SON DAKİKA
Hava Durumu

Kredi Kartından Nakit Avans Çekmek Mi Yoksa Bankadan İhtiyaç Kredisi Almak Mı? Hangisi Daha Avantajlı?

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2019 09:08
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.1969 23:00
https://gazetebanka.com/
Kredi Kartından Nakit Avans Çekmek Mi Yoksa Bankadan İhtiyaç Kredisi Almak Mı? Hangisi Daha Avantajlı?

Acil nakit ihtiyacı, hemen hemen herkesin sıklıkla karşılaştığı durumlardan biridir. Bu gibi durumlarda vatandaşlar genellikle soluğu bankada alıp, ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunurlar. Ancak bu yöntemin yanında, pek çok kişinin de sahip oldukları kredi kartından taksitli nakit avans çektiği bilinmektedir. Ancak nakit ihtiyacının çok acil olması sebebiyle müşteriler hangi yöntemin daha avantajlı olduğuna dair maliyet hesaplaması yapmadan doğrudan krediye ulaşmak istemektedir. Bu yazımızda kredi kartından nakit avans çekmenin mi yoksa bankalardan ihtiyaç kredisi almanın mı daha avantajlı olduğu konusunda ufuk açıcı bilgileri bulabilirsiniz.

Kesintilere Dikkat Edilmeli

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) aldığı karar doğrultusunda kredi kartından taksitli nakit avans çekiminde aylık faiz oranının  1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren %2,15 oranından %2 oranına düşürüldüğünü açıklamıştı. Bu bağlamda söz konusu indirimle birlikte kredi kartından çekilen taksitli nakit avans faizi ile bankalardan alınan ihtiyaç kredisi faizi hemen hemen aynı seviyelere geldi. Öte yandan kredi kartından taksitli nakit avans kullanımında faizin Türk Lirası karşılığının %15’i tutarında “Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu” ve %5’i tutarında iste “Banka Sigorta Muameleleri Vergisi” alınmaktadır.

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Yüksek

Her ne kadar ihtiyaç kredisi faiz oranları bankadan bankaya değişiklik gösterse de çoğu bankada bu oran %2’nin üzerinde seyrediyor. Ancak birkaç bankanın da 12 ay vadelerde %1.89 ila %2 arasında ihtiyaç kredisi faiz oranı uyguladığı istisnalar da mevcut. Bu doğrultuda bakıldığında kredi kartından nakit avans çekmenin, TCBM’nin son faiz indirimi yapmasıyla birlikte bankadan ihtiyaç kredisi çekmekten daha avantajlı olduğu görülüyor. Fakat bu noktada birtakım detayların da göz önünde bulundurulmasında yarar var.

Taksitli Nakit Avans Ödemesini Sakın Geciktirmeyin

Bilindiği üzere kredikartından taksitli nakit avans çekiminde aylık ödemeler kredi kartı planınagöre gerçekleştiriliyor. Bu noktada kredi kartından çekilen nakit avansödemesinin zamanında ödenmemesi durumunda aylık %2.65 oranında kredi kartıgecikme faizi gündeme geliyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) sonfaiz indiriminde bu oran üzerinde de indirim uyguladı. Nitekim TCMB’nindüzenlemesinin ardından kredi kartı gecikme faizi %2.40 seviyesine indirildi.

Ancak bu uygulama, söz konusu kredi kartı gecikme faizi oranının çok yüksek olduğu gerçeğini değiştirmedi. Bu sebeple kredi kartı borcunun geciktirilmemesine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Zira kredi kartı ödemesinin belirlenen son ödeme gününden önce yapılaması halinde mevcut dönem borcunun asgari ödeme miktarına kadar olan kısmı için %2.40 oranında gecikme faizi uygulanırken, asgari ücret dışında kalan dönem borcu için ise senelik %2 olarak belirlenen akdi faiz uygulanıyor. Bununla birlikte, kredi ve kredi kartlarının zamanında ödenmemesi durumunda işletilecek olan yasal faiz yalnızca ana para üzerine işletilebiliyor. Dolayısıyla bankaların kredi kartı borcunuzun faizinin üzerine bir daha faiz uygulaması mümkün değil.

Kredi Kartının Bloke Olma Riski Var

Kredi kartından taksitli nakit avans çekildiği durumda kart limitinin azalması da gündeme geliyor. Nitekim kart limitinden eksilme yaşanmasına neden olan taksitli nakit avans çekiminde ödemenin gecikmesi, kartın doğrudan bloke olmasına da sebep olabiliyor. Bu konuda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 2013 yılında yaptığı düzenleme neticesinde bir takvim yılı içerisinde 3 kez dönem borcunun asgari miktarının altında ödeme yapılması durumunda kredi kartı, dönem borcunun ödenmesi tamamlanana kadar nakit çekimine otomatik olarak kapatılıyor. Söz konusu durumda kredi kartı sahibinin, kredi kartı limiti yükseltme talepleri de olumsuz sonuçlanıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.