Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN), mali dayanıklılığı artırmak için rafa kaldırılmış bir bölgesel para fonu girişimini yeniden gündeme alıyor.
ASEAN Ekonomik Entegrasyon Hedeflerine Odaklanıyor
Malezya Başbakanı Enver İbrahim, ASEAN ülkelerinin mali güvenliği güçlendirmek için bölgesel bir para fonu oluşturmayı düşündüğünü açıkladı.
Yerel Para Birimlerinin Kullanımı Artıyor
Enver, Tayland, Endonezya ve Çin ile yapılan çalışmalarda ticaret işlemlerinin yüzde 20’sinin yerel paralarla yapılmasının hedeflendiğini belirtti.
ASEAN Zirvesi Ekonomiye Odaklanacak
Bu ay Malezya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek ASEAN Zirvesi’nin ana gündem maddesi, finansal entegrasyonun derinleştirilmesi olacak.
Doların Hakimiyeti ve Risk Azaltma Mekanizmaları
Enver, ABD dolarının küresel baskınlığını koruduğunu, ancak riskleri azaltacak bir rahatlama mekanizması oluşturabileceklerini vurguladı.
ASEAN ülkeleri, ekonomik dayanıklılıklarını artırmak ve ulusal çıkarlarını korumak için bölgesel bir para fonu oluşturma yolunda kararlı görünüyor.