USD34,78
%0.27
EURO36,78
%-0.07
JPY0,232500
%0.0013
RUB0,346000
%0.71
GBP44,44
%-0.01
EURO/USD1,06
%-0.2
BIST10.081,00
%1.46
GR. ALTIN2.943,08
%0.29
BTC100.046,52
%0.21
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Altın Kota: Kaçakçılık Patladı, Yabancı Firma Sayısı 3 Kat Arttı

Altın Kota: Kaçakçılık Patladı, Yabancı Firma Sayısı 3 Kat Arttı

Altın Kota: Kaçakçılık Patladı, Yabancı Firma Sayısı 3 Kat Arttı
Altın Kota: Kaçakçılık Patladı, Yabancı Firma Sayısı 3 Kat Arttı
service

ithalatına yerli üreticiye getirilen kota, kaçak altın ticaretini patlattı. Yabancı firmalar, daha ucuza üretim yaparak, yerli üretici aleyhine fiyat avantajı elde etti. Son yapılan mücevher fuarında yabancı firma sayısı üç kat arttı.

Kota: Yabancı Firmalara Avantaj

Altın ithalatına getirilen kota, cari açığı azaltmayı amaçlarken, sektörün rekabetçiliğini olumsuz etkiledi. Yerli firmalar, bir kilo altını yabancı rakiplerine göre 4.500 daha pahalıya satın alıyor. Bu fiyat farkı, yabancı firmalara iç piyasada avantaj sağladı.Altın Kota: Kaçakçılık Patladı, Yabancı Firma Sayısı 3 Kat Arttı

Kaçakçılık Artıyor, İç Piyasa Yabancılaştı

Dünyanın en büyük 5 mücevher fuarından biri olan IJS Istanbul Jewelry Show’da yurtdışından gelip iç piyasaya ürün satmak isteyen yabancı firma sayısı üç katına çıktı. Dışarıdaki altın ucuz, maliyeti düşük, bu nedenle dışarıdan iç piyasaya ürün satanların sayısı arttı.Altın Kota: Kaçakçılık Patladı, Yabancı Firma Sayısı 3 Kat Arttı

Sektör, Kota’dan Etkilendi

Altın ithalatına getirilen kota, Türkiye’de sektöre büyük bir darbe vurdu. Kota sistemi, üretimi azaltıyor ve işsizliği artırıyor. Bazı firmalar, üretimlerini Mısır’a taşıdı. Özbekistan ve Hindistan da sektördeki firmaları davet ediyor.

Kaçakçılık: Kayıt Dışı Para Akışı

Kota, cari açığı düşürmek için getirildi, ancak kayıt dışı olarak yurt dışına çıkan paranın miktarını bilemiyoruz. Altın ithalatı ile ilgili alınan kararın gözden geçirilmesi gerekir.

Fark Açılıyor, Piyasaya Etkisi

Geçtiğimiz aylarda altında kilo başına fark 700 dolara kadar indi. Şu anda ise iç piyasada altın dış piyasaya göre kilogramda 4.500 dolar daha pahalı hale geldi. Bu, kaçakçılığı ve kayıt dışı para akışını artırdı.

Altın ithalatına getirilen kota, yerli üreticiler için olumsuz sonuçlar doğurdu. Kaçakçılık arttı, yabancı firmalar iç piyasaya hakim oldu ve bazı firmalar üretimlerini yurt dışına taşımak zorunda kaldı. Bu nedenle, altın ithalatıyla ilgili alınan kararın tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir