Site icon Gazetebanka

Altın iki aylık zirveden döndü; kar realizasyonu baskın

Gazetebanka Ekonomi Haber Görseli – Türkiye ekonomi ve finans gündemine ilişkin genel haber görseli - Gazetebanka

Gazetebanka’nın ekonomi ve finans haberlerinde kullanılan Discover uyumlu genel görsel içeriği.

Altın fiyatları Avrupa saatlerinde zirveden geri çekildi; kâr realizasyonu ve doların güçlenmesi baskı yaptı. ABD enflasyonu gevşese de Fed’in Ocak toplantısında faiz indirimi beklenmiyor.

Altın fiyatları Avrupa işlemlerinde geriledi; iki günlük düşüşün ardından iki aylık zirveden geri çekildi. Kâr realizasyonu ve dolar endeksinin güçlenmesi, fiyat üzerinde baskı kuruyor. Küresel enflasyon verileri, Fed’in izleyeceği politika adımlarını şekillendiriyor.

Fiyatlar ve dolar hareketleri

Günün verileriyle Altın onsu yaklaşık 4,309.39 dolar seviyesine indi; açılış 4,332.72 dolar, seans içi zirvesi ise 4,336.95 dolar olarak kaydedildi. Perşembe kapanışı ise kısmen düşüşle gerçekleşti.

Dolar ve faiz dolaylı etkileri

Dolar endeksi cuma günkü işlemlerde %0.1 yükselerek üçüncü seansta da güç kazanıyor; küresel para birimleri karşısında ABD para biriminin kuvveti sürüyor. Bu durum, küresel enflasyon göstergelerinin yatışmasıyla politika duruşundaki değişim beklentilerini destekliyor.

ABD faizler ve piyasa beklentileri

TÜFE verileri Kasım ayında yıllık %2.7 artış kaydetti; ekonomistlerin %3.1 beklentisini geride bıraktı. CME FedWatch verilerine göre Ocak 2026 toplantısında Fed’in faizleri değiştirmeme olasılığı %73’e gerilerken, 25 baz puanlık bir indirimin olasılığı %27’ye yükseldi. Yatırımcılar gelecek yıl iki faiz indirimi beklese de Fed projeksiyonları buna işaret etmiyor ve yalnızca bir indirimi öngörüyor.

Analizler ve görünüm

Tim Waterer, KCM Trade baş piyasa analisti, ABD enflasyonundaki aşağı yönlü hareketin altın ve gümüş için iki yönlü bir tablo yarattığını belirtti; fed politikalarının daha rahat bir duruşa geçmesini desteklerken, enflasyon hedgesi olarak cazibesini azaltabilir. Goldman Sachs ise temel senaryoda 2026 sonunda altın fiyatlarının yaklaşık %14 artışla 4,900 dolar seviyesine yükselmesini öngörüyor; bu öngörü, yatırımcı talebinin çeşitlendirilmesiyle yukarı yönlü riskler taşıyor.

SPDR Gold Trust bakiyeleri

SPDR Gold Trust’taki altın bakiyeleri Perşembe günü değişmedi ve toplam varlıklar 1,052.54 metrik ton olarak kaldı.

Exit mobile version