İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Konya Ekonomi Forumu’nda yüksek faizlerin reel sektör üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Enflasyonla mücadele sürecinin daha dengeli bir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguladı.
Yüksek Faizler Sanayiciler İçin Büyük Risk
Hakan Aran, sanayicilerin mevcut kredi faiz oranlarıyla kredi kullanımının anlamlı olmadığını ve bu durumun rekabeti olumsuz etkilediğini söyledi.
Türkiye’nin Küresel Rekabet Avantajını Koruması Gerek
Türkiye’nin örme giyim, demir-çelik, mobilya gibi sektörlerdeki üstünlüğünü kaybetmemesi gerektiğini belirten Aran, rekabetin önemine vurgu yaptı.
Enflasyonla Mücadele ve Reel Sektör Dengesi
Aran, enflasyonla mücadelede dengeli bir yaklaşımın şart olduğunu, aksi halde reel sektörün daha fazla zorlanacağını ifade etti.
Merkez Bankası’nın Politikası ve Beklentiler
Politika faizinin %46 seviyesinde olduğunu hatırlatan Aran, Haziran toplantısına kadar piyasa faiz oranlarının düşmesi gerektiğini belirtti.
Rekabet İçin Biraz Enflasyon Yaratılabilir
Küresel rekabet avantajını korumak adına, enflasyonla mücadele sürecinin uzatılmasının ve gerektiğinde biraz enflasyon yaratmanın göze alınması gerektiğini söyledi.
Hakan Aran, Türkiye’nin küresel rekabet avantajını koruması gerektiğini, bunun ise sanayiye yönelik destek politikalarıyla mümkün olabileceğini dile getirdi. Reel sektör üzerindeki baskı hafifletilmeden enflasyonla mücadelenin sürdürülebilir olmadığını vurguladı.