ve herkesin defterin kopyası yeni verileri yansıtacak şekilde güncellenir. Çabaları karşılığında, madencinin ekledikleri işlemlere bağlı herhangi bir ücreti tutmasına izin verilir, ayrıca kendilerine yeni basılmış bir miktar bitcoin verilir. Oluşturulan ve başarılı madencilere verilen yeni bitcoin, “blok ödülü” olarak bilinir. Tüm Bitcoin kullanıcıları, ödeme doğrulama için kuyruğa alınmadan önce her işlem gönderdiklerinde (genellikle boyutuna göre) bir ağ ücreti ödemek zorundadır. Bir mektup göndermek için pul satın almak gibi düşünün. Bir işlem ücreti eklerken amaç, işleminizin zamanında işlenmesi için diğer ağ katılımcıları tarafından ödenen ortalama ücretle eşleşmek veya bunu aşmaktır. Madenciler, bitcoin ağını doğrulamak için tüm gün makinelerini çalıştırırken kendi elektrik ve bakım maliyetlerini karşılamalıdır, bu nedenle yeni blokları doldururken mümkün olan en fazla parayı elde etmek için en yüksek ücretli işlemlere öncelik verirler. Onaylanmamış işlemlerin madenciler tarafından seçilip blok zincirine eklenene kadar tutulduğu bir bekleme odasına benzetilebilen Bitcoin mempool üzerinde ortalama ücretleri görüntüleyebilirsiniz.
Bitcoin nasıl oluşturulur? Bitcoin ağı, blok zincirine yeni bloklar bulup eklediklerinde madencilere yeni basılmış bitcoin'i otomatik olarak serbest bırakır. Toplam bitcoin arzının 21 milyon jetonluk bir sınırı vardır, yani dolaşımdaki jeton sayısı 21 milyona ulaştığında protokol yeni madeni para basmayı durduracaktır. Bir bakıma, Bitcoin madenciliği hem işlem doğrulama hem de bitcoin ihraç süreci olarak ikiye katlanır (tüm madeni paralar çıkarılıncaya kadar, o zaman sadece işlem doğrulama süreci olarak işlev görür.) Daha da önemlisi, bitcoin madenciliğine tahsis edilen bilgi işlem gücü miktarını artırmak, daha fazla bitcoin madenciliği yapıldığı anlamına gelmez. Daha fazla bilgi işlem gücüne sahip madenciler, yalnızca bir sonraki blokla ödüllendirilme şanslarını artırır, bu nedenle çıkarılan bitcoin miktarı zaman içinde nispeten sabit kalır. Bitcoin ağı, madencilere dağıtılan bitcoin miktarının zaman içinde azalmasını sağlayan “ bitcoin halving ” olarak bilinen bir madeni para dağıtım stratejisi kullanır . Dolaşıma giren yeni bitcoin arzını kademeli olarak azaltarak, fikir, varlığın fiyatını desteklemeye yardımcı olacaktır (temel arz ve talep ilkelerine dayanarak). Bitcoin yarılanması (bazen “yarılanma” olarak da adlandırılır) her 210.000 blokta veya kabaca dört yılda bir gerçekleşir. Bitcoin protokolü 2009'da ilk kez başlatıldığında, her başarılı madenci blok ödülü olarak 50 bitcoin (BTC) aldı. 2021'e hızlıca ilerleyin: Blok ödülleri, Mayıs 2020'deki bitcoin yarılanmasından önce 12,5 BTC'den bir düşüşle artık 6,25 BTC'dir. Bir sonraki yarılanmanın 2024'te gerçekleşmesi bekleniyor ve blok ödüllerinin tekrar 3.125 BTC'ye düştüğünü görecek. Bu süreç, sonunda çıkarılacak madeni para kalmayana kadar devam edecek. Bugün dolaşımda 18,7 milyon BTC var, yani dolaşıma girmek için sadece 2,25 milyon BTC kaldı. Bununla birlikte, yarılanma ilkesi ve madencilik zorluğu gibi diğer ağ faktörleri göz önüne alındığında, son bitcoin'in 2140 yılı civarında çıkarılacağı tahmin ediliyor.
Bitcoin cüzdanı nedir? Bir bitcoin cüzdanı, bitcoin'i güvenli hale getirmek, göndermek ve almak için gereken işlevselliği sağlayan bir bilgisayarda veya özel bir cihazda çalışan bir yazılım programıdır. Sezgisel olarak, bitcoin'in kendisi bir cüzdanda saklanmaz. Bunun yerine, cüzdan, Bitcoin ağında belirli bir miktarda bitcoin'in sahipliğini kanıtlayan kriptografik anahtarları (esas olarak çok özel bir şifre türü) korur. Bir bitcoin işlemi her yürütüldüğünde, bitcoin'in mülkiyeti göndericiden alıcıya geçer ve ağ, bitcoin'e erişmek için alıcının anahtarlarını yeni "parola" olarak belirler. Bitcoin, blok zincirinin bütünlüğünü korumak için açık anahtarlı şifreleme (PKC) adı verilen bir sistem kullanır. Başlangıçta mesajları şifrelemek ve şifresini çözmek için kullanılan PKC, artık işlemleri güvence altına almak için blok zincirlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sistem, yalnızca doğru anahtar setine sahip kişilerin belirli madeni paralara erişmesine izin verir. Bitcoin işlemlerine sahip olmak ve yürütmek için gereken iki tür anahtar vardır: Özel anahtar ve genel anahtar. Her iki anahtar da işlemleri şifrelemek ve şifresini çözmek için kullanılan rastgele oluşturulmuş alfasayısal karakter dizileridir. Bitcoin ağında, PKC, tek bir şekilde çözülmesi kolay ve tersine çevrilmesi neredeyse imkansız olan tek yönlü matematiksel işlevleri uygular.
Blok zinciri, özel anahtardan bir genel anahtar oluşturmak için tek yönlü matematiksel algoritmayı kullanır. Bununla, genel anahtardan özel anahtarı yeniden oluşturmak neredeyse imkansızdır, yani anahtarlarınızı kaybetmemeniz (veya bunlara erişmek için parolanızı unutmamanız ) daha iyi olur. Ayrıca, genel anahtarınızın karma veya daha kısa biçimi olan bir genel adres alacaksınız. Bu adres, bir ev adresine benzer şekilde çalışır ve bitcoin almak için paylaşılır. Öte yandan, tıpkı banka kartınızın PIN kodunun yalnızca gözleriniz için olması gibi, özel anahtar da meraklı gözlerden saklanmalıdır. İşlemleri gerçekleştirmek için, Bitcoin işlemlerinizi şifrelemek ve imzalamak için özel anahtarınızı ve genel anahtarınızı kullanmanız gerekir. Ayrıca, alıcının genel adresini de eklemelisiniz. Bununla, yalnızca doğru özel anahtara sahip alıcı, aktarılan bitcoin'in kilidini açabilir veya talep edebilir.
Oluşturulma Tarihi: 24 Eylül 2021, Cuma 23:33
Güncellenme Tarihi: 24 Eylül 2021, Cuma 23:43